Print this Post


  Polițiștii din Olt au confiscat 900 de kg de materiale pirotehnice

  În perioada 26 noiembrie 2020-8 ianuarie 2021, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Olt au acționat, pe raza județului, pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislației privind obiectele pirotehnice.

  S-au efectuat acțiuni și controale, atât la societățile comerciale autorizate să desfășoare operațiuni cu articole pirotehnice, cât și în zona piețelor, târgurilor sau centrelor comerciale. Au fost vizate persoanele fizice și juridice neautorizate, care comercializau ambulant articole pirotehnice.

  Activitățile au avut scopul de prevenire și de combatere a oricăror evenimente negative (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri) generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deținerea, comercializarea, importul, depozitarea și folosirea articolelor pirotehnice de persoanele fizice și juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă 2020/2021.       

  În această perioadă, au fost întocmite 11 de dosare penale și au fost aplicate trei sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 15.000 de lei. De asemenea, cu ocazia controalelor efectuate, au fost ridicate, în vederea confiscării, peste 900 de kg de materiale pirotehnice, în valoare de 22.700 de lei.

  Din cauza nerespectării legislației privind articolele pirotehnice, două persoane au suferit vătămări. Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 1 an.     

  Trebuie amintit faptul că articolele pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1, apărute pe piața românească, nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea acestora fiind permisă în cazuri deosebite, de persoanele aflate în pericol, pentru a îndepărta animalele agresive sau sălbatice, de către fermieri sau de alte categorii profesionale ce utilizează astfel de articole pirotehnice în scop tehnic.

  Totodată, persoanele juridice autorizate nu pot comercializa către alte persoane juridice autorizate decât articole pirotehnice din categoriile pentru care au fost autorizate.    

  Ionuț Dumitrescu

  Permanent link to this article: https://linia1.ro/politistii-din-olt-au-confiscat-900-de-kg-de-materiale-pirotehnice/