D-le ministru, în județul Olt, sunteți cunoscut doar la nivelul elitelor. Dar, după cum știți și dvs., masele fac istoria și n-ar fi rău să le spuneți celor mulți din Olt cine sunteți, ce pregătire aveți și ce fapte bune ați „comis” până să ajungeți ministru.
În primul rând, vreau să subliniez faptul că mă mândresc cu faptul că sunt slătinean, că sunt oltean, că am crescut și m-am format în aceste locuri, în care educația, bunul-simț și respectul au fost reperele pe care le-am primit din partea bunicilor, părinților și profesorilor. Am studiat școala primară la Școala nr. 4, Școala Generală la Școala nr. 10, iar liceul la Radu Greceanu. Am plecat din Slatina, în București, la Facultatea de Matematică, pentru că, așa după cum știți, școala olteană se mândrește cu foarte mulți copii care au studiat sau studiază științele exacte. Am mai făcut un master în management și unul în proiecte europene, iar în paralel, am devenit antreprenor și, de la 22 de ani, am activat numai în mediul privat, până în primăvara acestui an, când am acceptat funcția publică de ministru al IMM-urilor.
Am condus activitatea Organizației Europene a Tinerilor Întreprinzători din Bruxelles, organizație care reprezintă interesele a peste 300.000 de tineri antreprenori, am condus Organizația Națională Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România, am fost membru în CES-ul României, în alte forme de reprezentare naționale sau europene. În Slatina, am fondat, în 2001, CCMP EUROPROJECT, o organizație non-guvernamentală care, în acest moment, este structura gazdă pentru Centrul de Informare al Comisiei Europene – Europe Direct, dezvoltă proiecte de susținere a resurselor umane din Slatina și din regiune, de activitățile centrului beneficiind mii de șomeri, tineri, persoane din mediul rural, categorii dezavantajate.
Adversarii dvs. politici spun că sunteți finul lui Bercea Mondial. E posibil așa ceva, d-le ministru?
Nu am nicio legătură cu niciun personaj de acest fel, nu m-am întâlnit niciodată cu acest om, iar orice alăturare cu orice personaj din sfera „interlopă” o consider jignitoare la adresa educației mele, a valorilor transmise mie de la părinți, profesori și mediul în care am activat profesional.
Personal, vă cunosc de ani buni și știu că n-ați fost angajat politic niciodată. Cum ați ajuns subit în „brațele” Partidului Conservator, cel care v-a promovat în Guvernul României?
Pentru corecta informare publică, țin să precizez că nu sunt membru al niciunui partid politic, că am fost invitat în poziția de ministru de însuși primul-ministru, d-l Victor Ponta, că am acceptat cu onoare această poziție, fără să fiu înregimentat în niciun partid politic. Bineînțeles că moral mă simt apropiat de cel care mi-a acordat încrederea, de d-l prim ministru Victor Ponta, iar moralitatea este o calitate dobândită în mediul din care provin.
Ce ați găsit bun și ce ați găsit în neregulă, atunci când ați preluat portofoliul Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Mediul de Afaceri și Turism?
Am găsit o serie de proiecte începute pe care am decis să le continui, pentru că sunt adeptul continuității și al construcției, am adus însă elemente de noutate în abordare și pragmatism. V-aș da exemplul reorganizării ministerului, în sensul în care consider oportun să avem departamente mult mai aplecate spre rezultate concrete, de exemplu: departamente de atragere de investiții în IMM-uri, de internaționalizare a afacerilor acestora, de politici și strategii antreprenoriale, de implementare a Testului IMM etc.
Îmi doresc ca ministerul, prin toată activitatea pe care o desfășoară, să fie un minister cu adevărat PENTRU IMM-uri, iar politicile noastre să fie cele de care oamenii au nevoie și pe care le solicită, iar nu cele pe care noi le considerăm utile pentru aceștia. Vreau un dialog continuu și apropiat, al meu direct cu firmele, al tuturor angajaților noștri direct cu firmele și aștept din partea tuturor firmelor un mesaj deschis și direct cu mine. În acest sens, am lansat deja pe portalul imm.gov.ro o secțiune în care orice cetățean poate scrie informația ajungând direct la mine, am lansat Consiliile Consultative pentru IM și Turism pentru un dialog permanent cu mediul de afaceri, avem chiar un departament special în cadrul ministerului, care se ocupă de relația cu factorii interesați, așa numiții stakeholder.
Ce ați făcut dvs. până în prezent, ca ministru, și ce aveți de gând să faceți în continuare?
Până în prezent am reușit ca, după o lună de mandat, să scot Legea IMM, fără doar și poate cea mai importantă lege a domeniului, am inițiat și scos o lege care dă dreptul fiecărui român să își deschidă o firmă fără niciun cost și să beneficieze de o serie de alte facilități, am scos o lege care stătea în Parlament din 2009 cu privire la voucherele de vacanță, lege prin care statul acordă prime de vacanță angajaților săi numai sub forma acestor vouchere care pot fi folosite numai pe teritoriul României. Avem deja o strategie pentru IMM-uri orizont 2020, care să ne asigure că vom avea politici publice solide și că avem ținte privind domeniul IMM. Pregătim alte instrumente care să vină în favoarea simplificării vieții întreprinzătorilor, a creării de noi instrumente moderne, cum ar fi business angels, crowdfunding, incubatoare și acceleratoare de afaceri. Am lansat, de asemenea, proiectul ROMANIA HUB, proiect care își propune ca, prin toate acțiunile sale, să poziționeze România ca o țară favorabilă noilor întreprinzători, atragerii de investiții și, de ce nu, țara cea mai puternic antreprenorial din regiunea de Sud-Est a Europei.
Ați putea să ne spuneți câteva cuvinte despre familia domniei-voastre?
Cred că dacă noi românii ne putem mândri cu un lucru, pe care nimeni să nu îl poate pune la îndoială, acela îl reprezintă familia, modul în care ne raportam la bunici, părinți, soț/soție sau copii. Pe unde am umblat în aceasta lume, nicăieri nu am întâlnit o unitate și o dragoste la fel de puternică față de familie ca la români, familia mea păstrând aceasta tradiție de unitate, dragoste, grijă și respect.
Am o soție și o fetiță pe care le consider ca fiind cele mai importante realizări ale vieții mele, încerc ca împreună cu soția să îi transmitem fetiței noastre aceleași valori pe care le-am primit de la bunicii și părinții noștri, iar curajul pe care l-am avut acceptând o funcție publică, se datorează, mai presus de orice, obligației morale pe care o am față de viitorul copilului meu și al tuturor copiilor din aceasta țară.
Care este mesajul dvs., de acolo de „sus”, pentru cei de „jos”, pentru conjudețenii dvs.?
Pentru toți oltenii, mesajul meu este unul simplu, acela că prin tot ceea ce am întreprins și voi întreprinde voi încerca să nu dezamăgesc încrederea care mi s-a acordat! Nu am considerat, în niciun moment, că mă situez mai „sus” sau mai „jos” față de nimeni, am niște valori foarte solide care mă opresc în a considera reușitele mele altfel decât ca fiind rezultatul educației primite și al încrederii tuturor celor din jur.
LINIA ÎNTÂI