AcasăCulturăPOEME PENTRU SUFLET, DE LA LICEUL TEHNOLOGIC „MATEI BASARAB” din CARACAL

POEME PENTRU SUFLET, DE LA LICEUL TEHNOLOGIC „MATEI BASARAB” din CARACAL

Poezia a fost, pe 21 martie a.c., firul călăuzitor și sensibil care a înnobilat activitatea cultural-artistică desfășurată la Liceul Tehnologic ”Matei Basarab” din Caracal, cu prilejul Zilei Internaționale a Poeziei, zi adoptată de UNESCO în cadrul Conferinței Generale de la Paris, la 21martie 1999.

Dintotdeauna, din fragedă pruncie, poezia ne-a atras și ne-a însoțit irezistibil, ne-a cucerit și ne-a fermecat cu darul gingaș al aflării cuvintelor celor mai potrivite, care să exprime frumosul, sublimat în teme majore precum: iubirea, jocul, natura, viața cu toate ale sale. ”Poemele pentru suflet”- recitate de către dascălii de la LTMB Caracal (prof. Ramona Toloș, prof. Adriana Barbu, prof. Georgeta Encescu, prof. Lenuța Lungu, prof. Alina Marin, prof. Monica Radu), bibliotecar Mihaiela Mogoșanu, psiholog Gina Mihaela Belu și secretar-șef Nicoleta Safca – s-au înscris în această linie cuceritoare pentru publicul constituit din elevii liceului, care au gustat versurile recitate în limbile română, franceză și engleză, aparținând poeților: Virgil Carianopol, Rudyard Kipling, George Topârceanu, Charles Baudelaire, Nicolae Labiș, Mihai Eminescu, Adrian Păunescu Lucian Blaga, William Wordsworth, Petru Demetru Popescu, Marin Sorescu.

Toate aceste „energii radiante înnobilatoare a limbajului” (Nicolae Steinhardt), organizate în conținutul atât de divers și încântător al poemelor recitate, au fost acompaniate de linii melodice de J.S. Bach și de versuri celebre orchestrate muzical. Toți cei prezenți au putut răsfoi și volume de poezie, organizate într-o expoziție cu genericul „Emoții de primăvară, prin file de poezie”, organizată de dna bibliotecar Mihaiela Mogoșanu, care le-a și recitat (magistral!) elevilor două poeme, diferite ca tematică, dintre care ”În casa muierii” a lui Marin Sorescu i-a înduioșat și cucerit definitiv și i-a încărcat cu un plus de energie.

La finalul manifestării, doamna director, prof. Luminița Gâtan-Nicola  a adresat felicitări organizatorilor și celor care au asigurat programul acesteia, precizân că: ”În viitor, încercăm să generalizăm astfel de manifestări, considerându-le asimilabile tuturor, atât elevilor, cât și dascălilor și nu numai. Pentru că, iată, acest gen de activitate, îmbrăcată în haina poeziei, a reușit să aducă în sufletele celor prezenți bucurie, emoție, legătură sinceră și rezonantă cu frumosul.”

Alina Elena Marin


RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments