Sâmbătă, 8 Martie, stadionul din satul Mărgheni, comuna Brâncoveni, a găzduit cea de-a XIV-a ediție a sărbătorii „Încuratul cailor de Sân’ Toader”, la care au participat peste 50 de concurenți din 15 județe ale țării.
Alături de primarul comunei, Ion Cheroiu, au fost: Marius Oprescu – președintele Consiliului Județean Olt, Cosmin Floreanu – prefectul de Olt, deputatul Florin Barbu – ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, deputații Marius Iancu și Bogdan Mihuți, Ionuț Ivan și Virgil Delureanu – vicepreședinți ai CJ Olt, Liviu Voiculescu – fost senator de Olt, Emil Albotă și Adrian Chesnoiu – foști deputați, Ion Doldurea – primarul municipiului Caracal.
„Ne aflăm la cea de-a XIVa ediție a Sărbătorii Încuratul Cailor de Sân’ Toader de la Brâncoveni, o sărbătoare, care a devenit sărbătoare națională, având în vedere numărul mare de concurenți care s-au înscris, peste 50 din 15 județe ale țării. Lucrul acesta ne bucură și de asta putem să o numim, cu mândrie, o sărbătoare națională.
Sărbătoarea debutează cu Botezul Cailor, cu o paradă frumoasă prin satul Ociogi, cu un program de echitație, după care concursul nostru obișnuit, cel mai frumos cal, cea mai frumoasă trăsură, cel mai frumos ponei, dacă există, și, bineînțeles, etapa forte, tracțiune cai la buștean, la simplu și tracțiune cai la buștean la dublu. Avem doi bușteni, pentru tracțiune cai la buștean la simplu, un buștean în greutate de 1.500 kg, iar pentru tracțiune cai la dublu, un buștean de 2.000 kg.
Premiile costau în bani, sponsorii noștri, bineînțeles, nelipsitul Consiliului Județean, prin Centrul Județean de Cultură, și le mulțumesc din suflet, și sponsorii locali. Începând cu ora 14.00, pe scena ridicată pe stadionul din Mărgheni, vor urca reprezentanții Ansamblului Mugurașii Brâncovenilor, Mândruțele de la Olt.
Vom premia cuplurile care au peste 50 de ani de căsătorie, vom premia elevul cu cea mai mare medie la Evaluarea națională, de anul trecut, iar apoi vom avea parte de un frumos program artistic susținut de reprezentanți de marcă ai Folclorului Românesc. Sărbătoarea se va încheia, târziu, cu un foc de artificii și cu un joc de laser”, a declarat Ion Cheroiu, primarul comunei Brâncoveni.
Invitații ediției au vizitat standurile comercianților, au stat de vorbă cu crescătorii de armăsari înscriși în concurs.
„Deja a devenit un concurs național, sperăm, foarte curând, să devină un concurs internațional. Da, este a XIV-a ediție a Sărbătorii Încuratul Cailor de Sân’ Toader de la Brâncoveni, primul eveniment major care deschide seria sărbătorilor tradiționale din județul Olt. E un început, e vremea frumoasă astăzi, ne bucurăm de primăvară și sperăm să fie, din nou, o ediție de succes și, în același timp, le și urăm, pe această cale, tuturor proprietarilor de cai mult succes, la acest eveniment”, a declarat Marius Oprescu.
În discursul său, Florin Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a spus sigur că acest eveniment trebuie mărit și o să aibă tot sprijinul dumnealui, pentru ca acesta să se organizeze, în viitor, și la nivel național: „Aceste cabaline trebuie promovate, pentru că și Ministerul Agriculturii are anumite planuri de investiții, în acest sector. Mai mult de atât, vrem să introducem pe plată aceste animale pentru că atât național, cât și internațional caii care sunt crescuți la noi și în toate fermele din România au o valoare inestimabilă. De aceea, domnule primar, vă felicit și, în continuare, sunt sigur că, anul viitor, împreună vom face un eveniment în care să încercăm să aducem și internațional. În Ungaria, cabalinele sunt animale foarte importante și sunt finanțate foarte bine și sunt sigur că Brâncoveni va deveni localitatea cu cel mai frumos eveniment internațional”.
Dragoș Sîrghie