AcasăSpecialO viață plină de dăruire și speranță

O viață plină de dăruire și speranță

La 26 martie 1949, s-a născut la Lausanne, în Elveția, Principesa  Margareta, primul copil al Regelui Mihai și a Reginei Ana. S-a bucurat de o copilărie înconjurată de dragostea părinților și de afecțiunea bunicii, Regina Mamă Elena.

A studiat la Universitatea din Edinburgh, Scoția, fiind licențiată în Sociologie, Științe politice și Drept Internațional. După absolvire a lucrat în diverse universități britanice, specializându-se în sociologie medicală și politici de sănătate publică, ulterior participând într-un program de cercetare coordonat de Organizația Mondială a Sănătății, concentrat pe elaborarea de proiecte de sănătate preventivă. În 1983, s-a mutat la Roma și s-a alăturat Organizației pentru Alimentație și Agricultură a ONU, unde, ca membră a echipei proiectului Zilei Mondiale a Alimentației, a lucrat la o campanie de promovare în masă a programelor de agricultură, nutriție și eradicare a sărăciei. Trei ani mai târziu s-a alăturat Fondului Internațional de Dezvoltare a Agriculturii. În toamna lui 1989, și-a abandonat cariera la ONU și s-a mutat la Geneva să lucreze împreună cu tatăl ei.

principesa margareta a romanieiDupă prăbușirea comunismului, pășind pentru prima oară pe tărâm românesc, Principesa Margareta a avut ocazia să cunoască cele mai dureroase aspecte ale societății românești: azilurile de copii, de bătrâni… Într-o Românie complexă, descoperă „o suferință enormă și un curaj imens”, dar și „oameni cu mare inteligență, generozitate, un simț al ospitalității foarte puternic”.

Drept pentru care, în 1990, Alteța Sa Regală Principesa Margareta a României, împreună cu tatăl său, Majestatea Sa Regele Mihai I al României înființează Fundația Principesa Margareta a României (FPMR), organizație neguvernamentală, apolitică și non profit, care – în prezent – activează în șase țări (România, Marea Britanie, Elveția, Franța, Belgia și SUA). Misiunea FPMR este de a acționa precum un catalizator pentru dezvoltarea potențialului uman, în spiritul demnității, solidarității și promovării talentului și valorilor culturale românești. Activitatea principală a birourilor din Geneva, Londra, Paris, Bruxelles și New York constă în crearea de parteneriate locale și atragerea de fonduri pentru proiectele implementate în România, prin intermediul cererilor de finanțare și a evenimentelor de fundraising. Fundația urmărește, de asemenea, să stimuleze voluntariatul în comunitățile în care se implică, specificul proiectelor fiind dat de caracterul lor intergenerațional.

Valorile în care crede ASR Principesa Margareta și pentru care pledează –răspunderea personală, patriotismul, respectul pentru ceilalți, generozitatea și iubirea de oameni, sunt sintetizate de cuvintele „Ajută-i pe ceilalți să se-ajute ei înșiși”.

Fundația Principesa Margareta a României a sprijinit, în decursul timpului, mii de vârstnici să lupte cu sărăcia și cu bolile. Prin intermediul programului „Niciodată Singur”, Fundația dorește să îmbunătățească condițiile de viață ale persoanelor cu vârsta peste 65 de ani aflate în risc de izolare socială, singurătate și sărăcie prin parteneriatul recent parafat cu Asociația „Les petits frères des Pauvres” înființată în 1946, în Franța.

Prin programul național „Tinere Talente 2014”, Fundația oferă burse de studiu, programe de mentorat și oportunități de promovare a tinerilor artiști cu situație materială modestă. Cu fondurile strânse la concertul din anul 2013, Fundația a sprijinit pe parcursul anului, 28 de tineri muzicieni și artiști plastici cu burse individuale în valoare de cate 2 000 de euro.

Stabilită la București din 2001, Principesa Moștenitoare reprezintă Familia Regală și are numeroase activități publice în țară și străinătate, alături de Principele Radu al României, cu care s-a căsătorit în 1996, la data de 21 septembrie. Din 2007, este Custode al Coroanei României.

Prin întreaga sa activitate A.S.R. Principesa Moștenitoare Margareta nu numai că se înscrie pe linia faimoaselor ei antecesoare Regine Elisabeta, Maria, Regina mamă Elena, dar îi urmează Majestății Sale Regele Mihai I care „este liderul moral, regal, cel care dă exemplul de urmat și aceasta îl face puternic în România de astăzi. Regele rămâne, continuu, un reper în aceste vremuri de continuă confuzie.”

Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta a României a sărbătorit, în ziua de 26 martie, la Castelul Peleș, în prezența unor personalități din țară și din străinătate, 65 de ani de viață. O viață în slujba Coroanei și a României, plină de dăruire și speranță.

Să-i dorim Alteței Sale Regale Principesei Moștenitoare Margareta a României: LA MULȚI ANI!

Cristina Botez

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -