Delia C. Zorzoliu, autoarea cărții „Cerceii de smarald. O singură iubire, două vieți”, nu uită că tatăl său i-a dăruit prima carte, pe când ea avea numai 8 ani și că acesta a continuat să îi sădească dragostea pentru carte, nu numai ca cititoare, ci și ca viitoare creatoare de literatură, și îi va dedica cu recunoștință această carte, apărută le Editura Letras, la finalul anului 2021.
Povestitoare, poetă, pictoriță, tânăra autoare a știut să trezească în ea copilul de odinioară și a reușit să evidențieze, în sinteză, gândirea copilului pus la încercare să îndeplinească direct și nemijlocit o mică și apreciabilă personalitate interpretativă. Puțini autori de literatură autentică pentru copii au creat, în ultimii ani, cărți de valoare, care să atragă copilul prin puritatea exemplului, a unor fapte ce pot fi preluate și apreciate de gândirea copilului.
Încadrând povestea în literatura autentică, autoarea a găsit drumul pe care trebuie să ducă acest gen de literatură și a îndrăznit să îl urmeze, așa cum afirmă: „că în spatele acestor cărți se află o pasiune de o viață și pe care am urmat-o gândindu-mă, la un moment dat, că voi publica această muncă făcută cu pasiune”, dar și cu un talent remarcabil, cu abundența imaginilor și a descrierilor, ca o pasăre având curajul primului zbor.
Lecturarea cărții creează cititorului o stare de iubire eternă a frumosului, imaginea autentică, dar nevăzută a unui adult cu minte de copil, avalanșa de gânduri și fapte din inima sa, iar rolul de înger dă libertate visului de a accede la stele. Prin noutatea metaforelor, reușește să creeze cu o astfel de lucrare, fie și pentru copii, o literatură originală. Pasiunea autoarei pentru pictură, a amplificat originalitatea creației literare, fiecare pagină având un chenar de ramuri de care sunt aninați cerceii de smarald, dar și alte picturi în concordanță cu povestirea din capitolul respectiv.
În povestea „Cerceii de smarald. O singură iubire, două vieți”, autoarea dă libertate iubirii, deschizând larg ochii, spre clarificarea gândurilor. Structurată în 12 capitole, povestea începe „cândva, demult, cu sute de ani în urmă” și traversează timpul peste generații, până în zilele noastre și poate fi o carte de unde învățămintele pot sădi convingerea că „să poți trăi veșnic este mai mult decât un dar, este viață fără de moarte și tinerețe veșnică.”
Structurile de creație și concept ale povestirii, care este vastă în sfera trăirilor și zbuciumului sufletesc, dau sensibilitate, acuratețe, iar imaginația transformă universul cunoașterii, universul copilăriei, în universul nostru al tuturor. Nu este nimeni vinovat când visul rupe gingășia gândului ce ascunde secretul în evoluția evenimentelor și a vremurilor, purificând misterul din sufletul însetat de frumos și nevinovat al copilului.
În ultimul capitol, „Un cadou neașteptat”, bunica, probând cerceii de smarald pe care fetița îi primise în dar de la „Fantoma cu cercei de smarald”, întinerește brusc, spre uimirea nepoatei, dar îi oferă imediat generației următoare, pentru a nu rupe lanțul misiunii cerceilor veniți din stele.
Chiar dacă adulții privesc și înțeleg în mod real lucrurile, copiii trebuie să se bucure de visuri, de lumea imaginară în care cred și trebuie să aspire la tot ceea ce zborul spre stele poate crea gândirii lor inocente.
Prof. dr. Ștefania MARINEANU