AcasăOra SatuluiPentru comuna noastră, școlile și drumurile sunt o prioritate

Pentru comuna noastră, școlile și drumurile sunt o prioritate

L-am cunoscut pe Cici-Constantin Oprea, actualul primar al comunei Brastavățu, în campania electorală din vara anului 2012. Era acolo, în acea acțiune, și actualul ministru Dan Șova, cel care nu este străin privitor la ceea ce înseamnă universul rural al județului Olt și care l-a sprijinit pe primarul sus-amintit.

Îmi place la Cici-Constantin Oprea, în primul rând, că nu este lăudăros și mincinos, așa cum sunt – în general – pesediștii. Are curaj să-și recunoască scăderile proprii, neputințele guvernului său și chiar pe ale domniei-sale. Are cultul prieteniei și nu-i poartă niciun fel de pică fostului primar, cu care s-a bătut politic în campania electorală. Dimpotrivă, l-a ajutat în demararea unor proiecte private, destul de importante pentru comunitatea din Brastavățu.

Răspunde, cu promptitudine, acțiunilor politice ale PSD, dar le și impune deputaților care au responsabilitatea Colegiului care i-a trimis acolo sus, să pună umărul la dezvoltarea comunității. Colaborarea cu deputatul Alexandru Stănescu este un bun exemplu, în acest sens. Dar să-i dăm cuvântul d-lui primar.

cici oprea primar brastavatuAm toate speranțele în proiectele care se desfășoară pe GAL-uri!

Ce proiecte certe aveți acum în derulare? 

Avem un proiect, pe GAL, pentru reabilitarea Pieței din Brastavățu. Am toate speranțele în proiectele care se desfășoară pe GAL-uri, fiindcă grupurile de acțiune locală cred că o să fie de viitor. Sunt convins că, în mod individual, este mult mai greu. Nu avem bază sau personal experimentat în domeniu, pentru scrierea proiectelor, pentru consultanță.

Avem piața comunală, care, într-adevăr, este una dintre prioritățile localității, fiindcă o să se strângă cel puțin 1000 de persoane din zona legumicolă, agricolă. Vom avea de la lactate, brânzeturi, produse agricole, legume, până la micii comercianți.

Este vorba de reabilitarea pieței Brastavățu. Era ceva acolo, cu câteva mese, care acoperea necesarul de 15% din totalul comercianților pe care-i avem săptămânal în Brastavățu. Este foarte mare nevoie să reabilităm această piață, ca oamenii să se organizeze în mod civilizat. Valoarea este de aproape 90 mii euro. Suntem în procedura de verificare proiect și așteptăm vizita în teren.

Pe Ordonanța 28, am închis tot ce se poate, drumurile sunt o prioritate. Avem drumul 131, până la Gara Vișina. Aici, CJ, la sfârșitul anului trecut, a făcut un covor asfaltic de 1,2 km. Avem șanse și eu zic că este o certitudine să îmbrăcăm tot drumul. După cum vedeți, drumurile sunt varză. Avem drumul 131, pe Ordonanța 28, pe fonduri guvernamentale, acum așteptăm finanțarea.

Școlile din Brastavățu sunt o problemă

Cum stați cu locațiile de școală?

Școlile din Brastavățu sunt o problemă. Dacă ne uităm pe strategia de dezvoltare locală, pe anul în curs sau pe perioada 2014-2020, prioritatea numărul unu sunt școlile și apoi drumurile. Din păcate, chiar ne plouă în școli. Acum, am văzut că este un program pe internet, unde am constatat că este posibil să se refinanțeze contractele începute anterior între 2007-2010 și avem o speranță.

Anul acesta, am alocat 300 de milioane lei din bugetul local, pentru acoperișul unui corp de școală. În comună, sunt cinci corpuri de școală.

Pentru Brastavățu, avem efective, dar șchiopătăm la Crușovu, unde suntem la limită în unele clase. Încă nu avem învățământ simultan, dar, în viitorul apropiat, o să avem probleme, din cauza scăderii natalității.

Avem, din păcate, 60% dintre cadrele didactice care fac naveta. Suntem la zi cu deconturile cu naveta și cu drepturile salariale câștigate în instanță.

Vreau să aducem Tradiția pe făgașul cel bun

Despre tradițiile localității ce ne puteți spune?

Vreau să aducem Tradiția pe făgașul cel bun. Am depus, pe Compania Națională de Investiții, reabilitarea vechiului cămin cultural. Suntem între localitățile eligibile, ne-au transmis eligibilitatea proiectului, acum suntem în perioada de elaborare a studiului tehnic și energetic, pentru a-l transmite. Dacă reușim, va fi un lucru extraordinar.

Trebuie încurajată munca

Dar despre ajutorul social?

Ajutorul social este într-un trend descrescător. Trebuie încurajată munca. A doua chestiune este legată de legalitatea întocmirii dosarelor de ajutor social. Din păcate, am găsit și bune, și rele. Din păcate, mulți beneficiari sau foști beneficiari nu se încadrau. Poate că nu a fost vina primăriei, dar beneficiarii nu au fost informați clar. S-au descoperit anumite nereguli. Am avut două cazuri în care, cu două luni până să moară tatăl, chiar dacă nu stăteau în aceeași casă, i-a trecut 50 de milioane lei. I-a depus în contul fiului care beneficia de ajutor social. În momentul verificării, l-au găsit cu depozit bancar. Alt caz a fost că o familie cu figura cu teren agricol, dar munceau 1 ha de teren de la x persoană, pe care-l și declarau la APIA, pentru subvenții agricole.

Nu avem probleme cu Opoziția

Care este structura politică a Consiliului Local?

Structura politică din Consiliul Local: 8 – PSD, 2 – UNPR, 1 – PDL, 1 – PNL și 1 – PP-DD. Nu avem probleme cu Opoziția. M-am înțeles bine și cu cei dinainte. Cred că nu este CL unde să nu  existe anumite discuții. Există opoziție și e logic și normal să ne tragă de mânecă, dar probleme nu sunt.

Dragoș SÎRGHIE

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -