AcasăActualitatePopularii europeni readuc agricultura în topul priorităților Uniunii

Popularii europeni readuc agricultura în topul priorităților Uniunii

Având în față o agendă europeană dominată de nevoia de a oferi, simultan, soluții rapide provocărilor Pactului Ecologic, războiului din Ucraina, securității energetice, migrației ilegale, Partidul Popular European a stabilit, încă din mai 2023, că prioritatea sa,   pentru următorii ani, este agricultura.

La Adunarea Politică de la München, din mai anul acesta, partidul și-a adoptat poziția cu privire la viitorul agriculturii, în Europa. Sugestiv intitulată „Pactul Fermierilor Europeni”, strategia PPE a pornit de la nevoia de a echilibra cerințele apăsătoare impuse agriculturii prin „Noul Pact Ecologic”. PPE pune accentul pe apărarea agriculturii, considerată „un sector strategic”, care oferă „securitate alimentară” și ar trebui să ofere „venituri” decente, pentru fermieri.

Punctul central al viziunii PPE pentru viitorul agriculturii europene este evident politica agricolă comună (PAC) post 2027 și care va fi negociată, după alegerile europene din 2024.

„Avem nevoie de o agricultură puternică, pentru a asigura securitatea alimentară în UE și la nivel internațional. Știm că o politică agricolă comună puternică,  dotată cu bugetul necesar, este un factor cheie în asigurarea durabilității agriculturii europene, din perspective economice, de mediu și sociale, asigurând, totodată, venituri decente pentru fermieri”, declară popularii europeni, în documentul adoptat la München.

Cum va arăta PAC post 2027 în viziunea PPE?

Așa cum au anunțat deja, nouă politică agricolă comună va trebui să pornească, în viziunea popularilor europeni, de la un buget suficient de mare încât să susțină numeroasele transformări prin care agricultura europeană este nevoită să treacă.

Dar, punctul central al acestei viziuni sunt familiile de fermieri din toată Europa și sprijinul de care au nevoie tinerii fermieri. Agricultura europeană,  care se sprijină pe umerii familiilor de fermieri nu are niciun viitor dacă tânăra generație nu este atrasă către acest domeniu. Măsurile care să sprijine tinerii fermieri sunt vitale pentru reînnoirea și menținerea activității agricole și vor fi  prioritatea PPE, pentru viitoarea politică agricolă comună.

Un bun exemplu al atenției pe care PPE o acordă tinerilor agricultori este  Congresul European al Tinerilor Fermieri, pe care îl organizează, în luna decembrie, de 8 ani. Iar în decembrie 2022, premiul pentru cel mai bun proiect digital a fost câștigat de către un tânăr inginer agronom din România, Alin Luculeasa, care – după terminarea studiilor – a ales să muncească la ferma familiei sale.

Într-un moment în care agricultura trebuie să țină pasul cu tehnici inovatoare, precum noile tehnici de reproducere a plantelor sau  cu noi tipuri de afaceri, precum cultivarea carbonului (absorbția și stocarea carbonului în sol sau biomasă), PPE nu uită de agricultura tradițională:

„Susținem ferm agricultura tradițională, agro-pastorală și alte sisteme de creștere a animalelor, în aer liber, recunoscând rolul lor în conservarea biodiversității și în menținerea activității agricole, în întreaga Uniune. Acesta este motivul pentru care insistăm asupra necesității urgente de a ne asigura că agricultura și turismul rămân posibile în aceste zone, în lumina provocărilor pe care le ridică o populație în creștere de carnivore mari. Este timpul pentru o abordare echilibrată, în care reconsiderarea statutului de protecție al lupului nu mai este un tabu”, se arată în documentul de poziție al PPE.

În final, liderii PPE au revenit asupra nevoii de a îmbunătății veniturile și nivelul de trai al fermierilor europeni:  „Fermierii din UE ne-au livrat alimente de bună calitate, în ultimele decenii, și au continuat să o facă, pe fondul șocului  sistemul alimentar global declanșat de invazia Ucrainei de către Rusia. Cu toate acestea, fermierii încă nu primesc o cotă echitabilă din valoarea bunurilor pe care le produc. Vom depune toate eforturile, pentru a ne asigura că fermierii sunt capabili să câștige un venit decent, bazându-ne pe munca pe care am făcut-o în cadrul PAC și prin adoptarea unei directive, care vizează la eliminarea practicilor comerciale neloiale din lanțul de aprovizionare cu alimente.”

Grupul PPE este cel mai mare grup politic din Parlamentul European, cu 176 de membri din toate statele membre.


- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments