AcasăActualitateParlamentul European a adoptat raportul eurodeputatului Victor Boștinaru pentru Regulamentul Fondului de...

Parlamentul European a adoptat raportul eurodeputatului Victor Boștinaru pentru Regulamentul Fondului de Coeziune

Raportul eurodeputatului PSD Victor Boștinaru privind Regulamentul Fondului de Coeziune pentru perioada 2014-2020, a fost aprobat astăzi de Parlamentul European reunit la Strasbourg, cu 617 voturi „pentru”, 39 voturi „împotrivă” și 31 de abțineri. Fondul de Coeziune va pune la dispoziția statelor membre cu un venit național brut sub 90% din media Uniunii Europene, 66 miliarde de euro, respectiv, 7.25 miliarde de euro pentru România, începând cu anul viitor.

„Sunt mândru să spun că prin Fondul de Coeziune am reușit să includem în textul final amendamentele cheie ale Parlamentului și că ceea ce Parlamentul European a votat astăzi este un Fond de Coeziune îmbunătățit semnificativ care va sprijini cele mai importante investiții din statele membre.

victor bostinaru 570Propunerea Comisiei sprijinea eficiența energetică și investițiile în energie regenerabilă doar pentru clădiri publice și IMM-uri. Aici am făcut un efort considerabil și am reușit să extindem sprijinul prin Fondul de Coeziune pentru sectorul public și privat. Sectorul de locuințe reprezintă 40% din consumul total final de energie în UE și 36% din totalul emisiilor de CO2, astfel încât am considerat că este necesar să extindem eligibilitatea și pentru clădirile private pentru a crește eficiența energetică și procentul de utilizare a energiei regenerabile și pentru a reduce emisiile de carbon. Dar, am realizat asta și datorită beneficiilor majore pe care aceste măsuri le au în ceea ce privește locurilor de muncă «verzi», locale, conectate la economiile populației, producând reduceri la facturile de energie și ajutând statele noastră să atingă obiectivele Strategiei Europa 2020” a declarat eurodeputatul Victor Boștinaru.

De asemenea, începând cu viitoarea perioadă de programare, vor fi eligibile pentru finanțări din Fondul de Coeziune nu numai IMM-urile ci și alte tipuri de întreprinderi. În domeniul eficienței energetice și utilizării energiei din surse regenerabile va exista o coordonare Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), astfel încât, să se asigure o abordare multi-fond, cu mai multe instrumente robuste și cu prevederi identice în cele două fonduri pentru simplificarea procedurilor.

„Eforturile noastre coordonate cu FEDR au adus și o altă schimbare cheie în cele două regulamente. Mă refer la eligibilitatea sistemelor de termoficare cu randament ridicat și cogenerare de energie termică și electrică. Acest lucru este fundamental, deoarece aceste două sisteme sunt foarte frecvent întâlnite în țările beneficiare de Fondul de Coeziune, iar investițiile pentru modernizarea acestora sau pentru construirea de noi astfel de sisteme, poate aduce beneficii mari de mediu și să permită, din nou, economii pentru utilizatorii finali, cetățenii noștri .

Astfel, noul Fond de Coeziune va face eligibil un ciclu care include producția de energie termică și electrică de înaltă eficiență, distribuția, și în final, eficiența energetică în sectorul locuințelor, al mediului privat, dar și în sectorul locuințele sociale. Este cu adevărat exersarea principiului abordării integrate a finanțării multi-fond” a mai adăugat eurodeputatul Victor Boștinaru.

În egală măsură, conform raportorului, s-a intervenit și într-un alt sector cheie, cel al apei și deșeurilor, unde au fost declarate eligibile investițiile identificate de statele membre, care pot să depășească acquis-ul comunitar existent. S-a introdus eligibilitatea proiectelor pentru protecția solului și Natura 2000, alături de protecția biodiversității, promovarea strategiilor de emisii reduse de carbon pentru toate domeniile, cu un accent special pe cele urbane; suportul pentru sistemele de transport prietenoase pentru mediu, inclusiv mobilitatea urbană multi-modală și a conexiunilor multi-modale, în general.

Ionuț Dumitrescu

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments