D-le senator, ați votat, recent, pentru desființarea Institutului Revoluției Române, condus de Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu. Care sunt rațiunile acestui vot?
Am votat pentru că, în ultimii 16 ani de zile, acest institut nu a făcut altceva decât să-și dovedească ineficiența. Am votat pentru că Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și alții asemenea lor nu au făcut altceva decât să-și numească pe viață colegi de partid în colegiul de conducere al acestui institut. Și am votat pentru că oamenii care au trăit realmente evenimentele din decembrie 1989, adevărații revoluționari, nu s-au simțit nicicum respectați, reprezentați sau sprijiniți de o instituție care le-a furat identitatea. Și vreau ca toți românii să știe: este un demers care aparține exclusiv PNL, după ce PSD, deloc surprinzător, a refuzat să achieseze pentru desființarea acestui institut.
Cum catalogați moțiunea PSD, privindu-l pe Vlad Voiculescu și Sănătatea românilor și de ce îl apărați pe acest ministru, în mandatul căruia iată au ars în Spitalul Matei Balș 21 de pacienți?
Neavenită și ipocrită. Ar trebui să-și reamintească ce s-a întâmplat în 2015 la Colectiv și câte victime ale incendiului de atunci au murit în spitalele din țară. Ar trebui să-și amintească ce s-a întâmplat în 2010 la Maternitatea Giulești și câte victime au fost atunci. Și nu era nici guvernare PNL, nici ministru al Sănătății Vlad Voiculescu. Ar trebui să se întrebe de ce se întâmplă toate aceste drame, de ce spitalele nu fac față, de ce întreg sistemul medical românesc e conectat la oxigen. Ar trebui să se întrebe ce au făcut ei când au putut face ceva. Să pună totul pe hârtie și abia apoi, cu toate răspunsurile date, să se întrebe dacă o moțiune a lor pe tema dată se justifică.
Pe raționamentul acesta, cum că nu ministrul este direct vinovat de această tragedie, nu se poate concluziona că nici Victor Ponta nu trebuia să-și dea demisia după Colectiv?
Este incomparabil. Pentru că mie mi se pare total lipsit de rațiune să ceri demisia unui ministru cu două luni de mandat, în urma unui eveniment produs ca urmare a incompetenței prelungite în ani a unui guvern anterior care nu a făcut nimic pentru Sănătate. Spitalele sunt aproape de colaps, asta este o certitudine, și nu Voiculescu este de vină pentru asta, ci guvernele ultimilor 30 de ani.
Mă frământă de mult o întrebare: cum se face că UDMR este astăzi o formațiune onorabilă în Guvernul Câțu și era dezastruoasă și antiromânească când guverna cu PSD? Nu sună asta a demagogie politică?
Cui aparține afirmația? Ca să răspund totuși ceva la întrebarea dată, UDMR este o formațiune politică parteneră în coaliția actuală de guvernare.
Raed Arafat a fost, de asemenea, foarte contestat de partidul dvs., atunci când erați în opoziție, iar acum este considerat de PNL ca fiind un geniu. Nu înseamnă asta o abdicare de la principii și morală din partea istoricului partid liberal?
Repet: cui aparține afirmația? Cine l-a catalogat ca fiind un „geniu”? Ca să răspund ceva și la această întrebare, eu am respectat și voi respecta întotdeauna oamenii profesioniști. Și ca să fie clar, un profesionist nu înseamnă neapărat un geniu. Înseamnă un om bine pregătit pe domeniul său. Iar pandemia prin care trecem tocmai ne-a oferit tuturor o lecție importantă: există lucruri, fenomene, întâmplări, stări pentru care nimeni, niciodată nu te-a pregătit. Dar pe care trebuie să le înveți din mers.
Aș vrea să comentați obiectiv bugetul făcut de guvernul Câțu, prin acea „Ordonanță a austerității” și vă rog să faceți precizări cu privire la Economie, la pensionari, la Educație și, în ultimă instanță, pentru că toți murim, la ajutorul de înmormântare…
Bugetul este unul realist, bazat pe investiții și mai puțin pe măsuri populiste. Vă pot da un exemplu care ne privește pe noi, cei din Oltenia: alocarea bugetară pentru Drumul Expres Craiova-Pitești este de 763,48 milioane lei, o creștere de 15% față de anul trecut. Pensiile, a precizat prim-ministrul Cîțu, vor crește în 2021.
Cât credeți că va mai dura această triadă guvernamentală PNL-USR PLUS-UDMR?
Atât cât interesul pentru români și pentru România va fi comun. Eu sper să continue, să fie mult timp o coaliție solidă, durabilă și imbatabilă.
Ce mesaj aveți către locuitorii județului Olt?
Lucrurile încep să se îndrepte. Să revină încet, ce-i drept, la normalul lucrurilor care stau la baza unei societăți funcționale. Sunt încă multe erori de îndreptat, multe greșeli de reparat, multe interese de eliminat și mai ales multe proiecte de demarat. Dar acordați-ne girul și încrederea dumneavoastră și vom reuși să facem ce am promis! E mult, e greu și, uneori, extenuant, dar nu dăm înapoi. Și n-o să dau nici eu. Oltenii m-au mandatat în urmă cu trei luni cu încrederea lor și sunt hotărât și determinat să nu dezamăgesc.
Dumitru Sârghie