În perioada 2-4 noiembrie a.c., Paul Stănescu (vicepremier, ministru Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene și președinte PSD Olt), a participat la cea de-a XVII-a ediții a Conferințe Europene a Miniștrilor responsabili cu Amenajarea Teritoriului (CEMAT). Întâlnirea a avut loc la Palatul Parlamentului, în sala Nicolae Iorga și a avut ca temă „Zonele funcționale – capitalizarea potențialului local prin politici de dezvoltare teritorială în Europa”.
În continuare, vă prezentăm discursul susținut de Paul Stănescu, în fața celor prezenți:
„Îmi face o deosebită onoare să reprezint România, țară gazdă a celei de-a XVII-a Conferințe Europene a Miniștrilor Responsabili cu Amenajarea Teritoriului, organizată sub egida Consiliului Europei și să deschid lucrările acestei conferințe.
Este un domeniu de colaborare multistatală care, în curând, aniversează 50 de ani. Importanța evenimentului este dată nu doar de unicitatea sa – fiind singurul cadru pan-european de cooperare în domeniul planificării spațiale și dezvoltării teritoriale, ci și de obiectivul comun pe care îl urmărește: dezvoltarea teritorială durabilă a continentului european.
Considerăm foarte utilă o astfel de platformă pentru dezbateri, schimb de experiență și bune practici, și credem, cu tărie, că poate asigura inclusiv corelarea politicilor de dezvoltare dintre statele membre și cele non-membre.
Întâlnirea de astăzi reprezintă, în primul rând, o recunoaștere a importanței domeniului, în procesul de asigurare a unei dezvoltări durabile a continentului european. La nivelul Uniunii Europene, cooperarea în domeniul dezvoltării teritoriale și urbane a avut, deseori, la bază documentele elaborate anterior la nivelul CEMAT.
Rezultatele activităților din Președinția CEMAT sunt deosebit de importante pentru România, în contextul în care, la nivel național, a fost inițiat un amplu proces de revizuire și adaptare a legislației din domeniul amenajării teritoriului și urbanismului, astfel încât, să răspundem necesităților și tendințelor de dezvoltare economică și socială. Intenția de organizarea a celei de a XVII-a reuniune CEMAT a fost promovată și în contextul în care, în anul 2019, România va asigura Președinția Consiliului Uniunii Europene, creându-se oportunitatea realizării unei conexiuni, între cele două paliere de cooperare, în domeniul dezvoltării teritoriale”.
Despre tematica propusă pentru prezenta sesiune a conferinței, Paul Stănescu a spus că se referă la Zonele funcționale – capitalizarea potențialului local, prin politici de dezvoltare teritorială în Europa. Este un subiect de actualitate, în concordanță cu obiectivele Consiliului Europei și ale CEMAT și, în strânsă conexiune cu subiectele tratate, în cadrul reuniunilor precedente, desfășurate în Grecia, Rusia sau Portugalia.
„În momentul alegerii acestui subiect, s-a ținut cont și de tendințele și provocările actuale pentru dezvoltarea teritorială și obligația asumată de a implementa cele 17 obiective de dezvoltare durabilă, stabilite prin Agenda 2030.
Pentru acest deziderat, cuvântul-cheie este colaborarea: colaborarea între unități administrativ teritoriale, între nivelul central și local al administrației publice, între sectorul public, cel privat și cel neguvernamental, dar și între diverși operatori economici. Studiul inițiat de noi arată că există deja o mare varietate de zone funcționale în Europa. Ca urmare, vedem posibil ca acest concept să fie prezent, în viitoarele exerciții financiare multianuale de programare a fondurilor europene (post 2021).
Din acest punct de vedere, ne dorim ca întâlnirea de astăzi să contribuie la realizarea unui ghid de dezvoltare a zonelor funcționale cu prezentarea tipurilor de proiecte relevante, la nivelul acestor zone, și prezentarea rolului democrației teritoriale în eficientizarea activităților de dezvoltare.
Cel mai important aspect este că astfel de întâlniri au loc pentru a putea livra politici publice mai bune cetățenilor noștri, în țările pe care le reprezentăm, să găsim instrumentele cele mai potrivite de dezvoltare, într-o societate din ce în ce mai complexă și mai competitivă, ca ei să poată trăi mai bine în localitățile în care aleg să locuiască, indiferent că e vorba de mediul rural sau urban.
Vă mulțumesc tuturor pentru participare, îmi doresc ca lucrările acestei conferințe să fie spornice, și spun, încă o dată, bun venit în România invitaților noștri din alte țări – sper să găsească aici locuri atractive de vizitat, fie în București, fie în împrejurimi”, a încheiat Paul Stănescu.
Ionuț DUMITRESCU
Stanescu,acest baron rosu a facut avere pentru ca a fost un comunist din esalonul de rezerva al comunistilor.Dan Voinea ,fostul procuror de la procesul lui Ceausescu,a spus destul de clar cum se prezinta asa zisa revolutie romana. ”Acesta susţine că s-a tras în populaţia pentru că cei instalaţi la putere, comunişti aflaţi în alte linii, să-şi păstreze privilegiile şi să acumuleze noi averi: „Am urmărit să văd şi eu ce s-a întâmplat după Revoluţie cu cei care nu aveau loc de Ceauşescu să facă avere şi am constatat următorul lucru: că puterea economică în România nu au luat-o manifestanţii de la Timişoara. Nu au luat nici puterea politică. Au rămas aceeaşi oameni, numai că economia s-a privatizat în o mie una linii de privatizare, după cum au moştenit această funcţie. Adică activiştii de partid şi cei care au răspuns de comerţ, de exemplu, au luat toate spaţiile economice sau toate depozitele, cei care au răspuns de CAP-uri au luat toate terenurile pe care le deţineau sau fermele şi plantaţiile. (…) Crima organizată a început de atunci. De asta s-a tras în oameni. Ca să rămână la putere, să poată să împartă pădurile, dealurile, munţii, banii şi ce a rămas bun. Continuă această bătălie sub o formă destul de periculoasă pentru că nu reuşim să ne facem bine“.Asadar,acum a venit timpul sa rasturnam definitiv acest sistem politic,respectiv forma de guvernamant.Republica trebuie aruncata la cosul de gunoi al istoriei.