AcasăInterviuPentru mine, Iohannis este o mare dezamăgire!, a declarat Horațiu Buzatu, Arhitect,...

Pentru mine, Iohannis este o mare dezamăgire!, a declarat Horațiu Buzatu, Arhitect, antreprenor, fost parlamentar liberal

Dle Buzatu, iată că Superman a căzut în cap…

Căderea lui Superman era previzibilă: poate s-a uitat, dar majoritatea parlamentară rezultată după alegeri era destul de fragilă, prin urmare, îndepărtarea de la guvernare a celui de al doilea partid al coaliției nu putea avea alt efect.

Ușurința cu care s-a tratat funcționarea coaliției a a fost incredibilă, mai ales că – știm cu toții – consensul s-a obținut cu mare dificultate. Am constatat cu acest prilej o incapacitate de anticipare a evenimentelor, atât din partea președintelui cât și premierului, o lipsă gravă, pentru că, în politica internă, nu e mare lucru, a condus doar la căderea guvernului și la un deficit uriaș de încredere populară. Dar ce se întâmplă cu lipsa de anticipare a altor evenimente, cu implicații în politicile publice majore sau chiar în politica externă?

Ludovic Orban pare din ce în ce mai popular. Cu experiența dvs. politică, credeți într-o revenire spectaculoasă a acestuia în eșalonul întâi al politicii românești?

Orban nu are nevoie de o revenire spectaculoasă în eșalonul întâi pentru că este deja acolo. Întrebarea reală este dacă va reuși să se mențină, mai ales acum, după ce a fost îndepărtat fraudulos din fruntea partidului, iar noua conducere îi este profund ostilă.

Părerea mea este că în actualele condiții din PNL îi va fi imposibil să revină, cel puțin deocamdată. Mai degrabă, echipa „câștigătoare” se va strădui să-l izoleze în partid, să-i reducă influența, să-i îndepărteze pe cei care i-au rămas alături.

Credeți că va reuși să inițieze construcția unui partid liberal, pentru salvarea valorilor de dreapta, a moralei creștine și a redării demnității românești, în acest concert politic și economic european?

Construcția unui partid este un proces dificil care are nevoie de timp, bani, oameni dedicați. Poate ar trebui să ne întrebăm și în ce măsură mai există receptivitate pentru un nou partid, mai ales pentru un partid care își asumă o identitate de dreapta.

Să nu uităm că prima rundă electorală urmează o dată cu alegerile locale din 2024. Teoretic, până atunci, mai sunt doi ani și jumătate, practic timpul este foarte scurt, pentru că un an ar putea fi necesar doar pentru înființarea unui nou partid și înscrierea lui în Registrul Partidelor Politice.

Pe de altă parte, în România există un electorat de dreapta care are nevoie de reprezentare politică, iar PMP, ALDE sau USR, chiar dacă au mesaje și politici îndreptate către această categorie, nu reușesc să convingă.

În acest context epidemiologic, catastrofal din punct de vedere sanitar, economic, social, cultural, pentru România, mai contează un astfel de partid, mai contează principiile?

Principiile contează doar pentru cei care au principii. Din nefericire, observăm cum tot mai mulți politicieni se lasă dominați de interese imediate, nicidecum de principii. Din acest motiv, calitatea clasei politice a scăzut cu fiecare rând de alegeri și, odată cu calitatea clasei politice, a scăzut și calitatea actului politic. Criza în care se găsește astăzi România nu este altceva decât efectul acțiunii și activităților derulate de o clasă politică incompetentă, coruptă, lipsită de viziune, preocupată de interese mici. Peste tot, nu doar În Europa, lumea se reorganizează, au loc schimbări profunde, prioritățile sunt reconsiderate. Or, la noi, ce vedem? Că nici măcar o campanie de vaccinare nu poate fi dusă la bun sfârșit?

Oltul liberal, ca și Doljul, pare că s-a predat cu toții Cîțului… Credeți că sunt nuclee liberale pro Orban?

Mi-e teamă că liberalismul nu este înțeles de majoritatea membrilor ce alcătuiesc structurile de conducere ale PNL. Este incredibil cât de mulți oameni activează în PNL complet neinteresați de promovarea principiilor liberalismului, dar fiind extrem de preocupați de jocurile de influențe ce au ca obiectiv obținerea unei funcții de conducere în partid. Pentru că, în etapa următoare, funcția de conducere asigură diverse avantaje, de la angajări în structurile statului până la diverse contracte pentru lucrări publice. În aceste condiții nu trebuie să ne mirăm că unul-altul se predă șefului politic la prima strigare a acestuia.

În ce privește nucleele liberale, depinde doar de Ludovic Orban ca acestea să fie identificate și puse la treabă, astfel încât unele dintre să devină structuri politice locale. Așa cum spuneam mai sus, în România există un electorat de dreapta care are nevoie de reprezentare, deci premisele favorabile unei noi construcții există.

Cum catalogați discursul președintelui Iohannis după căderea guvernului?

Pentru mine, Iohannis este o mare dezamăgire. Nu doar pentru că a provocat o criză politică de proporții, ci și pentru că a pus interesele acoliților săi mai presus de interesele României. În aceste zile, ne confruntăm cu o rată a îmbolnăvirilor fără precedent, zilnic se consemnează noi recorduri, și nu doar la îmbolnăviri, ci și la internări, ba chiar și la pierderi de vieți omenești. Și, mai grav, printre cei care pierd lupta cu viața încep să fie și copii, situație ce decurge din decizia ministrului învățământului de a păstra școlile deschise în plină pandemie.

Sincer, nu mă așteptam din partea președintelui Iohannis la asemenea eforturi pentru a-l susține pe Florin Cîțu, mai ales că mesajul Parlamentului a fost foarte ferm în favoarea demiterii. Iar dacă adăugăm aici și oprobriul public cu care se confruntă acum PNL, putem spune că atitudinea lui Iohannis este complet paralelă cu situația din teren.

Dar discursul lui Cîțu în Parlament?

Penibil și inutil. De fapt, Cîțu s-a folosit de prilejul oferit de regulamentul camerei pentru a-și relua atacurile la adresa USR, dovedind astfel că nu a înțeles nimic din ceea ce s-a întâmplat.

Ce intenționează Iohannis în perioada următoare?

M-aș bucura dacă Iohannis ar înțelege mesajul primit de la majoritatea parlamentară, dar, privindu-i comportamentul, nu cred că se va întâmpla. Situația este cu atât mai ciudată cu cât președintele dispune de informații cu privire la starea de spirit a populației, ceea ce ar trebui să-l determine la o schimbare de atitudine, la o renunțare de la aroganța care îl caracterizează. Are la dispoziție și pârghii pe care să le utilizeze, mai ales că urmează o etapă de consultări pentru a stabili o eventuală majoritate parlamentară. Dacă va trata acest subiect cu empatie și responsabilitate, va avea de câștigat. Dimpotrivă, dacă va defila din nou cu superioritatea-i bine cunoscută, va avea din nou de pierdut. Și, alături de el, va pierde și PNL.

Cum credeți că va fi văzuta atitudinea lui de către cancelariile euro-atlantice?

Statele europene fac evaluări permanente cu privire la situația din România, după cum și România evaluează ce se întâmplă în alte state. Sigur, detaliile nu ajung întotdeauna la opinia publică, dar ne putem face o idee citind presa străină.

Chiar astăzi, „Deutsche Welle” aprecia că președintele Iohannis „și-a bătut joc de electoratul său liberal și de români în genere”. Tot astăzi, „Le Figaro” publică un articol despre criza politică din România, o țară zguduită de o dublă criză de sănătate și socială legată de prețurile la energie. Și astfel de articole există în mai toate publicațiile occidentale.

Veți spune că nu contează, că sunt doar niște evaluări de moment… Se poate, dar aceste evaluări defavorabile se adaugă altor evaluări, despre instabilitatea politică de pe vremea lui Dragnea sau despre corupția din perioada lui Băsescu. Iar tabloul pe are îl oferă clasa politică din România nu este tocmai favorabil.

A consemnat Dumitru Sîrghie

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments