Conferențiar universitar doctor, decanul Facultății de Științe Politice din cadrul Universității Petre Andrei din Iași, a fost premiat recent de Academia Română, pentru lucrarea „Cetatea lui Platon”. Prestigioasa distincție i-a fost decernată, la propunerea Secției de Filosofie, Teologie, Psihologie și Pedagogie a Academiei Române. Doctor în filozofie și științe politice, profesorul Sorin Bocancea, este unul dintre cei mai mari politologi din Moldova și din țară, având și numeroase lucrări publicate, cum ar fi: Instituții și politici publice în Uniunea European; Noi și postcomunismul, Editura Institutul European. A coordonat, împreună cu Daniel Șandru, volumele Mass-media și democrația în România postcomunistă și Totalitarismul. De la origini la consecințe, Editura Institutul European, Iași, 2011.
Care e deosebirea sau asemănarea dintre transhumanța unui cioban și traseismul unui politician?
Politicianul își schimbă turma mai des.
Un cuvânt despre: Traian Băsescu, Victor Ponta, Crin Antonescu, Dan Diaconescu, Ion Iliescu, Adrian Năstase, Elena Udrea.
Traian Băsescu: o nucă tare; Victor Ponta: minciuna pe față, tupeistă și semeață; Crin Antonescu: o nucă seacă; Dan Diaconescu: escrocheria la nivel de artă; Ion Iliescu: multă experiență într-o cauză depășită; Adrian Năstase: un privilegiat în orice condiții; Elena Udrea: un politician foarte atent la el însuși.
Care dintre președinții României v-au dezamăgit cel mai mult? Dar cel mai puțin? Și, de ce?
Cel mai mult m-a dezamăgit Emil Constantinescu (retragerea din cursa pentru un nou mandat a îngropat PNȚCD). Dar, el mi-a și plăcut prin decizia de a orienta România definitiv spre NATO. Cel mai puțin m-a dezamăgit Ion Iliescu, pentru că de la el nu am avut nicio așteptare.
Măsurile anticriză ale lui Boc, le-ar fi luat orice Guvern
Măsurile anticriză ale fostei puteri, luate în ansamblu, au fost bune? Răspundeți-mi cu da sau nu?
Da. Orice guvern le-ar fi luat.
Caracterizați peștera de azi a politicii românești. Care-s bestiile, care-s prizonierii?
Nu aș compara politica cu o peșteră. Politica este cu buni și răi, ca oriunde: și la guvernare și în opoziție.
Ce-i lipsește unui politician român, să fie și om politic?
Cam generală întrebarea. Nu cred că există un tip uman pe care să-l numim „politician român”, față de care ceilalți s-ar plasa mai aproape sau mai departe. Cred că avem puțini oameni de stat, adică politicieni care să aibă câteva lucruri ce țin de interesul național pe care să nu le negocieze.
Românii vor mai vota mult pe mici și găleți
Ne-ngroapă Iliescu pe toți?
Nu. Cred că Voiculescu îi va supraviețui.
Cât credeți că vor mai vota românii pe mici, fasole și găleți?
Mult. Cultura pomenii este foarte bine înrădăcinată la noi, iar disprețul general față de politică, cultivat și de mass-media, va menține această cultură, în care individul nu va pune mare preț pe votul său și și-l va da pe te miri ce.
Dar cum va convinge un candidat, un om cu burta goală să voteze, dacă nu-i umple strachina?
Votul nu este o cale de a-ți procura hrana în ziua alegerilor. Nu aș lega acele două lucruri, hrana și votul, într-o relație de cauzalitate. Și ghiftuiții își vând votul. Votul contra hrană este un târg care pornește din cap, nu din pântece.
De ce sunt atât de puțini liberali care se revoltă împotriva lui Antonescu?
Pentru că sunt puțini liberali. Restul sunt peneliști.
La conducerea PNL, este Antena 3 și Virgil Măgureanu
Cine credeți că este cu adevărat, la conducerea PNL? Crin Antonescu sau Voiculescu și Antena 3?
Plus cel care i-a vândut apartamentul lui Crin: Virgil Măgureanu.
Credeți în teoria conform căreia în 2014 se va face rocada Ponta-Băsescu? Argumentați.
Nu, nu cred. Iar credința nu se argumentează. Deocamdată, nu cred.
Elena Udrea, candidat PDL la președinția României. Cum sună?
Ar suna bine, dar s-ar auzi slab. Cred că e prea devreme pentru societatea noastră să accepte o femeie într-o asemenea funcție.
Toți politicienii ar trebui să aibă studii politice
Ce învață studenții de la Științe Politice la cursuri? Că politica e arta de a conduce, sau că politica e arta de a te îmbogăți din bani publici?
Învață că poate fi și una și alta. Depinde ce alegi.
Nu credeți că viitorii politicieni, ar trebui să fie absolvenți ale unei facultăți de științe politice, și asta să fie chiar o obligativitate a celui care dorește să facă politică?
Urmarea unor astfel de cursuri ar fi un câștig pentru fiecare și, în general, pentru întreaga societate. Multe greșeli se comit și din necunoaștere.
Ciprian Traian STURZU