AcasăInterviuPonta a furat primari și tot nu a câștigat alegerile

Ponta a furat primari și tot nu a câștigat alegerile

 Conferențiar universitar doctor de la Universitatea Petre Andrei din Iași, a fost premiat recent de Academia Română, pentru lucrarea Cetatea lui Platon. Prestigioasa distincție i-a fost decernată, la propunerea Secției de Filozofie, Teologie, Psihologie și Pedagogie a Academiei Române.

Doctor în filozofie și științe politice, profesorul Sorin Bocancea este unul dintre cei mai mari politologi din Moldova, chiar din țară, tratând în lucrări de specialitate teme precum instituțiile și politicile publice în Uniunea Europeană, post-comunismul, totalitarismul, mass-media și democrația. Cum vede un astfel de om ceea ce se întâmplă azi în România, aflați în cele ce urmează.

bocanceaAVEM UN FOST PREMIER DOVEDIT CA PLAGIATOR

Cum vede politologul Sorin Bocancea situația politică din România la ora actuală?

Este greu de răspuns la o întrebare așa generală. Ne aflăm într-o perioadă în care clasica dispută „guvernare-opoziție” s-a mutat pe termenii partide-justiție. Curățenia pe care a început să o facă justiția în România a generat un soi de solidaritate a hoților, motiv pentru care disputele politice au intrat într-o perioadă de acalmie.

Fiecare e cu ochii pe justiție, temându-se că mâine va mai fi dată în vileag încă o afacere necurată sau o rețea infracțională transpartinică.

Dar omul și cetățeanul Sorin Bocancea?

În calitate de cetățean, sunt revoltat pentru faptul că societatea românească este permisivă la încălcarea legii: avem un fost premier dovedit ca plagiator, se organizează acțiuni de susținere a unor infractori dovediți, politicienii ieșiți din pușcării devin repede eroi și repere morale.

Sunt îngrijorat pentru faptul că societatea românească înghite pe nemestecate false teme și le ignoră pe cele ce o afectează grav (lipsa investițiilor, măsurile bugetare catastrofale ș.a.).

În ciuda pronosticurilor, PSD a rămas încă la guvernare, chiar dacă la alegerile prezidențiale din 2014 românii i-au spus NU lui Ponta și PSD-ului. Cum vă explicați?

Era normal ca PSD să rămână la guvernare, pentru că am avut alegeri prezidențiale și nu parlamentare, care să fi modificat majoritatea parlamentară. Sistemul electoral în această formă creează condițiile coabitării. Nu a fost normal ca Ponta să rămână premier, dar această  anormalitate aparține PSD. Într-un partid normal, dacă un candidat ar pierde alegerile în condițiile în care le-a pierdut Ponta (care a avut totul degeaba) acel candidat nu ar mai rămâne în staff-ul partidului.

În cazul PSD, Ponta a fost ținut de către greii partidului din două motive: nu le poate cere legalitate, atât timp cât el are probleme cu justiția și este ca o garanție că nu se vor lupta între ei. Partidul l-a adus în față pe condamnatul Dragnea, o persoană cum nu se poate mai potrivită pentru selectarea viitorului lider pentru interesele baronilor.

PONTA ESTE UN IRESPONSABIL

Cum vi s-au părut ultimele măsuri luate de guvernul Ponta? Și aici mă refer la majorarea salariilor angajaților din administrațiile locale, la scăderea TVA și altele.

Sunt măsurile unui iresponsabil. Banii pe care îi ține în buget sunt cei ce trebuia să fi mers în investiții, să fi creat valoare, iar el se apucă să-i dea în salarii. Este o măsură electorală, pentru că Ponta a guvernat doar cu astfel de măsuri, care cred că nu vor avea efectul scontat. A furat el primari și tot nu a câștigat alegerile.

Ce i-ați sfătui pe cei doi președinți ai PNL, dacă le-ați fi consilier personal, în actuala conjunctură politică?

I-aș sfătui să plece din funcții, pentru că ambii trag partidul în jos, și să se gândească la un lider credibil. Actualul PNL și-a construit ineficiența prin actul de fuziune ce îl ține bicefal, a se citi divizat și ineficient, până în 2017.

Mai rar o așa prostie politică. E nevoie de un congres extraordinar care să elimine această eroare și care să aducă în față o conducere credibilă până la începerea campaniei electorale.

Un cuvânt despre: Ponta, Dragnea, Gorghiu, Blaga, Oprea, Tăriceanu, Zgonea.

Ponta – iresponsabil, Dragnea – viclean, Gorghiu – aeriană, Blaga – ineficient, Oprea – pacoste, Tăriceanu – penibil, Zgonea – oportunist.

Ce rol mai poate avea Traian Băsescu la alegerile locale și parlamentare de anul viitor?

Greu de spus. Și-a gestionat foarte prost perioada post-Cotroceni, și-a cheltuit capitalul electoral pentru o țigară.

NECHITA ESTE O PACOSTE PENTRU IAȘI

Sunteți cunoscut ca unul dintre cei mai înverșunați critici ai primarului Nechita de la Iași. Ce ne puteți spune despre această „poveste de dragoste” dintre dumneavoastră și edilul de Iași? Ce-i reproșați de fapt?

E o listă lungă de reproșuri. Dar, în ordinea inversă a desfășurării faptelor, îi reproșez transformarea poliției locale în propriul serviciu de informații, pe bani publici. Îi reproșez comportamentul de borfaș ce face de râs un întreg oraș. Este un om căruia puterea i-a luat mințile, el nu are capacitatea de a înțelege acest lucru și continuă să se erijeze în continuare în edil al Iașului.

E o pacoste de care Iașul are ocazia să scape la alegeri, dacă până atunci nu va rezolva justiția această problemă.

Ați fost vreodată amenințat prin interpuși sau direct din partea primarului Nichita, pentru vehemența cu care l-ați  criticat?

Nu.

Există demnitate în politică? Dacă da, dați-mi un nume de politician român în viață care a avut demnitate.

Sunt persoane care au dat dovadă de demnitate în politică după ’90, fapt ce le-a costat marginalizarea. Nu dau nume.

Cum credeți că va arăta PSD peste un an? Se va topi sau nu în UNPR?

PSD va arăta prost, dar solidar, strâns unit în jurul acelorași baroni care îl guvernează de ani de zile. Nu se va topi, fiindcă are un bazin electoral fidel, care nu îl va lăsa niciodată să cadă sub 20 de procente.

PMP VA AJUNGE LA GUVERNARE DACĂ SE DELIMITEAZĂ CLAR DE UDREA

Putem face un exercițiu de imaginație? PNL+UNPR+UDMR+Minorități, la guvernare din toamnă.

Da, este posibil, dacă  o va cere „interesul  național”.

În ce condiții putem vedea și PMP la guvernare?

În condițiile în care se delimitează clar de Elena Udrea.

Dacă ar fi să naufragiați pe o insulă, cu care dintre președinții României de după ’89 v-ar plăcea să conviețuiți pe aceeași  insulă?

Am naufragiat deja cu toți, în diferite momente. Și nu mi-a plăcut.

Ciprian Traian STURZU


- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments