Marți, 28 octombrie a.c., Consiliul Județean Olt a predat încă 15 microbuze școlare electrice, destinate transportului elevilor din județ. Acestea au fost achiziționate cu ajutorul fondurilor nerambursabile, în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență, Componenta C 15: Educație.
De această dată, localitățile beneficiare au fost: orașele Balș, Piatra-Olt și Corabia, alături de comunele Studina, Obârșia, Gostavățu, Ianca, Brebeni, Valea Mare, Rotunda, Morunglav, Vitomirești, Sprâncenata, Pleșoiu, Izvoarele.
În luna august a acestui an, Consiliul Județean a mai predat cinci microbuze localităților Fărcașele, Perieți, Movileni, Bobicești și Dobrosloveni.
Ionuț Ivan și Virgil Delureanu, vicepreședinți ai Consiliului Județean Olt, împreună cu primari ai unor localități dintre cele amintite sau cu reprezentați ai primăriilor acestora.
În perioada următoare, încă 15 microbuze hibride, pentru transportul școlarilor și preșcolarilor, în valoare de încă 15 milioane lei, vor fi achiziționate pentru comunele Osica de Sus, Tufeni, Scărișoara, Crâmpoia, Cilieni, Fălcoiu, Văleni Brastavățu, Izbiceni, Rusănești, Tia Mare, Dăneasa, Mărunței, Dobrun și Curtișoara.
Majoritatea primarilor care au primit microbuze noi, pentru transportul elevilor, declarat că vechile microbuze școlare erau de la începutul anilor 2010 și că investiția Consiliului Județean este una extrem de importantă pentru sistemul educațional.
Ionuț Ivan, vicepreședintele Consiliului Județean Olt:
Ne aflăm într-un moment important pentru educația județului nostru
„Ne aflăm într-un moment important pentru educația județului nostru, după ce în luna august am livrat primele cinci microbuze din proiectul „Microbuze electrice pentru Educația din Olt”, astăzi predăm și restul de 15 microbuze. Este un proiect în valoare de 35 de milioane lei.
Noi considerăm că este foarte necesar pentru județul nostru. Nu este ultimul, urmează ca în perioada următoare să implementăm un alt program, încă 15 microbuze hibride, în valoare de 15 milioane lei. Un proiect care se află la stadiu de licitație.
La ordinea în care au fost predate aceste microbuze s-a ținut cont de numărul elevilor din județ. Acest prim proiect se adresează unui număr de 9.192 elevi. Mai avem nevoie de încă 35 de microbuze pe care le vom implementa în alt proiect. Le urez beneficiarilor să gestioneze aceste mijloace de transport fără evenimente și mult succes în continuare!”
Nicușor Rada, primarul Orașului Piatra-Olt:
Atât noi primarii județului Olt, cât și domnul președinte Marius Oprescu, ținem foarte mult la educația copiilor
„Acest proiect este foarte important pentru elevii orașului Piatra-Olt. Așa cum știți și dvs., Piatra Olt se întinde pe o suprafață de 49 de km de străzi. Copiii erau obligați să facă naveta de la 7 la 8 km. Microbuzele erau învechite, așa cum știți și dumneavoastră, erau din 2010-2011. Este un proiect foarte bun, trebuie să ținem cont și de normele ECO, de reducerea combustibilului. Combustibilul e foarte scump, aveam costuri foarte mari pe partea de combustibil. Eu zic că este un proiect foarte bun.
Felicitări domnului președinte Marius Oprescu pentru inițiativă. Atât noi primarii județului Olt, cât și domnul președinte, ținem foarte mult la educația copiilor. În momentul de față, avem în faza de construcție un proiect cu șase punte de încărcare, 12 stații de încărcare, 15 km de pistă de bicicletă. Deci, la Piatra-Olt nu sunt probleme și cred că nici în celelalte localități nu sunt probleme cu încărcarea.”
Cătălin Rotea, primarul Orașului Balș:
Ca de fiecare dată, alocarea acestor microbuze, ca și alocarea sumelor de bani, de către Consiliul Județean Olt, s-a făcut fără niciun fel de coloratură politică
„În jur de 60 de copii vor beneficia de acest microbuz. Vorbim de copiii din satele aparținătoare orașului Balș, copiii din Vârtina, Corbeni și Româna, care până acum mergeau cu un microbuz destul de vechi, într-o stare de uzură destul de avansată. Cred că acest proiect pe care Consiliul Județean l-a implementat este foarte benefic pentru localitățile noastre. Mulțumesc Consiliului Județean Olt. Mulțumesc domnului președinte Oprescu! Ca de fiecare dată, alocarea acestor microbuze, ca și alocarea sumelor de bani, de către Consiliul Județean Olt, s-a făcut fără niciun fel de coloratură politică, ci doar pe baza nevoilor localităților.”
Iulică Oane, primarul Orașului Corabia:
Mulțumim întregii echipe care a adus la finalizare acest proiect
„Încă de la faza de idee de proiect, orașul Corabia a fost alături de Consiliul Județean, pentru că vrem să schimbăm flota foarte veche de microbuze școlare cu microbuze electrice. Păcat că am avut numai unul, așa a fost proiectul, dar noi nu ne oprim aici. Avem un proiect pe mobilitate urbană, unde vor mai veni încă două microbuze, toate electrice, care vor face transportul regulat între toate cartierele orașului Corabia. Avem la proiectul cu liceul și internatul, pe eficientizare energetică, șase stații de încărcare care sunt plătite tot din programul PNRR.
Mulțumim întregii echipe care a adus la finalizare acest proiect, domnul președinte Marius Oprescu și doamnei Lungu, pe o cunosc foarte bine, încă de când am devenit primar, ca o persoană implicată și permanent deschisă la toate măsurile pe bani europeni.
Foarte multe școli din cartiere s-au închis din cauza lipsei de elevi și majoritatea s-au obișnuit, acum au locurile lor de unde sunt luați și aduși la școală. Rata de abandon școlar este foarte mică, datorită acestui fapt că îi aducem la școală și am găsit și alte modalități de stimulare a celor care au un gând numai bine la școală.”
Florea Cârstea, primarul comunei Brebeni:
Acest proiect este foarte important, mai ales pentru noi cei de mediu rural
„Acest proiect este foarte important, mai ales pentru noi cei de mediu rural. Vorbesc de comuna Brebeni acum, dar nu este o particularitate pentru că, așa cum știi și dvs., școlile sunt în centrul localității. Fiecare localitate are 4-5 sate, distanță 7-8, 10 km în care, indiferent de condițiile, meteo, copiii trebuie să ajungă la școală. Vedeți, prin chestia asta încurajăm pe tineri și reducem abandonul școlar. Investind în transportul școlar, investim în tineret, investim în copii, investim în viitor. Așa că este foarte important și, fiind și nou în domeniul, pentru mine este mană cerească acest microbuz și vreau să mulțumesc și eu Consiliul Județean și domnului președinte Marius Oprescu, în special, pentru că localitatea Brebeni beneficiază de acest microbuz de transport.”
Nicolae Cărămizaru, primarul comunei Morunglav:
Chiar era necesar acest microbuz, pentru că celălalt este destul de vechi
„Mulțumesc echipei din primărie, care s-a ocupat de derularea acestui proiect. Și, bineînțeles, mulțumesc și echipei din Consiliul Județean Olt, care ne-a sprijinit în ducerea la bun sfârșit a acestui proiect. Mai ales la noi, în comuna Morunglav, terenul este foarte accidentat, avem cinci sate la o distanță apreciabilă față de reședința de comună, unde se desfășoară activitatea educativă. Și chiar era necesar acest microbuz, pentru că celălalt este destul de vechi, cu care am întâmpinat foarte multe probleme tehnice. Avem 176 de elevi la nivelul comunei și aproximativ 80 beneficiază de acest transport, care trebuie să fie asigurat.”
Gabriel Dragnea, primarul comunei Valea Mare:
Este un proiect foarte important pentru comuna Valea Mare
„Este un proiect foarte important pentru comuna Valea Mare. Avem un număr de 198 de elevi și preșcolari. Microbuzul actual este din 2010 și acest nou microbuz este binevenit, îl așteptam. Școala fiind în centrul comunei, copiii au de parcurs și 3-4 km.”
Marian Vasile, primarul comunei Studina:
Apreciez modul în care Consiliul Județean a găsit varianta să selecteze conform numărului de elevi și nu s-a ținut cont de culoarea politică.
„Este un proiect important, pentru că, la Studina, noi avem un microbuz din 2010. Și lăsând la o parte orice alte discuții și divergențe politice, de data aceasta apreciez modul în care Consiliul Județean a găsit varianta să selecteze conform numărului de elevi și nu s-a ținut cont de culoarea politică.
Întotdeauna am fost omul care, atunci când au existat derapaje, am taxat acest lucru, dar atunci când se întâmplă lucruri bune, mise pare firesc și să vorbesc despre asta. La noi vor beneficia de acest proiect aproximativ 50-60 de elevi, care fac naveta din satul Studinița către Studina”.
Marin Mihăeșteanu, primar Sprâncenata:
Acest proiect este foarte benefic pentru comuna Sprâncenata
„Acest proiect este foarte benefic pentru comuna Sprâncenata, având în vedere că localitatea noastră se întinde pe o suprafață foarte mare, copiii fiind nevoiți să facă naveta în jur de 7 km, o distanță foarte mare. Va deservi în jur de 180 de copiii, școlari și preșcolari. Mulțumim Consiliul Județean Olt și domnului președinte Marius Oprescu, pentru tot efortul pe care l-a făcut, pentru învățământul nostru”.
A consemnat Dragoș Sîrghie