AcasăPentru minte, inimă și literatură...
Array

Pentru minte, inimă și literatură…

Asociația Pro Memoria a organizat, în colaborare cu Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” și Primăria Osica de Sus, sâmbătă, 21 februarie, o nouă ediție a întâlnirilor „pentru minte, inimă și literatură la Vladu Nica din Osica”.

Acțiunea prilejuită de lansarea numărului 6, anul V, al revistei „RĂDĂCINI” –revistă de istorie, cultură și tradiție locală, scrisă de osiceni, despre osiceni și pentru osiceni – i-a avut ca invitați pe poetul Paul Aretzu, ziaristul Dumitru Sârghie, inginerul Radu Buicescu și soția.

manifestare osica feb 2015 1Manifestarea a debutat la Centrul de Documentare și Informare a liceului unde la ora 11,00 a avut loc o ceremonie de donație de carte de matematică-fizică pe care familia profesorului Alecsandru Buicescu – inginerul Radu, fiu, împreună cu soția sa Victoria – au făcut-o bibliotecii liceului, spre bună întrebuințare de către profesorii și elevii acestui liceu performant.

Totodată, Asociația ProMemoria a donat pentru galeria personalităților „OAMENI CARE AU FOST”, amenajată pe holurile liceului, un panou conținând date din viața și activitatea profesorului Al. Buicescu. După semnarea protocolului cu doamna director Sorina Iacob, activitatea a continuat în amfiteatru. președintele APROMEM, domnul Ioan Paul Popescu, a deschis evenimentul. După ce părintele George Popa a rostit rugăciunea TATĂL NOSTRU, s-a păstrat un moment de reculegere în memoria inginerului Constantin Preoteasa, (1932-2015) osicean, fost director al Regionalei CFR Craiova.

manifestare osica feb 2015 2Doamna director, profesor Sorina Iacob, a prezentat activitatea și palmaresul impresionant al trupei de teatru a liceului – premiul I la Festivalul de Teatru pentru liceeni „Teatru pentru mâine” ediția prima și ediția a IV-a, prefațând momentul artistic „Exerciții de conversație” de E. Ionescu, moment distins cu premiul al doilea, la ediția a III a aceluiași festival.  După acest moment emoționant, susținut de elevii liceului, coordonați de profesor Ramona Alexandru, d-l Ioan Paul Popescu a prezentat revista RĂDĂCINI nr. 6.

Tema acestui număr a fost NUNTA, cu obiceiurile și tradițiile legate de ea, temă amplu dezvoltată de Bibiana Torcea și preot Daniel Preda. Editorialistul revistei, reputatul poet și publicist Paul Aretzu, a luat cuvântul și a citit câteva dintre cele mai recente creații ale sale. Cu binecunoscuta-i sensibilitate, d-l Paul Aretzu a citit câteva poeme aflate în manuscris, încadrate admirabil în atmosfera textelor ionesciene anterioare, poezii pătrunse de înțelesuri abisale și întrepătrunse de prezența inefabilă a Evei, suava sa inspiratoare.

A vorbit apoi despre volumul de versuri „ABCDETC…”,  aflat în curs de apariție la editura Hoffman, al domnului Dumitru Sârghie, poet, prozator și ziarist, directorul ziarului Linia întâi, pe care l-a prefațat. L-a apreciat ca fiind o reușită realizare de poezie aliterativă, inedită prin singularitatea ei în literatura română.

Dumitru Sârghie a citit, la rândul său, patru poezii din creația sa și l-a felicitat pe d-l primar Ion Ciocan, pentru recenta sa apariție la postul de     televiziune TVR Craiova, pentru că s-a dovedit a fi un autentic politician de dreapta.

ion ciocan osica 2015D-l Paul Popescu l-a invitat pe d-l primar să ia cuvântul și să prezinte proiectele europene care se desfășoară în comună. D-l Ciocan a explicat motivele pentru care s-au sistat lucrările la campusul școlar și a apreciat că renovarea Căminului Cultural se va finaliza până în vară. De asemenea, a anunțat că se va construi o grădiniță modernă în satul Vlăduleni, ceea ce va face posibilă amenajarea muzeului comunal în clădirea actualei grădinițe aflate în Școala lui Vladu Nica.

Acest număr al revistei consemnează o nouă colaborare: profesorul Ion D. Tîlvănoiu, cu un articol de istorie privitor la cercetările efectuate în arhivele mănăstirii Brâncoveni. Nicolae Coande, Marian Drăghici, Gh. Grigurcu sunt tot atâtea nume de rezonanță care semnează articole de filosofie, poezie, critică. Prof. univ. dr. Mihai Vărzaru se numără, de asemenea, printre colaboratorii permanenți ai revistei. Alături de el, preotul George Popa, colonelul Ion Surdu și Ana Claudia Pîrvu agrementează acest exemplar din revistă.

Lansarea revistei RĂDĂCINI s-a încheiat cu lectura profesorului Mihai Duică, debutant în acest număr. În final, discuțiile colocviale purtate la Popasul din Dealul Viilor au împlinit o manifestare de suflet reușită.

Cristina Bacicu Botez


- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments