AcasăEditorialOCTAV BJOZA DIN NOU „ÎN COLȚII FIAREI”!

OCTAV BJOZA DIN NOU „ÎN COLȚII FIAREI”!

În ziua de 29 iunie a anului 2016, Galeria ARTIS din Slatina găzduia vernisajul Expoziției de pictură artistului Radu Bercea, expoziție intitulată „Confesiuni cromatice.” Cu acest prilej, a fost prezentat publicului slătinean și un volum memorialistic intitulat sugestiv „În colții fiarei”, semnat de Nicolae Ianăși, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politic Mehedinți, lucrare sponsorizată, la prima ediție, de subsemnatul, la rugămintea fostului deținut politic slătinean Ioan Paul Popescu. O carte care descrie calvarul din pușcăriile prin care au trecut Nicolae Ianăși și camarazii săi, toți declarați „dușmani ai poporului” de către tribunalele staliniste, în perioada 1958-1964.

Ei bine, dragi cititori, cu această ocazie, am avut onoarea să-l cunosc și pe Octav Bjoza, președinte AFDPR, ce mi-a acordat un amplu interviu, în ziarul Linia Întâi, interviu care, ceva mai târziu, și-a găsit loc în paginile unei cărți conținând interviurile acordate de acest mare patriot român unor ziare din țară. Nu cunoscusem, până la Octav Bjoza, în afara Mamei, o persoană mai omenoasă și mai echilibrată precum domnia sa. Despre faptele sale de eroism, ca și despre suferințele sale și ale generației sale, au aflat toți românii de bună credință. La un moment dat, însuși președintele țării, Klaus Werner Iohannis, părea că-și însușește lecția de istorie, care ne-a arătat ce au însemnat odioasele așa-zise tribunale ale poporului, încarcerând de-a valma elitele românești și pe cei mai bravi și mai iubitori români de neam și țară, acesta acordându-i eroului nostru Ordinul Național „Steaua României”, în grad de cavaler. Și asta, așa cum spunea atunci șeful statului, „în semn de deosebită apreciere pentru înalta sa ținută morală, pentru demnitatea și curajul cu care a militat, de-a lungul timpului, pentru libertate și democrație, remarcându-se ca unul dintre cei mai importanți luptători împotriva regimului comunist, pentru eforturile pe care le face, în numele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, pentru a păstra vie memoria victimelor comunismului (…)”.

Luciditatea prezidențială a durat de la culesul porumbului până la tăiatul cocenilor, căci, sub oblăduirea sa, recent, un repetent al statului român, pe numele său Cîțu (nomina odiosa), l-a reintrodus pe Octav Bjoza „în colții fiarei”, scoțându-l din guvern, prin reiterarea motivelor și argumentelor „Tribunalului Poporului” din perioada stalinistă, din anul 1946, când toată floarea intelectualității țărănimii române a înfundat pușcăriile staliniste, de la Pitești, Periprava, Râmnicu Sărat, Aiud, Jilava, Văcărești, Caransebeș, Galați, Chilia Veche ETC., unul dintre acuzatorii publici fiind Alexandra Sidorovici, soția odiosului Silviu Brucan.

Se adeverește, astfel, ceea ce spunea, în prefața cărții sale „Liga oamenilor cinstiți”, Pan. M. Vizirescu, ultimul mare gândirist român, care a fost condamnat pe viață, în contumacie, de acel așa-zis tribunal al poporului:  ”Omenirea are acum meșteșugurile ei ca să poată transforma negrul în alb, urâtul în frumos, răul în bine și așa mai departe. Are chiar procedee savante (…) Personagiile mele au intenții bune, dar, mai șmechere decât mine, mi-au scăpat din mână și au intrat în jocul moravurilor atât de seducătoare.”

Recent, cu două zile înainte de Congresul AFDPR de la Cluj, foștii deținuți politic, slătinenii Constantin Soare și medicul Eustațiu Chițimia mă informează că Octav Bjoza a suferit un atac cerebral și că nu mai poate veni la Congres. Am căutat febril pe toate rețelele de socializare, dar, până în seara de data de 3 august a.c., n-am găsit nicio știre despre acest nefericit eveniment. Sistemul clientela post-comunist e foarte bine conservat, iar, din nefericire pentru această țară, actualul guvern liberal parcă a fost stabilit la Kremlin… O știre amplă despre viața unui erou precum Bjoza, l-ar fi pus într-o lumină proastă pe acest pițifelnic peltic, Cîțu, care utilizează orice armă suburbană și antinațională, pentru a câștiga președinția PNL.

Iohannis și Cîțu pot jubila fericiți că au făcut în așa fel încât puținii luptători anticomuniști rămași în viață, după ce au suferit rigorile închisorilor staliniste, să poată să moară înainte de moarte. Sperăm ca, în cazul lui Bjoza, Dumnezeu să nu le facă pe plac ateilor nenorociți și să ni-l țină în viață pe acest erou al istoriei României… Trăiască Octav Bjoza!

Dumitru Sârghie

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments