AcasăPE URMELE LUI MIHAIL DRUMEȘ
Array

PE URMELE LUI MIHAIL DRUMEȘ

Veche vatră de cultură și civilizație, orașul Balș nu se dezminte nici în aceste  vremuri, oarecum aculturale, venerându-și creatorii de literatură care, deși sunt plecați de mult la stele, trăiesc încă în inimile locuitorilor acestui oraș, prin lumina operelor lor nemuritoare. În cazul de față este vorba despre Mihail Drumeș, unul dintre cei mai citiți scriitori din perioada interbelică și nu numai care, printre altele, a lăsat posterității romanele „Capcana”, „Invitație la vals”, „Ioana d Arc”, „Scrisoare de dragoste”, „Elevul Dima dintr-a șaptea”, „Se revarsă apele”, „Sfântul Părere” și „Arde Prahova”… Dramaturg și romancier de forță, nuvelist și creator de proză scurtă, Mihail Drumeș s-a născut pe 26 noiembrie 1901 la Ohrid, fiind unul dintre cei patru copii ai unei familii de aromâni, tatăl Vasile Dimitrie (ulterior Dumitrescu), iar mama – Despina Gero.

bals drumes 1În 1904, familia a părăsit Ohrid, aflat sub ocupație turcească, și a trecut în România, stabilindu-se definitiv în Balș, unde tatăl a devenit un important industriaș, întemeind o fabrică de sobe de gătit și de încălzit.

În anul 1967, Mihail Drumeș a devenit membru al Uniunii Scriitorilor. În 1969, îi apare, în ziarul Oltul din Slatina, în foileton, povestea istorică Iancu Jianu. În 1972, vede lumina tiparului, la Editura Ion Creangă, volumul Edison, reluat cu un an mai târziu sub titlul Mari Invenții. În 1977, semnează Povestiri adevărate, sub pseudonimul  Barbu Apelevianu. În 1974, Editura Albatros îi publică romanul Arde Prahova, iar în anul 1977, la editura Ion Creangă îi apare volumul Povestiri despre cutezători.

bals drumes 3Între anii 1978-1979, publică volumul Povestea neamului românesc, de la început și până în zilele noastre, la Editura Didactică și Pedagogică. Anul 1980 avea să-i consacre volumul 10 cărți repovestite, la Editura Dacia din Cluj-Napoca. Pleacă la ceruri în anul 1982, lăsând în manuscris volume de proză, piese de teatru, scenarii de filme, prelucrări…

În fiecare an, în preajma zilei de naștere a scriitorului, profesorii și elevii Școlii Gimnaziale „Mihail Drumeș” Balș desfășoară activități de promovare și valorificare a scrierilor lui Mihail Drumeș.

În acest an, activitățile dedicate scriitorului au debutat cu proiectul european  „Pe urmele lui Mihail Drumeș”. Un grup de opt profesori de la Școala Gimnazială „Mihail Drumeș” Balș, însoțiți de alți membri ai comunității locale, s-au deplasat la Ohrid, în cadrul unui parteneriat cu OSU „Sv. Kliment Ohridski” Ohrid, coordonat de doamnele Costache Mirela și Nicolae Mariana.

bals drumes 2„Ne-am dorit atât să facem cunoscut și să promovăm în Ohrid un scriitor român din perioada interbelică, născut pe acele meleaguri, dar și să culegem informații privind cultura, tradițiile, obiceiurile locurilor în care s-a născut scriitorul Mihail Drumeș, pe care să le valorizăm în cadrul activităților ce vor fi desfășurate în școală”, ne-a declarat prof. Mirela Costache.

 „Vizita școlară desfășurată la OSU „Sv. Kliment Ohridski” Ohrid și schimbul de experiență realizat între personalul didactic din cele două unități de învățământ partenere constituie un pas important pentru școala noastră în implicarea în proiecte europene”, a spus, la rându-i, pentru Linia Întâi, prof. Mariana Nicolae.

La finalul întâlnirii,  partenerii – români și macedoneni – și-au exprimat cu toții dorința de continuare a proiectului.

Dumitru Sârghie

bals drumes 4

bals drumes 5

bals drumes 6

2 COMENTARII

  1. WILKIPEDIA….Fiul lui Vasilie Dimitrie (devenit Dumitrescu) și al Despinei (n. Gero). Familia sa, la origine aromână, se stabilește în Oltenia.

    Liceul l-a urmat la Caracal și Craiova, bacalaureatul l-a obținut în 1925. Urmează Facultatea de Litere și Filozofie a Universității din București, absolvită în 1928. O vreme funcționează ca profesor de liceu, va trece mai apoi în învățământul superior.

  2. NB.Vasile Dimitrie(Dumitrescu) nu era aroman,era macedonean get beget din Ohrid.Mihajl Drumes era var primar cu Demetru Iordana(tot Dumitrescu),scriitor evocat si editat de dvs anul acesta,

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments