Prevăzând din timp tristețea și nostalgia absolvenților de liceu de pretutindeni, Dumnezeu a născocit întâlnirile periodice ale generațiilor: întâlniri de 10, de 20 de ani, de 25 de ani și 30 de ani… și, tot așa, prin condensarea timpului, întâlniri din ce în ce mai dese. La o astfel de întâlnire se spune totul despre iubire și viață, despre întomnările sufletelor celor prezenți la întâlnire, ale celor care au fost odată adolescenți, dar și ale profesorilor care dacă, din fericire, mai trăiesc, înmuguresc cu ocazia revederii. Fiindcă, o îmbrățișare peste timp a unei generații nu se poate desăvârși fără prezența profesorilor, cei care rămân mereu tineri întru Spirit, Neam și Dumnezeu.
Plecând de la aceste sentimente de ordin general, astăzi, vă vom vorbi despre minunata întâlnire a promoției 1969, cea a generației lui Ducu Iovu, prietenul publicației noastre, promoție care a absolvit Colegiul Național „Radu Greceanu” în urmă cu 47 de ani.
Masa festivă a avut loc într-un spațiu mirific, pe malul lacului de la Scornicești-Rusciori, acolo unde cunoscutul lider al vânătorilor și pescarilor din Olt, d-l Mihai Albulescu, le-a oferit celor prezenți băuturi fine și delicatese culinare de „mare rang”, așa cum s-a exprimat unul dintre participanți. Ciorbă de legume cu fazan, știucă umplută, platouri cu preparate din vânat și un vin de excepție, din Crama Cocorăști.
Au participat la această cinstită adunare următorii colegi de generație: Călin Valeriu, Constantin Corbea, Dorin Dumitrescu, Ion Eremia, Florea Geană, Marian Gheorghișor, Marian Maican, Gheorghe Năstase, Doru Pârvu, Vasile Voinea, Eugen Popescu și Vlad (Ducu) Iovu. 13 participanți – număr cu noroc!
Oameni realizați, care – acum, în toamna vieții lor, la 47 de ani de la absolvirea liceului, au învățat că, în viață, nu trebuie să-ți fie frică decât de Dumnezeu. S-au bucurat nespus, atunci când au auzit că unii dintre profesorii lor de odinioară încă trăiesc. Aceștia sunt: Maria Matache (istorie), Constanța Zamfira (filosofie și economie politică), Emil Constantinescu (educație fizică), Maria Diaconescu (biologie) și Lavinia Jitaru (limba rusă). Puterea exemplului acestor venerabili apostoli ai educației i-a învățat pe foștii lor discipoli să creadă în triumful vieții și al spiritului, protejându-le acestora, simultan, și trecutul, dar și viitorul, atâta cât le-a mai rămas și lor de parcurs.
„Am avut o pleiadă de profesori de elită, cu o moralitate desăvârșită și o dăruire specială, extrem de exigenți și cu o pregătire intelectuală de excepție. Acum, cu această ocazie, i-am amintit și comemorat pe toți, cu o reală și sinceră recunoștință”, ne-a spus, cu emoție, Ducu Iovu.
Organizatorul principal al acestui eveniment de suflet a fost profesorul de informatică Vasile Voinea, cel care i-a omagiat pe cei prezenți, pe cei absenți din motive obiective și pe cei care au plecat la ceruri. Așa cum am subliniat, printre cei prezenți s-a aflat și dr. Constantin Corbea (doctor în științe medicale), „un coleg de excepție, cu un suflet mare și cu o valoare recunoscută”, așa cum îl caracteriza Ducu (Vlad) Iovu. Desigur, au mai răspuns la strigarea catalogului dr. Doru Pârvu, internist cu o carieră de peste 35 de ani în SJU Slatina, fost șef de promoție, cel care – totdeauna – „a vorbit foarte puțin, dar a gândit foarte mult”. Cu nimic mai prejos, s-au prezentat la întâlnirea sufletelor și Ion Eremia – doctor în medicină, specialist în Ginecologie, om cu o carieră remarcabilă, și Dorin Dumitrescu, radiolog – tomograf, care „vede totul – dar lasă pe alții să tragă concluziile, dar și prof. Marian Maican, fost director la câteva din liceele de prestigiu ale Slatinei.
Profesori, ingineri, doctori, ofițeri… Atmosferă sufletească incandescentă. Glume, povești, întâmplări, îmbrățișări, strângeri de mână, zâmbete, suflete curate… Fotografii pentru eternitate, mai întâi, în fața celebrului Colegiu „Radu Greceanu”, dar și în sala de clasă unde au învățat cei prezenți, în urmă cu 47 de ani.
Bucuria revederii și a trăirii acestui eveniment a fost unică, de excepție. Având în vedere că timpul se comprimă, „absolvenții” aceștia veșnic tineri și ferice, au hotărât să se întâlnească mai des și să profite de fiecare sâmbătă a lunii septembrie a fiecărui an, din timpul (cât mai lung, sperăm!) care le-a rămas până la săvârșire…
Linia Întâi
O SĂ ÎNLOCUIESC ACEST MATERIAL CU UN VIOL, CU O CRIMĂ ŞI CU MINUNULE DE ZI CU ZI PE CARE LE ÎNFĂTUIESC POLITRUCII NOŞTRI…ÎMI CER SCUZE CĂ AM CONSEMNAT UN EVENIMENT DE SUFLET ŞI CU ASTFEL DE CONOTAŢII NOBILE…
Sa ne explice si noua dl. Sarghie pe cine intereseaza asta!!!!!!