La sfârșitul săptămânii trecute, la Hidrocentrala de pe Olt, mai precis cea de la Frunzaru, s-a pus în funcțiune prima amenajare hidroenergetică cu acumulare prin pompaj din România. La acest eveniment, au participat Răzvan Nicolescu – ministrul Energie, Remus Borza – administratorul special al Hidroelectrica, Paul Stănescu – președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu – vicepreședintele Consiliului Județean Olt, Minel Prina – primarul Slatinei, Silviu Neacșu – prefectul județului Olt, senatorul Darius Vâlcov și Gheorghe Dobra – directorul general al ALRO. Astfel, au fost retehnologizate cinci hidrocentrale din județul Olt, la Ipotești, Drăgănești, Rusănești, Izbiceni și Frunzaru, proces ce permite hidrocentralelor să producă energie cu apa repompată din aval în amonte, atunci când prețul pe megawatt este cel mai mic. Valoarea totală a investiției se ridică la 400 milioane de euro, chiar dacă, inițial, se estima un cost de 140 de milioane lei, investiție ce va fi amortizată în 22 de ani.
„Îmi face deosebită plăcere să fiu, astăzi, aici. Cred că este un moment important și, poate, chiar istoric pentru România și pentru județul Olt. Practic, astăzi punem pe harta Europei Oltul și România, cu o nouă realizare tehnică. România va avea la dispoziție, de astăzi, într-o manieră operațională, 200 MW în pompaj”, a declarat Răzvan Nicolescu..
De asemenea, ministrul Energiei a mai spus și România nu este numai primul producător din lume de petrol și gaz sau singura țară din Uniunea Europeană care are un ciclu nuclear complet, una dintre țările cu cea mai bună independență energetică, ci suntem și o țară care are 200 MW instalați în pompaj: „Este un lucru important, de care trebuie să fim mândri. Este, de asemenea, o experiență din care trebuie să învățăm o serie de lucruri. Trebuie să fim mai eficienți atunci când ne apucăm să investim. Spunea domnul Borza că, inițial, nivelul estimat al acestei investiții era undeva la 140 de milioane de euro, iar până la urmă am ajuns la un cost de 400 de milioane de euro. Trebuie să învățăm să cheltuim mult mai eficient banii, să gândim mult mai bine atunci când facem o investiție”, a spus Nicolescu.
Oltul – unul dintre cei mai mari de producători de energie hidro din România
Administratorul special al Hidroelectrica – Remus Borza – a explicat celor prezenți cum funcționează hidrocentralele prin pompaj: „Care este principiul prin care funcționează hidrocentralele prin pompaj? Cumpără noaptea, în gol, energie ieftină, urcă apa din aval în amonte, de la vale la deal, pentru ca «în vârf», ziua, să producă energie cu apa urcată la deal. O să întrebați dacă e rentabilă o astfel de activitate. Noi ne-am făcut niște socoteli și vă spun că nu. Avem un preț de cost pe megawattul produs în regim mixt pompă-generator de 450 de lei. Este enorm pentru niște grupuri retehnologizate. Noi trebuie să amortizăm această investiție în 22 de ani, dar plecăm cu foarte multe handicapuri privind taxele și impozitele”.
În discursul său, Paul Stănescu, președintele CJ Olt, a declarat că județul Olt este unul dintre cei mai mari de producători de energie hidro din România, sperând ca, în continuare, toate hidrocentralele din județul nostru, cele opt, să fie retehnologizate la cel mai înalt nivel și, astfel, Oltul să fie un factor important în energia hidro.
Și prefectul Silviu Neacșu a ținut să spună câteva cuvinte, la această întâlnire: „Eu nu pot decât să fiu mândru că, în județul Olt, se derulează o astfel de investiție. Cred că este vorba despre o premieră. Aș vrea să mă adresez d-lui administrator Borza: am dori, pentru județul Olt și pentru locuitorii săi, să porniți cu ideea că noi, aici, avem nevoie de locuri de muncă și de cât mai multe investiții”.
Ionuț DUMITRESCU