AcasăActualitatePortalul e-Romania, un proiect așteptat

Portalul e-Romania, un proiect așteptat

Portalul e-Romania, un program al Guvernului României, prin a cărui realizare se presupune informatizarea și interconectarea tuturor sistemelor de servicii publice, având ca scop simplificarea procedurilor administrative, scăderea birocrației, reducerea costurilor administrației publice și eficientizarea actului de guvernare, întârzie să devină funcțional. Deși a beneficiat de finanțare și de sprijin guvernamental pentru implementare, românii nu au acces la acest serviciu.

De pe poziția de președinte al Comisiei pentru Administrație Publică, Organizarea Teritoriului și Protecția Mediului, senatorul Darius Bogdan Vâlcov, față de acest portal inoperabil, în data de 25 martie 2013, a adresat o întrebare domnului Dan Nica, ministrul Societății Informaționale. În conținutul acesteia, semnatarul precizează:

„Proiectul portalului e-Romania a fost lansat sub formă de concept în anul 2009 și trebuia să devină funcționalvalcov1 în prima jumătate a anului 2011. Lansarea portalului a fost un eșec atât din punctul de vedere al potențialilor utilizatori, cât și din punct de vedere financiar. S-a dovedit a fi complet nefuncțional.

Începând cu anul 2012, asupra acestui program care era preconizat să înghită fabuloasa sumă de 500 de milioane de euro, s-au operat modificări substanțiale de viziune  și mai ales de costuri.

e-Romania trebuie să devină un suport flexibil și ieftin din care cetățenii români să beneficieze de serviciile oferite de guvern.

Domnule ministru Dan Nica, doresc să vă întreb despre stadiul în care se află implementarea proiectului e-Romania, și la ce dată preconizați că utilizatorii romani îl vor putea accesa în totalitate?”

Atenția pe care o acordă senatorul Darius Bogdan Vâlcov acestui proiect informațional este dată de faptul că el trebuie să asigure o interfață unitară, coerentă și prietenoasă, între administrația publică și cetățean, și, deopotrivă, între administrație și comunitatea de afaceri, în cadrul conceptului de societate informațională, care trebuie, în mod practic, să acopere toate sectoarele programului de guvernare.

Realizarea acestui obiectiv ar repoziționa România, conferindu-i un avantaj pentru creștere economică durabilă, imagine internațională pozitivă, convergență rapidă în spațiul european, incluziune, consolidarea domeniilor de înaltă competență.

L.Î.

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments