AcasăAdministrațiePotcoava se desparte de anul 2022 cu realizări și speranțe de mai...

Potcoava se desparte de anul 2022 cu realizări și speranțe de mai bine!, a declarat Manuel Enăchioaia, primarul orașului!

D-le primar, a venit momentul bilanțului. Ce le puteți spune oamenilor, cu referire la proiectele orașului d-voastră?

Oamenilor le dau vești bune și foarte bune. Am avut două proiecte din urmă, care erau în desfășurare și pe care le-am încheiat. Este vorba despre proiectul pentru iluminatul public, pe care, în această toamnă, l-am finalizat, cu ajutorul fondurilor elvețiene, în valoare de 2,7 milioane. Un proiect de care oamenii sunt foarte mulțumiți. Am schimbat toate lămpile, avem lămpi cu senzori, care funcționează numai când depistează mișcarea. Încă nu funcționează la parametrii optimi, pentru că mai sunt necesare anumite reglaje. Acest proiect este demarat în 2018.

Am, finalizat, la liceu, modernizarea și reabilitarea energetică, am pus parchet, panouri fotovoltaice și instalații de încălzire.

De la 1 ianuarie 2023, polițiștii din oraș vor funcționa într-un sediu total reabilitat, prin POR.

Aceste lucruri s-au demarat, chiar dacă durează destul de mult până reușim să le finalizăm. Ele au fost începute în anul 2018.

De asemenea, sunt nemulțumit de proiectul pe PNDL 2, apă și canalizare, pe care l-am demarat, tot în anul 2018. În 2020, am reușit să luăm toate avizele și, în septembrie 2020, am dat ordinul de începere. S-a lucrat până în iarnă. În 2021, când a fost explozia de prețuri, ne-am blocat, firma nu a mai putut să onoreze contractul, deoarece studiul de fezabilitate era din 2017. De atunci, suntem în litigii, discuții. Avem documente depuse la Ministerul Dezvoltării, pentru actualizarea prețurilor. Dacă nu vom reuși, vom depune proiectul pe PNRR. Dacă vom reuși realizarea acestui proiect, în toată comuna va fi apă și canalizare.

Trebuie să informăm cetățenii că avem 14 proiecte depuse pe PNRR, majoritatea fiind aprobate. Vă voi spune pe cele care sunt în stadiul de evaluare sau la contestație. Avem un proiect pentru creșă. Am căzut pe locul al doilea, sub linie, cu 30 de puncte, dar deasupra liniei mai sunt patru localități tot cu 30 de puncte. Am făcut contestație, dar nu am primit niciun răspuns. Nu înțelegem care sunt criteriile de departajare. Ministrul a anunțat, la un moment dat, la televizor, că se vor aloca bani pentru toate primăriile, pentru aceste proiecte. Sperăm să reușim.

Mai avem un proiect foarte important, pentru anveloparea blocurilor, care este la stadiul de evaluare. Ni s-a spus că, până la sfârșitul anului, se evaluează.

Avem și proiecte aprobate: 20 de km de piste de bicicletă; 4 clădiri de reabilitat. Aici, trebuie să menționez că, la școala de la Sinești, sunt două clădiri. Doar școala de la Sinești a mai rămas nereabilitată. Ultima oară, a fost reabilitată în 2007, dar este singura clădire nereabilitată, în ultimii 2-3 ani. În rest, toate clădirile instituțiilor școlare din Potcoava, sunt reabilitate, modernizate, cu table inteligente, laptop-uri pentru profesori.

Un alt proiect finalizat în această toamnă este acela că toți copiii au tablete. Toți profesorii au laptop-uri, videoproiectoare. Nu cred că există, în tot județul, unități școlare dotate după ultimele cerințe, plus modernizare, căldură, cu toalete în interior, apă caldă, apă rece, centrală termică pe gaze.

Deci, școala de la Sinești va fi reabilitată cu fonduri prin PNRR.

Fosta clădire a petrolului, pe care am preluat-o și căreia i-am renovat parterul, cu fonduri proprii, intră acum în renovare toată, prin PNRR. Vom reabilita și moderniza dispensarul și grădinița, care sunt în aceeași clădire. De asemenea, vom reabilita și sediul primăriei. Toate acestea sunt prin PNRR.

Pe PNI, avem aprobat proiectul pentru 5 km de asfalt, pentru zona unde este încheiată canalizarea. Cred că, în ianuarie, vom realiza acest proiect. Vor dispărea acostamentele, peste tot va fi asfalt, cu șanț betonat, cu podețe pentru fiecare cetățean. Aici este vorba despre DJ 703C. Pentru restul drumului, se lucrează la canalizare. Anul acesta, cel târziu, în ianuarie 2023, vom termina partea de la Sinești. Anul viitor, se va da drumul spre Mărgineni și spre Bircii și, cel puțin pe Drumul Județean, Potcoava va avea canalizare. Aceste lucrări sunt prin POIM, Compania de Apă.

La capitolul proiecte depuse, mai pot adăuga: Amenajare  platforme supraterane de colectare selectivă a deșeurilor menajere (PNRR) și Realizare stații de încărcare vehicule electrice (PNRR).

Referitor la proiectele aprobate trebuie să mai menționez: Modernizare și extindere sistem de monitorizare și supraveghere video a spațului public (PNRR); Realizare Baze de date GIS, la nivel local/Date deschise – platformă de date deschise în care datele disponibile la nivel de localitate (date sectoriale) sunt accesibile publicului (PNRR); Construire de locuințe nZEB plus, pentru tineri (PNRR); realizarea unei Platforme de comunicare cu cetățenii și formarea inițiativelor comunitare (PNRR), precum și Actualizarea Planului Urbanistic General – format GIS (PNRR).

De asemenea, s-au dotat unitățile de învățământ preuniversitar de stat cu echipamente de protecție medicală de tip măști de protecție medicală, dezinfectanți, precum și alte echipamente de acest tip, necesare pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

În încheiere, pot să vă mai spun că avem în derulare un proiect important, referitor la Construirea de Locuințe Sociale P+4, în cadrul programului de construcții de locuințe sociale.

Cultură, sport, sănătate, educație…

Avem în jur de 1000 de elevi, de la grădiniță, până la liceu. Avem trei clase, două teoretice, una tehnologică, în cadrul liceului. Condițiile sunt pentru 2022 și în viitor. Am mai pierdut cadre didactice care erau la un mare nivel. S-a completat și cu cadre noi, foarte bune, mai avem și excepții, dar, în principiu, avem un colectiv bun. Promovabilitatea la Bacalaureat a fost foarte bună. De câțiva ani, suntem în primii șapte, pe județul Olt. Sunt mulțumit, dar este loc de mai bine.

La cultură, vă pot spune că am înființat Ansamblul Murgulețul de dansuri. Anul acesta, am reușit să strângem un grup de călușari, de vârste cuprinse între 6-16 ani. Toți călușarii au costume, opinci, tot ce le trebuie.

Avem și un ansamblu de dansuri populari, băieți și fete, care au, de asemenea, tot ce le trebuie, fac repetiții în sala de festivități a liceului. Aceștia sunt toți elevi ai liceului. Mergem la spectacole, am fost la televiziuni. Avem și două fete care cântă, una a terminat liceul anul acesta, și cealaltă, din clasa a VIII-a, ambele fiind,  deja, foarte cunoscute. Merg la festivaluri, concursuri. O mai avem pe Iasmina Cojocaru, pe care o cunoaște toată lumea și care a plecat din acest ansamblu.

Avem o clasă de canto, condusă de părintele profesor Ion Ilie.  Ne mândrim cu toți acești copii. Reușim și pe partea de cultură.

Despre sport, vă pot spune că sunt mulțumit. Avem o echipă de fotbal, în Liga a III-a. Un centru de fotbal, cu peste 50 de copii din localitate și din localitățile din jur. Bază sportivă – destul de bună. Și acolo, avem un proiect, tot din 2018, pentru un complex sportiv nou. Am făcut tot ce s-a putut până acum, dar trebuie să insistăm. Să sperăm că vor reuși să finalizăm și acest proiect, măcar în 2-3 ani.

La școală, avem o sală de sport, unde copiii își desfășoară orele de educație fizică.

Din păcate, alte ramuri ale sportului nu am reușit să realizăm, deoarece nu avem profesori. Am dori să facem ceva pe handbal, deoarece acum avem un nou profesor de sport, și ne dorim înființarea unei echipe de handbal a școlii.

La sănătate, este un pic mai delicat. Centrul de permanență s-a desființat, în 2016. Nu am mai găsit numărul necesar de medici, care să dorească să facă gărzi. Nu am reușit să găsim doi medici de familie, deoarece nu a dorit nimeni să vină.

Medici de familie am avut trei. O doamnă doctor Țenescu, care avea peste 2000 de pacienți, a decedat, din cauza Covid. Am mai avut o doamnă doctor, are a plecat pentru un alt post, la Slatina. Și am rămas cu un singur medic, d-ra Victoria Ghinea, dar este foarte greu…

Mai avem o domnișoară doctor care a terminat Medicina de Familie la Sibiu, și care a revenit în localitate, căreia i-am închiriat spațiu și funcționează de aproximativ un an. Medicii au spații închiriate de la noi, cu toate condițiile. Acum, avem două cabinete de medici de familie, sunt cam la limită, dar bine, față de alte localități. D-ra Ghinea mai are puțin și se pensionează și atunci nu știu ce vom face. M-am tot documentat, avem cabinetul d-nei Țenescu, dar nu este nimeni interesat. Am înțeles, de la Colegiul Medicilor, că este o problemă cu lipsa medicilor de familie, pentru că, din facultate, nu mai optează pentru această ramură. Aceasta va fi o problemă gravă pentru viitor.

Trebuie spus și despre grupul de inițiativă, alcătuit din foști elevi, prima generație a Liceului Potcoava, dar și din foști profesori, care s-au apucat să scrie o monografie, la un nivel profesionist. De doi ani, muncesc, n-au finalizat, abia anul viitor vor termina. Suntem în colaborare la această monografie, și i-am rugat să finalizeze până pe 21 mai 2023, când Potcoava va împlini 600 de ani de atestare documentară. Este ziua orașului și am vrea ca atunci să avem și cartea, invitați de marcă ai localității. Aici pot aminti pe d-l Popa Ioan, un mare sociolog, profesor, d-na Leulescu – profesor istorie, d-l prof. Dumitru Lazăr, care a fost, mulți ani, director al liceului și apoi inspector la Slatina, cel care acum s-a retras la Vâlcea. Sunt mulți alții care s-au implicat, pentru a reuși să realizăm această carte. Anul viitor, sigur vom face o mare sărbătoare, pentru că este moment foarte important pentru localitatea noastră.

Care este cea mai acută problemă în orașul d-voastră?

Sunt multe probleme pe care nu le putem rezolva, pe termen scurt, dar, în timp, vom reuși să le rezolvăm.

Cea mai acută problemă a mea și a cetățenilor este faptul că se lucrează la canalizare. De la 30 noiembrie, am oprit lucrările, nu i-am mai lăsat să lucreze. A plouat, am adus piatră, dar este un mare disconfort.

Vreau să le transmit cetățenilor să mă înțeleagă, că, efectiv, nu avem alte posibilități. Am chemat patronul firmei, să-mi dea o soluție, să încercăm să rezolvăm aceste neajunsuri generate de lucrările de canalizare.

Mai sunt câteva ulițe, unde am băgat gaze, a fost zvârcolit terenul, am băgat piatră, dar degeaba. Până nu se termină, va fi foarte greu.

Mai avem o problemă cu asfaltarea. Am asfaltat, în ultimii 10 ani, 20 de km de străzi, dar mai avem încă pe atât.

Am avut de ales să termin cu asfaltarea, în locul proiectului de canalizare, care, acum, s-a blocat. Am avut de ales… Chiar au fost câteva străzi unde s-a spart asfaltul, pentru canalizare și am considerat, ulterior, că, mai întâi, trebuie să terminăm cu canalizarea și apoi facem asfaltarea.

Dorim să depunem un proiect pentru reabilitarea Casei de Cultură, pe Ministerul Mediului. Cred că ar fi necesară o Casă de Cultură nouă. Avem pentru asta un proiect depus, pe CNI, dar nu sunt fonduri. Până vom reuși să facem o nouă clădire, o vom reabilita pe cea actuală.

Fiind și sfârșit de an, transmiteți un mesaj locuitorilor din orașul d-voastră.

Le doresc multă sănătate, liniște, pace și să-și îndeplinească toate dorințele, tot ce-și doresc să reușească să realizeze. Dacă se poate, să-și petreacă, strămoșește, sărbătorile în familie. Potcoava se desparte de anul 2022 cu realizări și speranțe de mai bine! La mulți ani, Potcoava!

A consemnat Dragoș Sîrghie


RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments