AcasăCulturăPĂCĂTOASA – Un roman cu totul nou, în epica română contemporană

PĂCĂTOASA – Un roman cu totul nou, în epica română contemporană

În curând, la Editura „Arena Artelor” din Slatina, va apărea, în ediție Princeps, cu o finanțare din partea Primăriei Slatina, romanul „Păcătoasa”, scris de Pan M. Vizirescu, un roman cu totul nou, în epica română contemporană.

Pe lângă lansarea care va avea loc în Slatina și Braneț (locul de naștere al ultimului gândirist român(, preconizăm și o prezentare a romanului la Muzeul Literaturii Române.

Mulțumim urmașilor lui Pan Vizirescu, Simona și Viorel Pintea, dar și Ninei Cosmulescu, soția lui Dan Cosmulescu, nepotul celebrului scriitor și jurnalist.

Scris, la vremuri de cumpănă grea, de un gânditor autentic, ultimul gândirist român, Pan. M. Vizirescu, scriitorul care a cunoscut toate formele narațiunii: clasice, tradiționale și contemporane.

Romanul, de fapt, reia problema unei vechi civilizații, care l-a dat omenirii pe cel mai important personaj al istoriei: Iisus Hristos! Pan. M. Vizirescu a meditat îndelung la acest subiect, iar într-un timp de agresiune istorică și de izgonire a culturii naționale (văd că istoria se repetă azi) și de recluziune (a stat ascuns 23 de ani), a elaborat acest roman, egal ca valoare și mesaj cu romanele lui Giovanni Papini și Francois Mauriac), un roman parabolic, în care el prevede, cu clarviziunea sa, apariția unei figuri dominatoare în istoria românilor. Cea a lui Iisus Hristos.

Ivirea lui Isus Hristos a constituit pentru poporul evreu o mare dramă, întrucât, prin opera sa și a apostolilor săi, Mântuitorul a anulat doctrina religioasă a lui Moise, iar minunile pe care le-a săvârșit, în timpul vieții pe pământ și după urcarea la ceruri, au fost unice și irepetabile. Iisus devine un excepțional mit, căruia teologii, filosofii și istoricii încearcă să-i recompună profilul ca fiind cel mai desăvârșit Om al universului…

Prin această carte, Pan. M. Vizirescu se impune ca fiind un excelent narator al biografiei celui mai complex personaj al istoriei. Romanul lui Pan. M. Vizirescu – un roman cu totul insolit, de-o actualitate permanentă, al cărui manuscris original se află în posesia mea, apariția sa fiind un eveniment de rezonanță națională.

Dumitru Sîrghie

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments