AcasăPoliticaPMP Olt – practici de tristă amintire

PMP Olt – practici de tristă amintire

Fără îndoială că Partidul Mișcarea Populară din Olt s-a făcut remarcat, atâta cât s-a putut, grație eforturilor materiale și mediatice promovate de primarul de Studina, Marian Vasile. Acțiunile propagandistice inițiate și coordonate de acesta, infuzia masivă de tineret, care a arătat vigoarea acestei formațiuni, toate acestea au intrat treptat în conștiința electoratului din Olt, care i-a acordat, la aceste alegeri europarlamentare, un scor de peste 4%.

Surpriza mare a fost că, la Slatina, PMP a obținut 9,56%, cu câteva procente peste PDL și la o distanță mică în spatele „marelui” PNL, condus spre nicăieri de fostul ministru al culturii de… praz, Gigel Sorinel Știrbu.

Scorul acesta obținut de PMP la Slatina a ajuns însă să fie mărul discordiei între șeful suprem al PMP Olt, primarul de Studina, Marian Vasile, și președintele acestei formațiuni slătinene, ing. Marian Căruntu. Un tânăr echilibrat, cu cei șapte ani de acasă, necontroversat, nespectacular în intervențiile sale mediatice, însă – după cum s-a văzut – eficient în ceea ce privește admirația slătinenilor pentru PMP.

La puțin timp după alegeri, în urma unui simulacru de ședință regizat de un birou executiv întrunit ad-hoc, Marian Căruntu a fost revocat din funcție, în baza unor motive pe care Marian Vasile și cu atât mai puțin Marin Bobeș (vicepreședinte PMP Olt, fost pedelist și pesedist),  nu le-au putut argumenta.

Un lucru este clar ca apa de izvor: scorul de 9,56%, obținut de echipa lui Marian Căruntu de la Slatina a pus în pericol poziția de președinte interimar a lui Marian Vasile, iar acesta a procedat în consecință. Cel puțin așa se vede din zona cetățenilor slătineni, care nu înțeleg, în ruptul capului, cum poate fi exclus cel care a obținut scorul cel mai bun.

Explicațiile d-lui Marian Vasile, care vizează un fel de indisciplină și nonconformism de care ar fi dat dovadă Căruntu, sunt puerile, iar revocarea președintelui PMP Slatina stă sub semnul unei acțiuni pripite și nestatutare. Marian Căruntu deține, după știința sa, toate dovezile în acest sens, făcând astfel și o contestație la conducerea PMP central, care – la rându-i – se află într-o anumită agitație, având în vedere scorul prost obținut de PMP, scor care l-a înfuriat pe Traian Băsescu, precum și pregătirile pentru Congresul care se apropie cu pași repezi.

Cu privire la practicile din PMP Olt, anumiți „grei” de la Centru, cum ar fi Eugen Tomac, Elena Udrea, Cristian Petrescu și Gelu Vișan, au avut un răspuns comun: „Dreptatea este de partea lui Marian Căruntu și problemele de la Olt se vor rezolva imediat după Congres!”

Prezentăm, în continuare, dragi cititori, pentru echilibru și corectitudine, punctele de vedere ale celor doi combatanți: Marian Vasile și Marian Căruntu! 

marian caruntu 590Marian Căruntu, președintele demis al PMP Slatina:

Marian Vasile mi-a spus că, dacă ia sub 5%, n-are rost să mai stea în fruntea PMP Olt!

D-le Căruntu, iată, nu mai sunteți președintele PMP Slatina. Și asta după ce ați obținut un scor onorabil la europarlamentare, de 9,56%. Ce delict ați comis atât de grav, încât să fiți exclus după acest rezultat pozitiv?

Păi, după știința mea, n-am comis nici un delict. Mă rog, acuzele sunt că am ieșit în public, la televiziunea Prima TV, și că aș fi denigrat partidul, cerând demisia conducerii județene. Lucru pe care, bineînțeles, nu l-am făcut, pentru că nu era treaba mea să fac asta. Eu am fost invitat acolo pentru a prezenta rezultatele de la Slatina și atât, nu altceva. Ceea ce am și făcut. Am spus ce am făcut și cum am făcut să ajungem la acest scor, pentru că este o realizare pentru un partid format acum 3 luni de zile. Este o realizare să fii, ca voturi, aproape de PNL și să învingi PDL cu peste 3 procente.

Am reușit să scoatem acest scor, în ciuda faptului că nu prea am avut materiale de propagandă. Am avut doar 1000 de pixuri și 1000 de brichete. Practic, noi am mers pe stradă cu mâinile goale. Dar am mers, lumea ne-a văzut și se pare că a apreciat tinerețea noastră. Pentru că din conducerea de la județ n-a fost nimeni, n-a fost nici Bobeș, n-a fost nici Marian Vasile cu noi, prin Slatina. N-au vrut să vină, cu toate că au fost invitați. Doar Bobeș a venit în ultima zi, într-un marș prin Slatina, când am mers chiar cu mâinile goale, n-am avut nici măcar pliante.

Deci, asta a fost supărarea majoră a lui Marian Vasile, pe care a transpus-o într-o ședință, la trei zile de la emisiune, și m-a revocat din funcție, printr-un simulacru de ședință. Au convocat un Comitet executiv format din oamenii care erau în sală, din care știam că fac și eu parte. Toți președinții filialelor de orașe, normal, sunt membri în comitetul executiv. Am înregistrarea simulacrului de ședință ca să se știe cine a fost în comitetul executiv. Au fost 13 oameni… Cei de la Slatina s-au abținut, ba unul chiar a fost împotrivă. Voi da publicității această înregistrare, dacă va fi nevoie…

Bobeș a întrebat cine se abține, cine este împotrivă și restul. Nimeni nu a ridicat mâna ca să voteze pentru demiterea mea, însă Bobeș a considerat, de la sine, că au votat pentru.

Și asta a fost tot, pentru că, după aceea, am plecat eu și tot comitetul executiv din Slatina, toți oamenii care s-au ocupat de cartierele din Slatina. A fost Marian Costea, Cornel Popescu, Sorin Costescu, Luciana Joian și alții. În total 10 persoane. Oameni care au obținut acest rezultat, pentru că nu am făcut eu singur acest rezultat. Chiar vineri, înainte de scrutin, Marian Vasile a venit în orașul de jos, în cartierul acela sărac, acolo unde noi vorbeam cu oamenii. Oameni care erau dărâmați de probleme. I-a plăcut și lui acest aspect. El a stat în mașină 10 minute, după care m-a chemat și mi-a spus că nu crede că vom lua voturi acolo, pentru că aceia ar fi oamenii PSD, abonați la ajutoare, mă rog…

Contrar celor spuse de Vasile, noi am luat și acolo voturi, destul de multe chiar. Și atunci l-am întrebat ce va face dacă va scoate sub 5% la aceste alegeri, pentru că mă gândeam că e greu să scoți un scor mare într-un județ ca Oltul. El mi-a răspuns că, dacă ia sub 5%, n-are rost să mai stea în fruntea PMP Olt, însemnând că a muncit degeaba. Și eu am spus că dacă iau sub 7% și eu plec, pentru că n-are rost să mai stau, ar însemna că n-am fost în stare. A fost o discuție între două persoane, ziceam eu atunci, apropiate.

De atunci, lucrurile s-au schimbat… Printre altele, Marian Vasile îmi reproșează că nu l-am sunat să-i spun că mă duc la emisiunea de la Prima TV. Dar eu vă spun că l-am sunat și eu și d-l Tican, directorul Prima TV Slatina, dar el avea telefonul închis.

Concret, revocarea dvs. din funcție a fost statutară?

Nu! Vă spuneam că revocările din funcție, conform statutului, la punctul 45, se iau numai de către Colegiul Județean Executiv Olt, format din delegații organizațiilor din județ. Și trebuie să fie două treimi… Ori Vasile acum a creat un comitet executiv format din vicepreședinți și membri supleanți. Prin acest comitet executiv putea să mă suspende din calitatea de membru sau din funcția deținută în partid. Nicidecum excludere sau revocare… Nici nu s-a hotărât exact ce mi-au făcut, pentru că eu n-am o hârtie scrisă în acest sens. Chiar nu știu dacă mai sunt membru sau nu.

Ce demersuri ați făcut pentru a vă putea dovedi nevinovăția?

I-am rugat pe cei de la Prima TV să vin la încă o emisiune ca să răspund acuzațiilor și să arătăm că acea emisiune incriminată de Vasile n-a fost o emisiune denigratoare pentru partid. S-a prezentat o reluare a ceea ce am spus anterior. De nicăieri nu reieșea că aș fi denigrat pe cineva sau partidul în sine. Ba, din contră, eu am spus că pe zona de Sud, unde Marian Vasile a fost responsabil, s-a făcut treabă și s-a scos și un scor bun. Pe zona de Nord am fost nemulțumit, acolo unde s-a luat un scor de sub 3%. Acest scor al zonei de Nord a tras mult în jos scorul partidului.

Am fost întrebat cine s-a ocupat de zona de Nord. Eu am spus că d-l Bobeș. Aceasta a fost singura afirmație la adresa d-lui Bobeș. Pur și simplu am răspuns la întrebarea: „Cine s-a ocupat de zona de Nord?”.

Am făcut o contestație la sediul central, în atenția d-lui președinte Tomac. Sper ca aceasta să fie analizată și soluționată.

Cine a pus în operă toată această înscenare: Vasile sau Bobeș? 

Nu știu dacă a pus-o unul sau altul. Probabil că Vasile era hotărât să mă excludă, pentru că în campanie, cu două săptămâni înainte de scrutin, a vrut să mă dea afară din partid. Că el nu mai discută cu mine, pentru că eu am fost plecat până la București și el n-a știut unde sunt eu plecat. Nu era el informat cu ce treburi sunt eu la București. Nefiind la una dintre ședințe, a spus că mă dă afară. Eu m-am dus la București, pentru că aveam o problemă de sănătate. Am fost la un control, practic.

A trimis pe cineva să-mi spună că mă dă afară. La un sfert de oră, m-a sunat să-mi spună că-și cere scuze, că îi pare rău, că a fost nervos și că nu se va mai întâmpla. Greșeala mea a fost atunci că nu mi-am dat demisia. Acum nu mai eram în situația asta. Din păcate, n-am făcut-o atunci, am avut încredere în el. Am trecut peste, dar…

Ce mai e de spus, d-le Căruntu?

Eu regret profund că PMP Olt, un partid atât de tânăr, care a trezit simpatia slătinenilor, are un conducător dominat de fantasmele trecutului, dominat de un mod discreționar de a conduce, considerând că partidul este proprietatea sa personală, și trăind într-o permanentă spaimă că – vai! – cineva îi poate lua „jucăria” din mână.

Am convingerea că, după acest Congres al PMP, care se va desfășura la sfârșitul acestei săptămâni (sâmbătă, 7 iunie) lucrurile vor intra în normalitate și că, în viitorul apropiat, și PMP Olt va intra în rândul organizațiilor moderne, civilizate, democratice.

Nu pentru mine sau pentru d-l președinte Marian Vasile, ci pentru viitorul copiilor noștri, pentru viitorul acestei generații înspăimântate și înfometate de patima roșie a PSD!

Marian Vasile, președintele PMP Olt:marian vasile 590

D-l Marian Căruntu și-a permis luxul să iasă pe un post de televiziune

„D-l Marian Căruntu și-a permis luxul de a ieși pe un post de televiziune, de a-și aroga rezultatul de la Slatina, foarte bun, de 9,5%. Noi, de un an de zile, ne-am luptat foarte mult pentru localitatea Slatina, aici vorbesc de toată echipa PMP. Pe atunci, exista doar fundația, nu partidul. Ne-am implicat foarte mult în acest oraș. Dumnealui a spus că acest scor i se datorează și, mai departe, a transmis semnale către PMP, din care rezulta clar că nu facem o campanie eficientă în alte localități.

Pe Slatina, referitor la acest procent, noi am avut un targhet de minim 3000 de voturi. Am obținut 1595 de voturi pe Slatina și asta, pentru faptul că, din Slatina, s-au luat foarte mulți cetățeni de către partidul-stat, de către PSD, cetățeni care au votat în alte localități. Prezența la vot, pe Slatina, a fost extraordinar de scăzută, de 23%, adică jumătate din media pe organizația județeană Olt.

Pe Olt, am avut ca targhet 9000 de voturi, din care am luat 8000 de voturi.

Nu acesta este neapărat motivul pentru care am făcut această excludere în Biroul Permanent Județean, pentru că eu am venit cu această propunere, pentru simplul fapt că dumnealui nu s-a implicat. Această organizație a fost sfidată, pentru că dumnealui nu s-a implicat la capacitate. Erau ședințe în care aflam de la alte persoane că d-l Căruntu nu poate participa. Nu a fost la nicio acțiune la București. Pe stradă, s-a mers în echipă. D-l Căruntu s-a prezentat la Prima TV și a spus că nu a avut materiale de campanie și că a mers pe jos, prin Slatina.

Mi-a părut rău că cel puțin atunci când am luat decizia, d-l Căruntu nu a conștientizat gravitatea lucrurilor, pe care le-a făcut în relația cu imaginea partidului, și a continuat să susțină că a procedat corect, în condițiile în care, cu o săptămână înainte de alegeri, discutasem clar că nu iese nimeni în spațiul public, decât după o analiză. Mi se părea normal să existe această disciplină în cadrul partidului și să vină un reprezentant al PMP, în speță președintele care să discute de rezultatele alegerilor, despre ce s-a întâmplat și despre ce trebuie făcut în viitor. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat. Nu m-am simțit confortabil ca, imediat după alegeri, să vin cu această propunere, dar am considerat că, într-un partid, dacă nu există comunicare, muncă și disciplină, nu ai cum să reziști și, mai devreme sau mai târziu, dispari de pe piața politică.”

Dumitru SÂRGHIE

2 COMENTARII

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments