AcasăInterviuOmul fără dușmani e ca banca fără bani!

Omul fără dușmani e ca banca fără bani!

D-le primar, care este situația proiectelor începute în legislatura trecută? Ce proiecte noi aveți în plan și de unde finanțare pentru acestea?

În legislatura trecută, dintre proiectele pe care le-am început și sunt spre finalizare se numără Drumul Comunal 10, care face legătura între Șopârlița și Dobrun, peste Olteț, unde stadiul de realizare este în proporție de 95%. Alt proiect care este în derulare, tot din mandatul trecut, este baza sportivă, pe Ordonanța 7, care este în proporție de 49% realizat. Cele două proiecte sunt realizate cu bani de la guvern. În funcție de banii care ne vin de la Guvern, sperăm ca, anul acesta, să terminăm aceste două proiecte.

cristinel neagu sopralitaCa proiecte noi, le pot numi pe cele  referitoare la apă și canalizare, unde procedura de licitație s-a desfășurat, în luna decembrie 2012. Acum suntem deja în perioada de semnare a contractelor. Proiectul este tot la Fondul Ministerul Dezvoltării Rurale, s-a inclus în program. S-a ținut licitația și consider că este mare lucru faptul că este prins în program. Fiind și la Putere acum, sperăm să ne atingem și acest obiectiv. Trebuie să începem lucrările și preconizez că vor începe în această primăvară.

Mai avem un proiect în derulare, acela referitor la renovarea și modernizarea căminului cultural, prin Asociația Comunelor, GAL-ul. Împreună cu orașul Piatra-Olt suntem zece comune care formăm această asociație. Eu, ca lider al acestei comune, am decis să modernizez căminul cultural, pentru că este păcat să nu ne păstrăm tradițiile. Acestea ar fi proiectele mari pe care le vom avea ca obiectiv apropiat pentru dezvoltarea comunei. Ar mai fi un drum comunal de asfaltat, pe o porțiune de 400 de m, dar nu mai putem face nicio mișcare pentru asfaltare, până nu terminăm proiectele cu apa și canalizarea.

Sunteți optimist, d-le primar, în ceea ce privește finanțarea acestor proiecte?

Am fost și înainte și sunt și acum optimist. Cred că vom avea un sprijin din partea Guvernului pentru aceste lucrări, care sunt o necesitate pentru această comună.

Vorbiți-ne despre cum este pregătită școala și ce activități culturale și sportive aveți în comună?

În privința școlii, în primul rând, nu avem femeie de serviciu de patru ani de zile. Facem curățenie în școală cu oamenii din comună, mai precis avem patru persoane cu ajutor social. În fiecare seară, după terminarea orelor de curs, ne ocupăm de curățenia din școală. În ceea ce privește încălzirea școlii, avem centrală termică, pe bază le lemne, pentru care avem combustibil îndeajuns. Însă, tot primăria, prin persoanele de la ajutor social, se ocupă de funcționarea centralei…

Din punct de vedere imobiliar și ca învățătură, există strictul necesar. Școala este la standarde normale. Există o bună colaborare între profesorii Școlii Generale cu clasele I-VIII și primărie, nu sunt probleme, nu sunt divergențe între noi. Toate cadrele didactice sunt calificate, majoritatea sunt navetiști. Când putem, le mai decontăm și transportul, în funcție de ce bani avem și noi. În legătură cu legea decontării transportului, consider că Ministerul Învățământului vrea să scape și aruncă spre noi. Noi, neavând bani, dăm din puținii noștri bani, pentru că știm care sunt condițiile, prin care trece fiecare. Profesorii au dreptate, dar dacă am avea bani, le-am deconta în totalitate. Anul trecut, am decontat transportul pe câteva luni, acum să vedem, în funcție de buget, ce putem face.

Ce activități culturale se desfășoară în comuna d-voastră?

Este o bună colaborare între instituțiile din comună, primărie, școală, cămin cultural, chiar și biserică. Așa cum am amintit mai devreme, am înființat un ansamblu de dansuri populare cu fetele de la școala din sat (Cununa Șopârlița) și o formație de călușari condusă de maestrul George Ghiță a lu’ Porumbelu’. A început anul trecut, prin februarie, și a obținut câteva rezultate, chiar anul acesta avem invitație la Sofia, în Bulgaria, la un concurs de dansuri.

Din toată sărăcia noastră, ajutăm, cu ce putem, echipa de fotbal a comunei numită „Speranța” Șopârlița.

Care este situația Legii 416 în comuna d-voastră?

Avem 27 de dosare și mai avem câteva înscrieri. Sărăcia își spune amprenta și în comuna noastră, ca peste tot. La îndemnul meu, au venit oamenii să depună dosarele pentru a obține o sumă de bani de la bugetul național. Cu ei, ne facem bine treaba în comună. Facem curățenie în zona bisericii, a parcurilor, chiar și între comune. Începând din luna martie și pe perioada verii, noi cărăm gunoiul oamenilor. Îi mai folosim la școală, la defrișat, la spartul lemnelor, la deszăpezire.

Din punct de vedere politic, sunteți mulțumit? Vi s-au cam îndeplinit cam toate profețiile. Ce părere aveți despre situația politică din țară, la ora aceasta?

După alegerea Guvernului, lucrurile au început să se așeze și sperăm la mai bine. Făcând parte din PSD, aștept ca să primim susținere financiară pentru proiectele propuse. Comuna Șopârlița este reprezentată în Parlament de deputatul Virgil Delureanu și de senatorul Mihai Niță. D-l Delureanu a fost, este și va fi un sprijin real pentru comuna noastră. Cu d-l Niță, ne-am întâlnit înainte de alegeri și atât; o avea probleme în Parlament…

În Olt, opoziția nu mai mișcă. La Șopârlița mai aveți inamici politici?

Cum este și proverbul „Omul fără dușmani e ca banca fără bani” sau “Dacă nu ai dușmani, nu ai valoare”. Avem și inamici, dar în general, s-a terminat cu dușmăniile, acum trebuie să ne vedem de treaba noastră. Oamenii au înțeles mesajul și acum ne facem treaba așa cum trebuie pentru comuna noastră.

Care este componența politică a Consiliului Local Șopârlița?

Din cei 11 consilieri locali, PSD are șase consilieri, PNL – patru și PRM – unu.

În încheiere, transmiteți un mesaj locuitorilor d-voastră.

Le urez tuturor locuitorilor comunei Șopârlița multă sănătate, fericire și tot ce îmi doresc eu mie, să le dea Dumnezeu și lor. Să ținem aproape și să continuăm ceea ce ne-am propus când am plecat împreună la drum. Din partea mea, nu vor avea parte de nicio dezamăgire, așa cum am promis și în campania electorală. M-am ținut de cuvânt, în funcție de banii de la Guvern, pentru că nu putem să facem ceva  cu banii noștri.

 Dumitru Sârghie


2 COMENTARII

    • Daca ai tu ”mecla” de ce nu esti primar? Poate pentru ca nu mecla te face primar ci cei care te iubesc pentru ceea ce esti ca om si nu cum arati ! Nu trebuie sa fii miss sau mister ca sa fi primar pentru ca oamenii se schimba la exterior dar in interior raman la fel, indiferent de varsta.

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments