„3 decembrie a fost proclamată drept Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități de către Adunarea Generală a ONU, în 1992, prin rezoluția 47/3, pentru a
marca încheierea Deceniului Națiunilor Unite dedicat persoanelor cu dizabilități (1983-1992).
Anul acesta, tema Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități este „Leadership și participare din partea persoanelor cu dizabilități spre o lume post
COVID-19 incluzivă, accesibilă și durabilă”. https://anpd.gov.ro/web/3-decembrie-ziua-internationala-a-persoanelor-cu-dizabilitati/
„Gradul de civilizație al unei societăți este direct proporțional cu grija pe care o manifestă față de persoanele cu dizabilități”, gânduri desprinse din studiile de specialitate dedicate persoanelor cu dizabilități, care ar putea constitui cartea de vizită a unei națiuni.
În fiecare an, la început de decembrie este celebrată ziua semenilor noștri, a celor la care, dizabilitatea a fost suplinită cu alte abilități nebănuite, fiind capabili să ne ofere veritable lecții de viață, depășind bariere și limite.
Anul acesta, tema propusă ne îndeamnă pe fiecare dintre noi să participăm la construirea unei lume mai bune pentru persoanele cu dizabilități, o lume incluzivă, accesibilă și durabilă.
Proiectul Strategiei privind drepturile persoanelor cu handicap, pentru deceniul 2021-2030, abordează diferitele provocări cu care se confruntă persoanele cu handicap. Ea urmărește să facă progrese în toate domeniile Convenției ONU, atât la nivelul UE, cât și la nivelul fiecărei țări membre.
Obiectivul este de a garanta că persoanele cu handicap din Europa, indiferent de sex, origine rasială sau etnică, religie sau convingeri religioase, vârstă sau orientare sexuală se bucură de drepturile omului, au șanse egale, au acces egal la societate și economie, pot să decidă unde, cum și cu cine trăiesc, pot circula liber în UE, indiferent de nevoile lor de sprijin, nu se mai confruntă cu discriminarea.
Datorită unui cadru juridic solid al UE, persoanele cu handicap au un acces mai bun la transport, la informații pe suport de hârtie și informații on-line, la mass-media audiovizuală și la comunicații, precum și la alte produse și servicii.
Cu toate acestea, multe domenii nu sunt încă reglementate de norme ale UE și există diferențe în ceea ce privește accesibilitatea clădirilor, a spațiilor publice și a anumitor mijloace de transport. De asemenea, inaccesibilitatea informațiilor și serviciilor poate duce la izolarea persoanelor cu handicap.
Conform drepturilor conferite de UE, persoanele cu handicap au același drept ca orice alt cetățean, să se mute în orice țară dorește din UE și să participe la viața politică. Comisia Europeană invită toate instituțiile și agențiile UE să includă aspectele legate de handicap în politicile și acțiunile lor și să consulte persoanele cu handicap și organizațiile lor reprezentative pe tot parcursul procesului de elaborare a politicilor. În plus, Comisia Europeană va consolida coordonarea punerii în aplicare a Convenției ONU la nivelul UE. Pentru a sprijini măsurile de incluziune ale țărilor este disponibilă finanțarea din partea UE prin intermediul Mecanismului de redresare și reziliență și al bugetului UE pe termen lung.
Comisia va adopta o strategie reînnoită privind resursele umane pentru a stimula diversitatea și incluziunea, inclusiv în ceea ce privește handicapul, și invită alte instituții ale UE să facă aceelași lucru. În plus, Comisia Europeană va continua să îmbunătățească accesibilitatea clădirilor sale, a mediilor digitale și a comunicațiilor.
Ștefania Marineanu