AcasăPoliticaOpinii ale politicienilor români, cu privire la referendumul propus de Traian Băsescu

Opinii ale politicienilor români, cu privire la referendumul propus de Traian Băsescu

Propunerea președintelui Traian Băsescu, aceea de a se organiza un referendum privind reducerea numărului de parlamentari la 300 și opțiunea românilor pentru un parlament unicameral sau bicameral, a stârnit numeroase polemici în rândul parlamentarilor, în special al celor de la USL. Practic, demersul președintelui, vine în sprijinul votului românilor din 2009, când a mai fost un referendum pentru reducerea numărului de parlamentari și în care s-a votat cu 85,4%, pentru varianta reducerii.

florin iordacheDeputatul PSD Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților, secretar al Comisiei Parlamentului pentru Revizuirea Constituției:

„Nu ajută cu nimic România, acest demers al președintelui Băsescu. Parlamentul României are deja o propunere pentru revizuirea Constituției în care este prevăzut un parlament unicameral și bicameral. Este un demers inutil. Se demonstrează încă o dată că, Traian Băsescu are o altă agendă, în care nu se regăsesc prioritățile românilor.”

________________________________________________________________

liviu popSenatorul PSD Liviu Pop, fost ministru al Educației, fost secretar general al FSLI:

„Este ilogic acest referendum privind numărul de parlamentari. Din punctul meu de vedere, este o chestiune de încercare de scoatere din adormire a președintelui Băsescu.”

___________________________________________________________________

Mihail Neamțu, președinte Noua Republică:mihail neamtu

„Am solicitat o nouă lege a partidelor și am propus o autentică reformă constituțională. În acest context, dominat de imperative grave care țin de salvarea construcției instituționale a Statului român, Noua Republică a susținut și aplicarea rezultatului Referendumului din 2009, ca dovada de respect a voinței populare, impusă de Constituție în art. 2. În același timp, abuzul de referendumuri pe aceeași temă poate slăbi valoarea consultărilor populare și a democrație participative. Poporul nu trebuie infantilizat, așa cum un elev nu poate fi scos de două ori la tablă pentru a rezolva aceeași problemă.

Poporul și-a exprimat deja opinia. Peste 80% din cetățeni susțin deja un Parlament redus în dimensiuni. În jurul acestei idei se strâng oameni de diferite orientări ideologice. Costurile financiare ale viitorului Referendum vor fi suportate nu de politicieni, ci de cetățeni.

Cerem limitarea prin Constituție a numărului de parlamentari la doar 300. Alternativ, cerem demisia de onoare a tuturor parlamentarilor care înțeleg că, prin retragerea lor din forul legislativ, dau un exemplu de responsabilitate și decență față de verdictul popular din 2009.”

_________________________________________________________________________________________

Consiliul National al Partidului Conservator, in BucurestiDeputatul PP-DD, Tudor Ciuhodaru, șeful Unității de Primiri Urgențe – Iași:

„Poporul a hotărât să fie redus numărul de parlamentari la 300 și parlament unicameral în 2009. Prin acest nou referendum este adus chiar un afront românilor, care au optat deja în 2009. Poate, domnia sa, președintele Băsescu, va propune un referendum, în care să întrebe românii, dacă au fost de acord cu tăierile salariale de 25%. Remarc doar că, nici PDL, nici USL, nu au de gând să țină cont de părerea românilor.”

_________________________________________________________________________________________

suflfina barbuSulfina Barbu, fost ministru al Mediului, fost deputat PDL:

„Noi, PDL, susținem în continuare necesitatea respectării rezultatului referendumului din 2009. Nu avem nimic împotriva organizării acestui referendum, dar majoritatea actuală din Parlament, a arătat că nu vrea să respecte dorința românilor. Cu siguranță USL va ignora dorința românilor. La referendumul din 2009,au participat aproximativ 9 milioane de români, care au votat pentru parlament unicameral și pentru reducerea numărului de parlamentari, la 300. De altfel, și Curtea Constituțională a consfințit faptul că, acel rezultat din 2009, trebuie respectat.”

_________________________________________________________________________________________

Senatorul PC, Cristiana Anghel, învățătoarea grevistă:cristiana anghel

„Cu numărul de parlamentari, sunt de acord, dar cu Parlament unicameral, nu sunt. Am mai avut noi un parlament unicameral, în timpul comunismului, și știm cum a fost. Până la urmă, poporul român a optat pentru reducerea numărului de parlamentari, în 2009. Cu asta sunt de acord. Pentru ca poporul român să știe exact ce înseamnă unicameral și bicameral, ar trebui să se facă o instruire pe postul național de televiziune și radio, pentru ca tot omul să voteze în cunoștință de cauză.”

Ciprian Traian Sturzu


- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments