D-le deputat, plutește în aer o disoluție a principalului partid de pe scena politică – PSD. Ca formațiune a echilibrului, ce poziție are UNPR cu referire la acțiunile radicale ale grupării Mircea Geoană, care dorește – cu orice preț – ruperea partidului?
În primul rând, aș dori să urez cititorilor dvs., un an 2015 bun cu împliniri și cu sănătate.
Exista o regulă în politică, atât în România cât și în alte țări, de a analiza evoluția în alegeri după fiecare rundă de vot – alegeri locale, generale sau prezidențiale.
UNPR a reușit să își facă foarte repede aceasta analiză după alegerile prezidențiale din noiembrie 2014. A fost chiar transmis un comunicat de presă în acest sens și pe care îl atașez alături, pentru a reaminti corectitudinea în parteneriatul cu PSD în actuala coaliție.
Nu suntem în măsură să comentăm ce se întâmplă în viața altor partide, așa că privim cu atenție aspectele ce se rezumă la îmbunătățirea vieții cetățenilor și la aspecte din agenda politică în favoarea românilor, acțiuni în care lucrăm alături de parteneri cum sunt PSD sau PC.
Având în vedere faptul că senatorul Ion Toma, lider marcant al UNPR, a fost unul dintre cei mai apropiați politicieni de Mircea Geoană, e posibil ca domnia-sa să sprijine noua construcție politică a acestuia?
Cel mai bun răspuns la această întrebare este în măsură să îl dea însuși d-l senator Ion Toma. Sunt însă convins că, așa cum îl cunosc, d-l Toma este un lider implicat activ în proiectele derulate de UNPR, un partid care împlinește, în acest an, 5 ani și alături de care d-l senator cunoaște o nouă tinerețe în politică și în care atmosfera este impecabilă pentru a construi pe o platformă și mai solidă.
Există o tendință în ultimul timp, aceea ca anumite personalități politice, care au avut anumite probleme în partidele pe care le-au reprezentat până mai ieri, să se înscrie în UNPR. Care sunt criteriile impuse de partidul dvs. pentru ca aceștia să acceadă în această formațiune?
UNPR a fost și rămâne un partener deschis oricărui membru. În ultimii doi ani, seriozitatea și pozițiile adoptate de partidul nostru au atras numeroși membri de partid, fie de la alte partide, fie oameni care nu au mai făcut politică. Nu a fost primit nici un membru nou în partid dintre persoane cu condamnări, iar numărul unor membri noi ce au probleme în justiție este, cu siguranță, cel mai mic dintre toate partidele parlamentare.
Există și zvonul că, odată ce Victor Ponta își va încheia „misiunea” în PSD și va fi debarcat din funcția de președinte, UNPR va susține guvernarea PNL, care se profilează la orizont. Cum comentați?
Urmează un an fără alegeri și România are nevoie, mai mult ca oricând de stabilitate politică, de o colaborare instituțională eficientă între Președinte, Guvern și Parlament, iar UNPR va contribui activ la menținerea stabilității și asigurarea bunei guvernări.
Din punct de vedere politic, între Uniunea Națională pentru Progresul României și PSD există o alianță valabilă până în 2020, care va fi respectata de UNPR. În același timp, așteptăm din partea partenerilor noștri același tip de atitudine corectă.
UNPR consideră că asigurarea unei susțineri solide în Parlament pentru actualul Executiv creează stabilitatea politică necesară consolidării creșterii economice și îmbunătățirii nivelului de trai al populației.
În plus, UNPR nu a contribuit niciodată la căderea unui guvern din care a făcut parte și nu o va face nici acum. În schimb, Uniunea Națională pentru Progresul României a fost, de fiecare dată, un actor central în sensul asigurării unor guvernări stabile, vitale pentru respectarea promisiunilor și angajamentelor față de cetățeni.
Rămânem un partener al actualei majorități și vom contribui cu toata energia și forța noastră politică la realizarea proiectelor guvernului condus de Victor Ponta.
O întrebare fără politică: ca bun român ce sunteți, cum credeți, că a organizat Guvernul României Ziua Culturii Naționale, zi care a stat sub semnul împlinirii a 165 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu?
Niciun guvern nu are cum să genereze în 15 ianuarie suficientă emoție pentru a-l așeza acolo unde își are locul pe cel mai mare poet al României, în inimile românilor. Însă, privind în ultimii ani, nu putem să nu observăm faptul că această zi de 15 ianuarie este tot mai bine știută ca Ziua Eminescu, iar guvernul caută s-o promoveze, prin orice fel de manifestări, inclusiv prin asocierea cu o zi a Culturii Naționale.
Și în Moldova se întâmplă acest lucru și este de salutat această asociere în plan cultural.
Dragoș SÎRGHIE
Comunicat de presă
____________________________________________________
Uniunea Națională pentru Progresul României mulțumește membrilor și simpatizanților săi care au participat la vot și își manifestă respectul față de opțiunile tuturor alegătorilor.
În contextul rezultatului alegerilor pentru funcția de președinte al României, UNPR susține continuarea guvernării în actuala formulă politică, reafirmându-și sprijinul pentru primul-ministru Victor Ponta și pentru Executivul pe care acesta îl conduce.
În această campanie electorală, Uniunea și-a mobilizat toate forțele, dovadă în acest sens fiind faptul că Victor Ponta a câștigat alegerile în 87% din cele 69 de localități conduse de primari UNPR, inclusiv în municipii-reședință de județ, cum sunt Călărași, Drobeta Turnu Severin, precum și în alte municipii.
Uniunea Națională pentru Progresul României și-a făcut datoria atât din punct de vedere politic, cât și instituțional, acționând în deplin respect față de români și față de instituțiile statului.
În acest sens, dovadă stă și modul în care Ministerul Afacerilor Interne – portofoliu deținut de președintele UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea – a organizat și a asigurat desfășurarea alegerilor pe teritoriul României.
Prin măsurile dispuse de vicepremierul pentru securitate națională, alegerile pentru Președintele României s-au desfășurat într-un climat general de normalitate, fără evenimente care să pună în pericol siguranța cetățenilor sau legalitatea exercitării votului, astfel încât acestea au reflectat întocmai voința românilor. Pe parcursul celor două zile de vot, dar și al campaniei electorale, Ministerul Afacerilor Interne și-a îndeplinit obiectivul asumat, de a asigura cadrul de legalitate pentru desfășurarea alegerilor și de maximă siguranță pentru cetățenii români.
Așa cum întotdeauna a sprijinit până la capăt guvernele din care a făcut parte, UNPR își respectă cuvântul dat și, în concordanță cu așteptările propriilor alegători, își manifestă susținerea pentru continuarea guvernării.