AcasăoPERICOLE ALE REȚELELOR DE SOCIALIZARE

PERICOLE ALE REȚELELOR DE SOCIALIZARE

Marea personalitate, Constantin Bălăceanu – Stolnici, a afirmat printre altele, într-un interviu acordat recent unui post de televiziune, „că rețelele de socializare sunt lipsite de control și reprezintă un pericol din acest punct de vedere”.  Și nu este singurul care are această opinie. În urma cercetărilor a numeroase cazuri, psihologi, medici, juriști, polițiști, sociologi etc. au

concluzionat că rețelele de socializare te ajută să fii conectat la tot ce se întâmplă pe Glob, să comunici cu prietenii, cu rudele, îți reamintesc evenimente importante din viața ta și a prietenilor tăi. Cu toate acestea, ele creează dependență și te pot distrage de la îndeplinirea sarcinilor importante. Sunt atrăgătoare, pentru că oferă utilizatorilor un plus de încredere când primesc un „like” sau un comentariu la o postare, ori când cineva le distribuie gândurile și imaginile.

Pe de altă parte, rețelele de socializare pot influența negativ starea de spirit și comportamentul utilizatorilor. Oamenii tind să scoată în evidență, pe conturile personale, numai momentele fericite și părțile bune ale vieții lor. Un studiu a arătat că tinerele cu tendințe narcisiste au postat cel mai des, folosind rețelele de socializare pentru a-și spori egoul și a controla percepțiile celorlalți despre ele. Această tendință oferă persoanelor din lista lor de prieteni o viziune nerealistă a vieții persoanei care postează, făcându-i să simtă că viața lor nu este la fel de bună, iar efectul pe termen lung de a-ți compara viața cu cea a prietenilor tăi este o reducere a stimei de sine.

Actualizarea în timp real a profilelor de pe rețelele de socializare determină mulți utilizatori să se logheze  continuu, pentru a fi la curent cu tot ce postează prietenii lor. Mulți fac acest lucru fără să-și dea seama. Studiile arată că frica de a rămâne pe dinafară, cunoscută drept fenomenul FOMO (fear of missing out) poate favoriza, uneori, apariția sentimentelor de nemulțumire și anxietate. Oamenii se loghează fără să realizeze că această nevoie este ca un drog.

Cercetătorii au concluzionat că persoanele care foloseau des rețelele de socializare erau de trei ori mai predispuse la a avea dificultăți în a adormi, spre deosebire de persoanele care nu stau foarte mult timp pe rețelele sociale, iar lipsa somnului poate conduce la capacitate redusă de concentrare, anxietate și chiar depresie.

Atunci când postează poze din vacanțe, poze cu mașinile, cu casele, cu vestimentații și accesorii scumpe,  declanșează uneori, sentimente de invidie în rândul prietenilor lor “virtuali”. Aceste sentimente, care pot varia de la furie la umilință, pot afecta în unele situații stima de sine.

În numeroase cazuri, s-a constatat că rețelele de socializare pot încuraja diferite comportamente nesănătoase, cum ar fi consumul de droguri și alcool, dar și comportamente antisociale, precum bullying-ul și chiar încurajarea pornografiei infantile.

Din păcate, puține persoane conștientizează cât de mult timp petrec pe rețelele de socializare și, cu atât mai puțin, impactul acestui timp asupra vieții lor cotidiene. Dacă realizezi că acest lucru îți afectează activitățile zilnice, trebuie să te gândești cum poți limita timpul petrecut pe Facebook, Twitter, Instagram etc. Trebuie acordat timp altor activități, cum ar fi practicarea sporturilor, interacțiuni față în față cu prietenii, ieșind în parc la o plimbare împreună sau stând de vorbă la o cafea. Toate acestea, ca și a petrece mai mult timp cu familia, vor crea un sentiment de satisfacție reală, nu virtuală.

Prof. dr. Ștefania Marineanu

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments