Valentin Piciu este la începutul carierei sale de primar. Este un tânăr educat, care a intrat într-o luptă grea cu inerţia acestor vremuri imposibile. Un tânăr care are capacitatea să redea, cât de cât, demnitatea comunei sale natale, Verguleasa. O comună grea, care, în cei 23 de ani de la Revoluţie, nu s-a ridicat de la „genunchiul broaştei”. Succesul său va fi asigurat, dacă parlamentarii noştri socialişti (şi aici mă refer la Vâlcov şi Bărbulescu) nu vor uita atât de repede generozitatea celor care le-au acordat votul.
Adăugăm , în acest sens, şi asigurarea unui timp de graţie, din partea presei judeţene (având în vedere unele atacuri nejustificate la adresa sa), pentru că nu e posibil să schimbi faţa schimonosită a unei comune, dacă această operaţiune nici măcar nu s-a început, în atâta amar de vreme, de la Revoluţie încoace…
D-le primar, aţi preluat, de curând, Primăria comunei Verguleasa. Ce moştenire v-a lăsat fostul primar care, se ştie, a avut multe dificultăţi şi probleme?
Într-adevăr, a avut dificultăţi în desfăşurarea celor trei mandate ale dânsului. Ca moştenire, pot să spun că nu mi-a lăsat datorii. Lucru care m-a bucurat, de altfel. Nici datorii, nici bani în vistierie. Am apreciat faptul că nu avem datorii la primărie. Au fost datorii normale, curente. Cu puţinii bani pe care i-am avut ulterior, am putut face câteva lucruri în comună. Mici, dar semnificative… Din păcate, nu am găsit vreun proiect viabil pe care să să-l derulăm ulterior.
Ce investiţii aveţi în derulare şi ce proiecte aveţi de gând să demaraţi?
Trebuie să recunosc că am găsit Şcoala de centru de la Poganu foarte bine pusă la punct. A beneficiat de finanţarea unui proiect pe fonduri europene, în valoare de 10 miliarde. Exact înainte de a prelua eu mandatul, Şcoala de la Poganu a fost renovată din temelii şi este o şcoală cu care chiar ne putem mândri. Altfel, proiecte în comună nu au fost realizate de la Revoluţie până în prezent. Niciun proiect de anvergură. Nu o spun ca un reproş la adresa fostul primar. Ştiu că a vrut să facă ceva, dar atâta a reuşit. A avut un proiect pentru drumurile comunale care a fost declarat eligibil, proiect care a murit din cauza schimbării regimului.
Când am preluat mandatul, cu puţinii bani pe care i-am găsit în buget, am refăcut iluminatul public, capitol la care eram ultradeficitari. Iluminatul public este pus la punct în comună. Cred că ar mai fi câteva puncte unde ar mai trebui completat… Toată lumea a fost încântată de această investiţie, pentru că am montat lămpi economice, iar lumină avem din abundenţă. Consumul este undeva la jumătate faţă de cât era înainte.
Ce aţi promis când aţi câştigaţi alegerile, iar acum, faţă în faţă cu realitatea, ce puteţi face?
Nu am promis foarte multe în campania electorală. Am simţit trendul naţional şi mi-am dat seama că nu se pot promite foarte multe lucruri într-o perioadă de criză. Dar am promis că voi face tot ceea ce stă în puterea mea ca să punem şi Verguleasa pe harta judeţului Olt. Nu doar fizic, ci să fie undeva între elitele comunelor judeţului. Ţinând cont că noi nu avem niciun metru de conductă de apă, niciun metru de canalizare, iar drumurile sunt cum sunt. Am făcut câţiva kilometri de betonare pe anumite uliţe, cu bani puţini de la bugetul propriu
Aţi fost recent la Bucureşti la întâlnirea cu premierul şi vicepremierul României. Cu ce impresii aţi plecat de acolo?
Am plecat foarte dezamăgit. Am plecat dezamăgit, pentru că eu am început entuziast mandatul. În afară de faptul că am rezolvat iluminatul public şi am montat două centrale performante la Şcoala Poganu, imediat după ce am preluat mandatul, am început să lucrez la un proiect. Este vorba despre alimentarea cu apă în comună. Un proiect care costă 1,45 milioane de euro, având în vedere că trebuie să punem 30 de km de conductă. Am reuşit să luăm aprobarea de la Ministerul Dezvoltării pentru desfăşurarea licitaţiei. Am desfăşurat licitaţia în condiţii bune, a fost desemnat un câştigător şi s-a semnat contractul. Aşteptam, ca acum în primăvară, să demarăm lucrările.
La Bucureşti, d-l ministru Dragnea ne-a spus că nu vor mai începe lucrări în anul 2013, ci se va încerca să se finanţeze cele vechi, pentru că nu sunt bani suficienţi nici pentru terminarea lucrărilor începute, darămite să începem altele. Lucru care pe mine m-a dezamăgit, pentru că am promis oamenilor alimentare cu apă. Dacă nu reuşesc în acest mandat să derulez cel puţin un proiect, cel puţin să se lucreze la el, nu mai candidez următorul mandat, pentru că nu mai am pentru ce. Pentru că mie mi-e ruşine de oameni. Pentru că oamenii nu te-au ales ca să te scuzi, te-au ales ca să faci ceva pentru ei.
Ce uşor e să ataci un primar, în momentul când el e neajutorat din punct de vedere financiar. Iar dvs. aţi fost, recent, atacat într-o zonă a presei…
Am fost atacat, dar nu prea am înţeles de ce. Mi s-au adus anumite acuze de care nu sunt eu responsabil. Că de ce are microbuzul şcolar numărul de înmatriculare 81 PSD. Ori microbuzul şcolar nu s-a înmatriculat în mandatul meu, s-a înmatriculat acum 5-6 ani. Nu puteam eu să vin eu acum să schimb numărul microbuzului, pentru că nu-mi place mie. O altă acuză este faptul că avem un sediu de primărie deficitar sau ceva de genul acesta. E adevărat că este vechi. În presă s-a scris că ar fi de 20 de ani, dar cred că are 100 de ani. Şi eu îmi doresc un sediu nou de primărie! Cine nu şi-ar dori să lucreze într-un sediu modern, luxos, cu centrală termică, nu cu sobă? Dar nu există posibilităţi. De unde săi iei atâţia bani? M-aş lipsi de sediul de primărie oricând, pentru a face alimentarea cu apă. Este uşor să loveşti, să critici şi este mai greu să faci ceva.
Vorbiţi-ne despre Şcoală, activitatea culturală şi cea sportivă?
La Cultură suntem foarte deficitari. Singurul lucru care se mai menţine în Verguleasa este Căluşul. Avem un Cămin Cultural care este vechi. E adevărat că au fost făcute anumite îmbunătăţiri, în sensul că a fost zugrăvit şi alte mici reparaţii. Încerc să ajut această formaţie de Căluş, ca să nu se piardă acest lucru. ne-am propus, începând cu acest an, să organizăm şi noi ziua comunei.
Cu şcolile stăm bine ca locaţii şi ca logistică. Relaţia dintre primărie şi Şcoală este foarte bună. Le-am promis că vor avea tot timpul un sprijin în Primărie, pentru că investiţia în copii este o investiţie în viitor.
Nu mai avem o echipă de fotbal. Avem un teren de fotbal impropriu. Ne dorim să facem o sală de sport modernă sau un teren de sport. Aşteptăm Programul de Dezvoltare 2014-2020, ca să vedem ce finanţează şi sigur vom fi pregătiţi pentru a-l accesa.
Ce le-aţi spune oamenilor, după nouă luni la conducerea primăriei? Pentru că dvs. trebuie să răspundeţi, în primul rând, în faţa cetăţenilor?
Le-aş spune ceea ce v-am spus şi dvs. până acum: stadiu proiectelor… I-aş ruga să fie înţelegători, aşa cum ne-a rugat şi pe noi vicepremierul Dragnea, să aibă răbdare că se vor deschide noi oportunităţi. I-aş ruga să aibă mai multă încredere în Instituţia Primăriei, pentru că am văzut o reticenţă din partea oamenilor. Parcă instituţia noastră nu mai este respectată. Vreau să îi fac să înţeleagă că primăria este, în primul rând, a lor. Dar, în acelaşi timp, unii oameni privesc primăria ca pe o sursă de venit. Pentru că, în trecut, aveam, la Legea 416, aproximativ 400 de dosare. Acum mai sunt aproximativ 20 de dosare. Acelaşi primar care le-a dat, acelaşi primar le-a şi luat. Nu că a vrut el. Le-am spus şi oamenilor că atunci s-a putut da, acum nu s-a mai putut. Noi, la Primărie, nu facem legi, ci le punem în aplicare… Nu facem rabat de la lege.
Care este mesajul dvs. autorităţile judeţene? Către Consiliul Judeţean, bunăoară…
Vedeţi, noi, primarii, avem tendinţa de a cere bani pentru comunitatea pe care o conduce. Fiecare încearcă să tragă de partea lui mai mult din săcuţul care e acolo. „Bă, să apuc eu mai mult, că eu sunt mai primar decât celălalt primar!” Aş vrea ca banii să se aloce corect, indiferent că primarul e mai descurcăreţ, mai guraliv şi mai insistent. Să nu fie niciun fel de criteriu discriminatoriu în alocarea banilor.
În afară de taxele şi impozitele de la cetăţeni, mai sunt şi alte activităţi economice ce se desfăşoară pe raza comunei, de la care puteţi lua ceva fonduri?
Suntem puţin dezvoltaţi din punct de vedere economic. Noi, aici, la Verguleasa, am avut fostul AEICIP Verguleasa, o crescătorie de porci. Unde, pe timpul comunismului, se creşteau 40 de mii de porci pe serie. După Revoluţie, s-a ales praful şi de această crescătorie de porci. A preluat locaţia o firmă, Solvlac, prin anul 2000, care făcea furnir estetic şi furnir tehnic. De prin 2007, halele au fost preluate de două firme: Negorom Zărneşti şi Anaforest. Negorom a preluat linia tehnologică a Solvlac şi ei fac, în continuare, furnir şi lamele pentru export. Anaforest încearcă să facă ce făcea fostul AIECIP, să crească porci, chiar şi viţei. Însă a întâmpinat multe probleme cu cetăţenii. Că vine miros, că sunt muşte etc. Eu nu înţeleg cum te pot afecta 2000 de porci pe serie în 2012, iar în 1987 nu te deranjau 40 de mii de porci. Locaţia era la aceeaşi distanţă de sat. Eu am încercat să-i susţin pe ei, pentru că, practic, este cel mai mare operator de pe raza localităţii, de unde noi încasăm anual 500 de milioane de lei vechi, impozite şi taxe locale.
Mai avem câţiva operatori economici, cum ar fi un depozit de materiale de construcţii şi cârciumi peste tot, ca să nu meargă cetăţenii foarte mult de la domiciliu până la cârciumă…
Dragoş Sîrghie