AcasăOra SatuluiPaulică Munteanu, primarul comunei Iancu Jianu: Prefer să tac și să fac!

Paulică Munteanu, primarul comunei Iancu Jianu: Prefer să tac și să fac!

D-le primar, ați preluat o administrație nu tocmai de la zero. Ce ați găsit bun și ce este de îndreptat?

Am găsit aici totul încurcat. Acele așa-zise investiții sunt făcute pe fonduri europene, dar costurile au fost imense. Ele nu justifică costurile. Cu finanțare, se puteau rezolva cele două lucruri.

A fost o încurcătură totală. Mi-au trebuit 2-3 luni ca să aduc documentele pe făgașul normal.

Am reușit încheiere  asfaltare drum Preotești, imediat după alegeri. Se lucrează, deja, la șanțurile laterale. Am reușit finalizarea și începerea asfaltării pe Măsura 1.25. Acum avem utilajele și am început să lucrăm.

Am reușit să fac un proiect, să fie aprobat și să finanțăm drumul de la DJ Peco până la cimitir, cu fonduri proprii. Era într-o stare deplorabilă. Am reușit să ne înțelegem cu constructorul, să încheiem asfaltarea drumului care duce de la DJ la Rudărie. Am reușit, pe SEAP, să scoatem la licitație drumurile pentru modernizarea comunală, după ce am reziliat contractul cu firma lui Florescu, cu Alimar, când l-am scos, din nou, la licitație.

paulica munteanu primar iancu jianuÎn două săptămâni, depunem proiectul de canalizare pentru comuna Iancu Jianu. Am reușit depunerea acelui proiect extrem de important, cu o valoare foarte mare, de 6 milioane de euro, privind combaterea sărăciei în comuna Iancu Jianu. Partener va fi și liceul, în vederea ajutorării tuturor familiilor sărace. Ele au fost depistate, în documentarea proiectului, prin eliminarea abandonului școlar. Aceste familii vor fi ajutate în gospodărie, cu anumite investiții și a le crea condiții pentru buna desfășurare a vieții și a copiilor pe care-i au.

Cursuri de perfecționare, proiecte până la 20.000 euro și crearea de locuri de muncă în localitate. Toate investițiile și proiectele sunt non-agricole. Implementarea proiectului este de trei ani și sper că acest proiect și celelalte investiții ne vor ridica și pe noi, ca și comună, aproape de Oboga și alte comune dezvoltate. Va fi o infuzie de 500 de milioane de lei, pentru comuna Iancu Jianu, în această perioadă.

Ar fi mai multe proiecte, însă nu-mi place să vorbesc despre unul și apoi să nu fie aprobat, din diverse motive. Fiind din partea opusă, mă trezesc cu piedici puse și nu-mi convine. Prefer să tac și să fac…

La capitolul cultură, pentru că Iancu Jianu este o zonă culturală cu tradiții foarte mari, ce ne-ați punea spune?

Avem, în derulare, un proiect privind Căminul Cultural, în valoare de peste 10 miliarde lei. Avem alocată suma pentru proiectare, proiectul este făcut, mai trebuie îmbunătățit, pentru a fi aprobat în Consiliul Local.

Începutul este greu. Eu consider că, în primele șase luni, este foarte bine dacă avem aceste proiecte finanțate. Chiar dacă lucrările vor începe la primăvară, avem timp în cursul anului viitor să încheiem.

Vreau să reînvie tradițiile locale și prin modernizarea acestui cămin.

Am avut deja bâlciul anual, numai cu formații din localitate, cu soliști vocali, tradiții, mai vechi, mai în vârstă, care au venit cu cântece tradiționale.  Bâlciul a durat două zile, lumea s-a distrat foarte mult, a fost mulțumită.

Plus că am avut spectacol și la cămin.

Formațiile din localitate au participat la un festival, la Drăgănești.

Emblema care vă reprezintă cel mai bine comuna o constituie lăutarii vestiți. Mai rezistă neamurile de lăutari?

Cel mai bun lăutar care conduce formația este Mitel Drăgulin. Este invitat în țară și peste tot.

Cum ați conservat vechea gardă, ce ați făcut cu funcționarii din primărie, care au lucrat și cu primarul celălalt? Câți ați păstrat și câți ați eliminat?

Nu am venit cu ideea de a înlocui oamenii în Primărie, decât dacă ar fi abateri grave. În rest, toată lumea este pe posturi. Am avut întâlnire a doua zi, le-am explicat ce vreau. Le-am explicat că localitatea Iancu Jianu vreau să fie privită altfel decât până acum, pentru asta trebuie să depunem toți același efort.

Am schimbat comportamentul față de cetățeni, relațiile între funcționari și îndeplinirea atribuțiilor din fișa postului. Chiar dacă eu sunt plecat, trebuie să-și facă treaba, nu trebuie să se simtă că nu este conducătorul aici.

Am angajat și administratorul public, tocmai pentru ajutor în această multitudine de proiecte. Nu poți să te descurci singur, când ai foarte multe proiecte. Atunci, ai nevoie să desemnezi o persoană, un administrator, să se ocupe de câteva proiecte.

Suntem una dintre cele cinci comune care vom rămâne comună pilot în noua organizare administrativ-teritorială, care va alipi toate comunele dimprejur. Este obligatoriu ca, în perioada 2016-2020, să avem o dezvoltare extraordinar de rapidă. Suntem printre ultimele comune din județ.

Este un proiect finanțat de Guvernul României referitor la cadastrarea terenurilor.

Iancu Jianu a avut această cadastrare. A fost o comună pilot, în 2011-2012 terminat. Cadastrarea este făcută și acum rectificăm greșelile care s-au făcut atunci. Mai ales că a fost printre primele comune, s-au făcut niște greșeli foarte mari.

D-le primar, administrație, administrație, administrație… Administrația este pe primul loc și apoi politicul. Din fericire sau din nefericire, politicul te împinge, uneori, de la spate. Iată că bat la ușă alegerile parlamentare. Care este misiunea d-voastră în perioada campaniei electorale?

Nu știu dacă neapărat în timpul campaniei electorale. Ca primar, pe primul loc, sunt investițiile, activitățile în folosul cetățenilor. La alegeri, candidezi din partea unui partid, dar decontul îl faci ca persoană.

Pe toată perioada mandatului, un primar este obligat să vadă de interesele cetățenilor, în primul rând. Iar cetățeanul, dacă-l apreciază și vede că se preocupă, va merge lângă el, altfel nu-l va vota. Poți să te duci să-i spui orice, nu-l va vota.

Este diferență între alegerile locale, când alege omul, pentru el, și alegerile parlamentare și europarlamentare, unde este un partid. Vor merge pe respectul față de conducător, altfel nu-l votează.

Eu, ca și conducător, aș vedea așa: «Domnilor, primar nu-l mai votați pe cel care una spune în campanie și alta face când e la pupitru!» Aceasta este cea mai mare greșeală în România și de aceea țara a ajuns așa. Pune-l pe acela care poate să conducă, care poate să se orienteze, care să aducă bani, care poate să gestioneze bine banii, altfel nu faci treabă.

Un rol important în viața comunității o are școala. Cum ați pregătit școlile pentru începutul de an școlar? Ce probleme aveți în sistemul educațional?

Probleme nu avem în educație. Avem o echipă bună de profesori, directori foarte buni. Asta s-a observat și la examenele de sfârșit de an, Iancu Jianu fiind pe o poziție fruntașă. Asta arată interesul major al cadrelor care lucrează cu elevii. Îi sprijinim atunci când ne solicită.

Avem și cadre didactice care fac naveta și cărora le achităm transportul. Cred că ne menținem în ceea ce privește natalitatea.

Situația economică este slabă. Sper ca, odată cu realizarea acestor investiții, să merg și cu crearea locurilor de muncă. Degeaba facem investiții, se plimbă omul prin comună, dar el moare de foame. Comuna este mare, are aproape 5000 de oameni. Categoria săracă este cea mai mare și este greu de lucrat cu omul. Avem idei mai multe, dar toate la timpul lor.

Am observat că nu vă place să vorbiți prea mult. E bine să taci, să faci și apoi să vorbești. Transmiteți un mesaj către oamenii din comuna Iancu Jianu.

Pentru mine nu a contat faptul că un om m-a votat sau nu. Am ajutat pe toată lumea la fel. Aceasta este felul meu, de a ajuta oamenii, așa am fost toată viața. Probabil că le-a luat un timp ca să înțeleagă, apoi au spus că merg cu mine.

Oamenii trebuie să aibă încredere că voi face absolut tot ce-mi stă în putință pentru a ridica nivelul de trai al comunității, a aduce cât mai multe investiții și investitori în Iancu Jianu și a recupera decalajul dintre noi și comunele care au reușit să se dezvolte până acum. Pentru mine acesta este obiectivul principal – reducerea decalajului, dacă nu aducerea la un nivel de normalitate al comunei!

Dumitru SÂRGHIE

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments