Parlamentarii PSD Olt, Senatorii Siminica Mirea și Paul Stănescu, alături de deputații social democrați Emil Albotă, Cătălin Grecu, Florin Barbu, Adrian Chesnoiu, Marius Iancu, precum și Constantin Bîrcă – deputat de Călărași, și-au unit forțele și au trimis spre aprobarea Parlamentului României, un proiect legislativ pentru modificarea și completarea Legii cooperației agricole nr. 566/2004. Acesta presupune ca persoanele juridice care se asociază în cooperative agricole trebuie să fie fermieri activi, în concordanță cu legislația în vigoare, sau să aibă cod CAEN, pentru funcționare din secțiunea A „Agricultură, silvicultură și pescuit”, diviziunea 01; secțiunea C „Industrie prelucrătoare”, diviziunea 10, 11, 12; secțiunea G „Comerț cu ridicata și amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor”, diviziunea 46 și 47; secțiunea H „Transport și depozitare”, diviziunea 52; secțiunea I „Hoteluri și restaurante”, diviziunea 55 și 56; secțiunea J „Informații și comunicații”, diviziunea 62 și 63, sau secțiunea Q „Sănătate și asistență socială”, diviziunea 87 și 88.
În acest moment, Legea 566/2004 nu permite proprietarilor de magazine alimentare și nealimentare, de platforme online, să se asocieze în cooperative, chiar dacă ei se angajează, contractual, să vândă exclusiv produsele membrilor cooperatori, cu brand-ul unic al cooperativei.
„Se cunoaște că, la înființarea unei cooperative agricole, membrii cooperatori fondatori nu dispun de suficiente resurse financiare pentru a înființa, construi toate sectoarele și departamentele, astfel încât să desfășoare o activitate integrată. În schimb, au posibilitatea să convingă și să atragă, în activitatea asociativă, proprietari de centre și fabrici de prelucrare, procesare, ambalare, depozite frigorifice, mașini de transport, inclusiv de magazine de desfacere și platforme online. Aceste unități economice există în fiecare județ și funcționează independent, cu rezultate slabe sau chiar foarte slabe. Asociindu-le într-o cooperativă, se creează un mecanism integrat, ce aduce valoare tuturor părților componente. Practic, cu efort financiar minim, se va reuși, în cel mai scurt timp, să se construiască o activitate mixtă, integrată în forma asociativă, ce va aduce mari beneficii tuturor părților implicate în acest proces”, se arată în expunerea de motive a proiectului propus.
Totodată, se va introduce o nouă literă la articolul 11 alin. 2, care va avea următorul cuprins: „Menținerea expresă că poate fi membru cooperator și un producător de materie primă, pe care o predă unui membru cooperator prelucrător, procesator, ambalator, membru în cooperativă”.
Parlamentarii PSD au adus în discuție un exemplu: cooperativa nu are banii necesari să construiască o fabrică de procesat lapte, drept pentru care convinge să devină membru cooperator proprietarul unei astfel de fabrici. Misiunea lui este să cumpere laptele de la membri cooperatori, persoane fizice și juridice, și să-l transforme în diferite produse finite. În acest caz, membrii cooperatori vând laptele direct fabricii și nu cooperativei, fabrica fiind cea care vinde produsele finite cooperativei. Exemplul cu laptele poate fi extins și la alte produse, cum ar fi: legumele vândute către centre de prelucrare legume-fructe, păsări și animale vândute către abatoare de sacrificare, ouă vândute către centrele de sortare, marcare și ambalare etc.
Dragoș Sîrghie