Divergențele zgomotoase și adesea lipsite de substanță dintre PSD și PNL, atât la nivel central, cât și local, au dus la o schimbare radicală a configurației parlamentare din județul nostru. Din păcate, marele perdant al acestui proces a fost Partidul Național Liberal. Deși, la Olt, a obținut aproape 12 procente la alegerile parlamentare, PNL a trimis în Parlament un singur deputat, spre satisfacția partidelor confraterne, de extremă stângă (AUR, POT și SOS), care au obținut, per total, doi senatori și doi deputați.
Am folosit termenul „de extremă stângă” pentru a nu-i jigni nici măcar pe extremiștii legionari, care, în perioada interbelică, erau antistaliniști și anticomuniști prin definiție. Spre deosebire de aceștia, „frații” lor ideologici de azi închină temenele sângerosului Vladimir Putin, o ironie a istoriei greu de digerat.
Dezechilibrele sistemului electoral
Legea matematicii validării mandatelor parlamentare, bătută în cuie chiar de alianța PSD-PNL, este greu de înțeles pentru electoratul de bună credință. Cum este posibil ca un partid care a obținut aproape 12 procente să trimită în Parlament același număr de reprezentanți ca o formațiune care a obținut doar 6 procente? Această anomalie scoate în evidență slăbiciunea actualului sistem electoral și felul în care redistribuirile avantajează partidele mici sau coalițiile populiste.
Impactul noii configurații parlamentare
Pentru județul Olt, noua configurație parlamentară aduce în prim-plan partidele antisistem, care și-au revendicat un rol esențial în opoziție, dar ale căror valori și practici politice rămân, în esență, retrograde. Alegerea unor formațiuni care promovează populismul și extremismul este un semnal de alarmă pentru întreaga democrație românească, care pare să alunece pe o pantă periculoasă.
Reculul liberal: ce urmează?
PNL Olt se află, fără îndoială, la un moment de răscruce. Cu o singură voce în Parlament, partidul va trebui să își regândească strategia pentru județul Olt. Reconectarea la nevoile comunității locale, promovarea unor lideri credibili și asumarea unei opoziții constructive la nivel județean ar putea fi pași necesari pentru a recâștiga încrederea electoratului.
Paralelă istorică: lecții din trecut
Dacă interbelicul a fost martorul ascensiunii mișcărilor extremiste, acestea aveau, totuși, o coerență ideologică. Spre deosebire de legionari, care erau vehement anticomuniști, noile formațiuni de extremă, precum AUR și SOS, îmbină un populism radical cu o admirație periculoasă pentru regimuri autocratice precum cel al lui Putin. Această incoerență ideologică și rețetă populistă creează un climat politic lipsit de substanță și profund dăunător.
Lista parlamentarilor din județul Olt
În acest context, județul Olt va fi reprezentat în Parlamentul României astfel:
Senat:
Paul Stănescu (PSD)
George Cezar Petre (AUR)
Robert Daniel Ghiță (POT)
Camera Deputaților:
Marius Iancu, Florin Barbu, Bogdan Mihuți (PSD)
Mihai-Adrian Țiu (SOS România)
Mugur Mihăescu (AUR)
Gigel Sorinel Știrbu (PNL)
Rezultatele acestor alegeri reflectă o realitate politică dureroasă, în care polarizarea și populismul câștigă teren, în timp ce partidele tradiționale, precum PNL, par să piardă contactul cu realitatea.
Dumitru Sîrghie
Un adevarat dezastru politic oltean : cei,,vechi-talibanii,, in nici un caz nu mai trebuiau sa fie admisi pe liste si votati….pentru judetul Olt au fost nuli si neaveniti in mandatele anterioare (PSD_PNL)!
Pentru cei noi, niste nulitati… nevazuti-necunoscuti -astia mamii i-a placut!
Dragi cetateni, este dreptul nostru inalienabil si constitutional de a vota liber, pe cine vrem…
Nu ni se poate opune nimeni si nimic in cabina de vot!
Toti acesti ,,alesi ai neamului,, urmeaza sa ne reprezinte in parlamentul Romaniei si vom vedea cu ce rezultate…catastrofale!!!!!
Din punctul meu de vedere, daca nu vom fi multumiti de ceea ce am votat, principalii raspunzatori ai esecului sunt presedintii si organizatiile judetene de partid care au acceptat celebra lista de candidati!
Sper, fiindca speranta moare ultima, sa ma insel: dar, stiindu-i pe majoritatea dintre ,,alesi,, in special pe cei ,,cu bube mari,, mi-e teama ca i-am ales degeaba..patru ani de lancezeala in cetatea de aur a Romaniei= parlamentul tarii, sunt rezultatul votului nostru!
Traiasca poporul roman, calm, blajin si votant,,in orb,,!
Ne-am facut-o cu ..pixul nostru!
Dar, mai avem o sansa ISTORICA: duminica, la votul presedintelui tarii!
Din noianul de minciuni si manipulari ordinare la dresa unui OM, trebuie sa discernem cu intelepciune cui ii dam votul: unui personaj rural, de tara, care a terminat o facultate cu medii de 5-6 si care habar nu are de politica-primarul unui modest oras de munte de numai patru ani sau unui OM DE STAT, familist , credincios . ortodox, care-cel putin la nivel declarativ- vrea sa aduca Romania in randul statelor CU DREPTURI DEPLINE SI JUSTIFICATE LA MASA BOGATILOR!!!!!
Suntem bogati, material si sufleteste, iar bunul Dumnezeu TREBUIE sa ne dea intelepciune la vot incat sa nu acceptam, sub nici o forma, casatoria intre doi barbati in biserica ortodoxa, sa nu mai fim sclavii Europei, sa nu mai traim cu frica de razboi sau teama de a ne pierde identitatea nationala!
In aceste vremuri de rascruce a istoriei universale, ROMANIA ARE NEVOIE DE UN OM DE STAT, PUTERNIC, ECHILIBRAT, PATRIOT, IUBITOR DE NEAM SI TARA….Dumnezeu ni l-a trimis, decat trebuie sa il votam!!!