AcasăCulturăPoetul Virgil Mazilescu – omagiat în orașul său natal!

Poetul Virgil Mazilescu – omagiat în orașul său natal!

Virgil Mazilescu s-a născut în orașul Corabia, la data de 11 Aprilie 1942, fiind singurul copil al familiei Aura și Sabin Mazilescu. Din cauza deselor mutări privind serviciul tatălui (acesta fiind de profesie contabil), familia Mazilescu părăsește orașul Corabia, fapt pentru care poetul a urmat cursurile școlii primare și gimnaziale în diferite localități din cuprinsul Olteniei, stabilindu-se definitiv la Dragășani, în anul 1957.

Virgil Mazilescu a absolvit liceul Spiru Haret din București și, după aceea, Facultatea de Limba și Literatura Română din același oraș. A debutat ca scriitor în anul 1966, cele mai importante volume de versuri ale sale fiind: „Fragmente din regiunea de odinioară” și „Va fi liniște, va fi seara”.

mazilescu 1A fost o fire boemă, un temperament flegmatic, prieten cu foarte mulți scriitori, catalogat ca fiind „stâlp de nădejde al boemei de la Casa Scriitorilor din București”. A murit la vârsta de 42 de ani, la data de 11 august 1984.

Poezia sa, apreciată ca fiind de factură simbolistă, este studiată post-mortem la cursurile facultăților cu profil filologic.

Începând cu anul 1998, Biblioteca Orășenească Corabia a primit denumirea de Biblioteca Orășenească „Virgil Mazilescu”. Din acel moment, în calendarul evenimentelor culturale anuale desfășurate la Corabia, a fost inclusă și manifestarea dedicate Zilelor „Virgil Mazilescu”. Începând cu anul 2004, acest eveniment a fost inclus în programul Consiliului Județean Olt, în cadrul Zilelor Poeziei în Olt, desfășurat sub patronajul Bibliotecii Județene „Ion Minulescu” Slatina – Olt, cu sprijinul Consiliului Județean Olt și al primăriilor orașelor implicate: Slatina, Caracal, Drăgănești-Olt.

În orașul nostru, de-a lungul celor 12 ediții ale manifestărilor dedicate poetului Virgil Mazilescu și Zilelor Poeziei în Olt, au fost invitate importante personalități ale lumii literare românești, scriitori și critici literari: Nora Iuga, Mariana Marin, Alexandru Condeescu, George Țărnea, George Stanca, Sergiu Vărgatu, Aurelian Titu Dumitrescu, Ioan Stratan, Paul Aretzu, Gabriel Chifu, Ion Muresan, Ion Rotaru, Gheorghe Grigurcu.

De asemenea, au fost făcuți cunoscuți publicului tineri debutanți în arta scrisului, cum ar fi Cristina Ispas sau Ioan Buzera.mazilescu 2

După o absență de doi ani din palmaresul evenimentelor culturale județene și corăbiene, din cauza situației economico-financiare dificile, cu eforturi deosebite și sprijin din partea instituțiilor implicate (Consiliul Județean Olt, Biblioteca Județeană „Ion Minulescu” Slatina, Consiliul Local Corabia, Primăria Corabia și Biblioteca Orășenească „Virgil Mazilescu” Corabia), anul acesta au fost reluate manifestările dedicate Zilelor Poeziei în Olt, iar în orașul nostru caravana poeziei a poposit în data de 31 mai a.c. Astfel, la Corabia au fost prezenți:  Ioan Stoiciu (scriitor, laureatul de anul acesta al premiului Virgil Mazilescu), Augustin Doman (scriitor), Paul Aretzu (scriitor), Mircea Burșilă (scriitor), Gheorghe Grigurcu (critic literar), Gabriel Nedelea (scriitor, cel care a lansat cartea – Opera Poetică Virgil Mazilescu), Ofelia Prodan (laureată a Festivalului de Poezie „Ion Minulescu” 2013), Paul Matiu (doctor în Istorie, directorul Bibliotecii Județene „Ion Minulescu” Slatina).

Invitat special a fost actorul Emil Boroghină, originar din orașul Corabia, cetățean de onoare al orașelor Corabia și Craiova, fost director al Teatrului Național din Craiova, în prezent – director al Festivalului Internațional de Teatru  „Shakespeare”. Emil Boroghină a recitat din poemele lui Virgil Mazilescu și Mihai Eminescu.

Eveniment  de înaltă ținută la Corabia, unde inițiativele culturale și artistice sunt foarte bine primite de publicul din orașul de la malul Dunării.

Ionuț Dumitrescu


2 COMENTARII

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments