AcasăInterviuPoporul român are două defecte: Este laș și trădător…

Poporul român are două defecte: Este laș și trădător…

D-le Voicu, sunteți un opozant în Opoziție, pentru că vă știu mai slobod la gură și uneori vă opuneți și în partid. Vă manifestați nemulțumirile. Sunteți un violonist, dar știu că o vioară dezacordată strică toată simfonia. Cum o vioară care nu cântă după dirijorul partidului, mai rămâne în formație?

Eu nu mi-am făcut un scop de a fi nealiniat, dar am un comportament mai aproape de responsabilitățile pe care și le asumă un politician. Dar suntem într-un moment greu în care singura rețetă, singurul medicament de a redresa societatea românească este să fii cât mai aproape de un adevăr palpabil, concret.

Eu sunt socialist, respect sarcinile partidului și, având o experiență lungă și efervescentă, mi-am propus să nu fac compromisuri. Evident, fiind în politică există momente când trebuie să taci, nu să minți. De aceea sper ca USL să rămână consolidat și să decidă la un moment dat soarta guvernului, a parlamentului și a președinției. Mulți au încercat să mă marginalizeze din PSD, pentru niște declarații de-ale mele, dar niciodată nu am acuzat fără să am argumente solide. Eu nu am afaceri, eu nu sunt șantajabil. Ca și conduită politică nu am avut niciodată rezerve de a-mi spune punctul de vedere ferm.

Dar sunt voci care se ridică în PSD care au argumente fermmadalin voicue și sunt marginalizați sau dați afară.

În România există un virus care a deteriorat scena politică . Eu nu pot să accept ca într-o țară care are o situație financiară dificilă, o stare socială deplorabilă, erori care afectează o societate.  Este exclus să persiști în a greși, în a malforma anumite forme de politici pe care le pretinzi a fi de necontestat. În momentul de față, națiunea română are trei mari probleme importante: sănătate, educație și cultură. Putem vorbi despre agricultură, industrie, mediu, turism și altele, dar cele trei sunt pe frontispiciul tuturor națiunilor importante din lume. Fără educație nu știi ce înseamnă pasul de mâine, fără sănătate ești legumă și fără cultură ești mort. O țară fără cultură nu există.

Și asta este vina exclusivă a guvernanților actuali?

Da. Și vă spun și de ce. Un stat trebuie condus de niște oameni, care chiar dacă n-au o cultură de invidiat, își adună în jurul lor oameni care au creier, au o educație, au o pregătire. În țara asta totul e politizat. De la biletul de metrou până la intrarea în Cotroceni. Când văd gherțoi cărora dacă le dai stiloul în mână îi trec transpirațiile, pe mine chestia asta mă descurajează. Primordial este omul care se ocupă de educație, sănătate și cultură.

Dar politizarea asta n-a început acum doi ani. Ea e de după ’89.

Dar nici nu acuz că politizarea ar fi apărut acum câțiva ani în guvernarea actuală. Ea e mai de mult din alte guvernări. Din păcate, nici nu întrevăd vreo ameliorare. Această populație a fost de-a lungul istoriei neputincioasă, descurajată și dezmembrată. De la Decebal și până la ultimul domnitor Cuza, lucrurile s-au degradat. Cu mici diferențe, cu Ștefan cel Mare, pe care l-au făcut ăștia și sfânt, e o minciună a istoriei, ca și Mihai Viteazul care l-a trădat pe Batori și s-a mirat de ce-l omoară Basta la el în cort, apoi Decebal care a preferat să se sinucidă, pentru că a trădat și el la rândul lui, iar aceste evidențe sunt la Iorga, Țuțea, Cioran sau Eugen Ionescu.

Păi, atunci poporul e de vină! Degeaba umblăm la politicieni. Nu trebuie să schimbăm poporul?

Nu cred că asta e o soluție. Trebuie lucrat la educație și cultură. De aici pleacă totul. Acest parcurs istoric al românilor, care, chiar dacă au niște calități formidabile , dar avem două defecte mari: suntem lași și trădători! Și chestia asta au evaluat-o cei de afară. Tristețea acestui popor, care nu se reflectă în imn sau doine, este masochismul cronic. Uneori am senzația că dacă poporul ăsta ar duce-o bine nu i-ar convine. Nu s-ar simți bine. Un popor adus în mizerie și sărăcie e foarte ușor manipulabil.

Atunci să înțeleg că acest popor va fi ținut în continuare în mizerie de către oricine va veni la guvernare?

Succesiunea la putere e o discuție mai amplă. Dar consider că noi am ajuns un poligon de tragere. Ne-am oferit tot străinilor. Când noi le dăm petrol, gaz, etc., n-ar trebui să le cerem jumătate din ce le-am dat. Noi în loc să negociem într-un mod avantajos, noi ne furăm singuri. Într-o țară civilizată, dintr-un milion, opt sute se investesc și două sute se pun deoparte. La noi, e invers. Opt sute se fură și la cele două sute rămase se gândesc dacă să-i fure și pe ăia sau nu. Dacă nu se iau decizii la vedere cu o justificare corectă, țara asta nu are cum să trăiască.

Atunci, nu se poate da o lege care implică resursele naturale, documentele să fie semnate la vedere și să nu mai fie contracte secrete?

Noi suntem printre puținele țări din Europa care secretizăm contractele. Dar șpaga nu se dă în contractul secretizat, ea se dă separat. Dacă s-ar da o lege de desecretizare a contractelor, noi nu am mai putea negocia cum am negociat până acum. Și așa la negocieri stăm sub masă. Sunt foarte necăjit că noi dansăm un fel de polkă pe ritm de sârbă. Nu pot să accept ca un stat ca America să vină să-și impună un anumit punct de vedere, chiar dacă noi suntem un mizilic și nu reprezentăm mai nimic. Știți că valuta noastră monetară stă la Washington? Nouă ne mai dă FMI cu niște bani pe la nas. Pe mine chestia asta mă jignește. Eu nu sunt mândru că sunt român. Dacă ești patriot nu trebuie să spui, trebuie să faci ceva pentru țară. Noi am fost mereu teleghidați.

De ce președinții de partide nu mai sunt niște figuri incontestabile și sunt din ce în ce mai contestați și criticați?

Aș găsi o explicație plastică. O mașină de curse nu poate alerga pe nisip. Nu mai există tipul de președinte care-ți impune respect sau chiar teamă. Globalizarea a mâncat și chestia asta. Cred că disciplina , rigoarea și o doză de severitate ne-ar ajuta. Folosite în dezordinea organizată de azi ar prinde, ca să se repună în valoare oameni și societăți. Dar nu se vrea. Oamenii care conduc partidele ar trebui să aibă în jurul lor sfetnici buni.

 Ciprian Traian STURZU


RELATED ARTICLES

3 COMENTARII

  1. Madalin Voicu……..,,Lautarul emancipat ,,…Acest personaj plin de lautarie si cioranie ,specific artistului din el,,cauta sa domine puterea politica prin minciuna ,tradare si hotie…..!!!Asta este dupa interes …!!!Aurul de la maini ii prezinta adevarata valoare……!!!!Haules ,baules mo !!!Avem si noi un Cioran la Slatina…..El se da artist dar e lautar in toata regula !!!Si canta extrem de groasnic!!!

  2. BOMBA IN AVOCATURA – Arhivele Nationale au comunicat avocatilor din Italia ca singura Uniune Nationala a Barourilor din Romania care apare inscrisa in evidentele oficiale este cea cu sediul in str. Academiei nr. 4-6 Bucuresti. Adica UNBR-ul creat de avocatul Pompiliu Bota (Document)

    Marţi, 10 decembrie 2013 14:34 | Scris de L.J. | pdf | print | email

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments