D-le deputat, trăim vremuri confuze. Valorile morale s-au inversat… Românului îi este din ce în ce mai greu să discearnă între minciună și adevăr. Plecând de la aceste considerații generale, întrebarea mea este: a fost sau nu Octavian Bjoza un erou? Și dacă da (având în vedere că a fost decorat de însuși președintele României Klaus Iohannis), de ce Florin Cîțu l-a aruncat peste bordul istoriei?
Toți cei care au fost implicați în rezistența anti-comunistă sunt și trebuie considerați oameni ai faptelor extraordinare. Este un lucru asumat și de către statul român. Decizia premierului Florin Cîțu nu se referă la importanța faptelor domnului Bjoza, ci este o decizie administrativă. Eu am fost unul dintre liberalii care au contestat această decizie sau mai bine spus, unul care am fost surprins de această decizie. Probabil, în memoriile sale, d-l Cîțu va spune care au fost motivele care au stat la baza acestei decizii. Pe mine, unul, argumentele făcute publice de către domnia sa nu m-au convins.
Aveți o experiență bogată în domeniul cultural. Mărturisesc că, în actuala legislatură, nu am văzut nimic constructiv, la nivelul cel mai înalt al ministerului de resort. Sunteți adeptul ideii că, în Pandemie, nu mai este nevoie de cultură?
Nevoia de cultură este una imperios necesară, indiferent de vremurile pe care le traversăm. Mai ales în timpuri provocatoare este nevoie de cultură, de tradiții. Ele ne fac să nu uităm cine suntem și pentru ce merită să luptăm. Într-adevăr, provocările de ordin economic, pe care le ridică contextul actual pandemic, sunt însemnate. Sunt convins că oamenii de la vârful Ministerului Culturii depun toate eforturile necesare, pentru ca acest domeniu important al vieții noastre ca stat să nu fie afectat. Educația, sănătatea și cultura sunt cei trei piloni pe care orice națiune se sprijină. O națiune bolnavă și needucată nu are nici cultură. Iar cultura reprezintă filonul național bazat pe tradiții și spiritualitate. Sper ca, din răspunsul meu, să înțelegeți importanța pe care o dă PNL culturii române.
Sunteți, de asemenea, hârșit în politică și destul de diplomat în dialogurile cu aliații politici. Cu toate acestea, îndrăznesc să vă întreb direct: nu cumva acești neomarxiști dovediți, din USR-PLUS, au misiunea să termine odată cu istoricul partid al Brătienilor? Prea merg în march-arrière, ca să mă exprim elegant, cu referire la restaurația comunistă…
Poziționările politice ale diverselor partide sunt, în logica democrației, permise. În ceea ce privește poziția partidului din care fac parte vă pot garanta că ea rămâne fidelă bogatei tradiții istorice care l-a consacrat. Iar pozițiile promovate de alte partide politice parlamentare sunt expresia crezului lor politic. Dacă această exprimare politică găsește ecouri în societate, înseamnă că orice părere, chiar dacă e contrară părerii noastre, trebuie respectată.
La Olt, atât Educația, cât și Cultura sunt dominate dumnezeiește de PSD… Cred că sunt totuși niște zone, în aceste domenii, în care liberalii ar putea să-și impună niște oameni cu carte, dar observ că nimeni din PNL Olt nu este interesat de acest lucru. De ce?
Repet ceea ce am spus de fiecare dată: că educația, sănătatea și cultura nu trebuie politizate sub nici o formă. Cred că aceste domenii de activitate trebuie conduse și dezvoltate de către profesioniștii din domeniu. Cea mai mare greșeală pe care partidele politice o fac, atunci când ajung la guvernare, este aceea că, indiferent de pregătirea celui care îndrăznește să acceadă la o funcție publică, mai marii zilei țin cont doar de carnetul de partid, lucru pe care PSD-ul l-a făcut mai mult decât oricine altcineva.
O întrebare fără ocolișuri: D-le deputat, mass-media din Olt, în ansamblul ei, merge într-o singură direcție, știți dvs. care. Pe când oamenii de afaceri ai PNL Olt vor întemeia o televiziune locală, în contrapartidă cu cea existentă? În toate județele civilizate există așa ceva…
Nu știu dacă în celelalte județe există televiziuni aservite unor partide sau structuri politice locale, dar acest lucru dăunează grav sănătății democrației si dezvoltării socio-economice a localității. Presa este câinele de pază al democrației, iar atunci când ea este făcută de oameni dominați de partizanat politic, democrația pe care o slăvim atât de mult, are de suferit. De aceea cred că presa liberă din România ar trebui să se țină departe de politică.
Dumitru Sârghie