AcasăReportajPAȘI PE MAPAMOND • ROMÂNII DIN BANATUL SÂRBESC

PAȘI PE MAPAMOND • ROMÂNII DIN BANATUL SÂRBESC

Banatul este o provincie istorică împărțită astăzi între România, Serbia și o mică parte din sud-estul Ungariei. Din suprafața totală a Banatului, de circa 28 500 kmp, aproximativ o treime (9200 kmp) aparține Serbiei. Pe teritoriul Banatului sârbesc, pe lângă populația sârbă majoritară, au trăit dintotdeauna români, germani, maghiari și alte naționalități, în procent mult mai redus.

Românii mai locuiesc în 42 de așezări din Banatul sârbesc, în special la sate, însă și în orașele învecinate, cel mai mare grup de localități în care ei trăiesc aflându-se în zona orașului Vârșeț și cuprinde 13 așezări. În Banatul sârbesc, la recensământul din 1921, s-au declarat 80.000 de români. De atunci procesul demografic a fost în continuă scădere, încât la recensamântul din 2002, au fost înregistrați numai 34.576 români. Cauzele sunt cunoscute: natalitatea scazută, căsătoriile mixte, asimilarea, emigrarea în țări europene, în S.U.A., Canada, Australia etc.

Biserică ortodoxă pentru 7 sate de români • Zona cu cele mai multe așezări de români  (Foto: Ștefania Marineanu)   
Biserică ortodoxă pentru 7 sate de români • Zona cu cele mai multe așezări de români (Foto: Ștefania Marineanu)  

Conform estimărilor, în acest ritm de involuție demografică, în anul 2060 românii din Banatul sârbesc nu vor mai exista ca entitate. Este un semnal de alarmă atât pentru oficialități, cât și pentru toți cei preocupați de păstrarea și apărarea minorității române nu numai din Banatul sârbesc ci și din alte ținuturi locuite de românii din afara granițelor țării noastre.

Prof. Dr. Ștefania Marineanu

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments