AcasăPrefectura Olt – măsuri de prevenire și control specifice infecției cu noul...
Array

Prefectura Olt – măsuri de prevenire și control specifice infecției cu noul Coronavirus

Luni, 24 februarie a.c., Florin-Constantin Homorean – prefectul județului Olt, a convocat, în ședință, o parte din reprezentanții Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Olt, cu responsabilități în gestionarea situațiilor medicale de urgență, în contextul creșterii semnificative a numărului de persoane infectate cu Coronavirus Covid-19 la nivelul regiunilor Lombardia și Veneto din Italia, regiuni în care, la acest moment, se află o comunitate de peste 8.000 de cetățeni români.

În contextul epidemiologic actual, au fost adoptate măsuri de prevenire și control specifice: triajul epidemiologic din punctele de trecere a frontierei se asigură de către direcțiile de sănătate publică județene și/sau a municipiului București prin personalul propriu sau prin personal delegat/detașat din cadrul altor unități sanitare (potrivit art. 8, alin. 5 din OUG nr. 11/2020). În acest sens, se impune suplimentarea măsurilor de control și prevenire a infecției cu noul coronavirus la punctele de frontieră terestre, maritime/fluviale și aeriene. Ministerul Sănătății va asigura personalul medical necesar în punctele de trecere a frontierei, cu specialiști din cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică, inclusiv prin detașare din alte județe și unități sanitare.

prefectura olt linia intai 782Cetățenii județului Olt vor fi identificați, la toate punctele de trecere a frontierei, și vor completa o declarație pe proprie răspundere, cât și un chestionar privind istoricul de călătorie care ulterior vor fi transmise către Direcția de Sănătate Publică Olt pentru aplicarea măsurilor care se impun: carantinare/izolare la domiciliu cu monitorizare zilnică 14 zile/lăsate libere fără risc. În situația în care persoana chestionată se încadrează în definiția de caz suspect, aceasta va fi raportată imediat de către toate unitățile sanitare unde acestea se prezintă (unitățile primiri urgențe, spitale, medici de familie) la Direcțiile de Sănătate Publică și la Serviciul de monitorizare din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență. Potrivit instrucțiunilor transmise de Departamentul pentru Situații de Urgență, vor fi considerate cazuri suspecte și persoanele simptomatice care sosesc din localitățile unde au fost dispune măsuri de carantină, din regiunea Veneto și provincia Lodi din regiunea Lombardia, ambele situate în Nodrul Italiei. Până în data de 23.02.2020, localitățile în care autoritățile italiene au instituit măsuri de carantină sunt: Vo’ Euganeo, Codogna, Castiglione d’Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo, San Fiorano.

Pentru persoanele asimptomatice care sosesc din localitățile aflate în carantină, va fi instituită o perioadă de carantină de 14 zile în România, în spațiile special amenajate. Direcția de Sănătate Publică Olt, cu sprijinul autorităților administrației publice locale, a identificat și comunicat către Ministerul Sănătății două spații destinate  carantinării persoanelor care se întorc din zone afectate cu noul coronavirus (2019nCoV). Extinderea campaniei de informare a populației privind infecția cu noul coronavirus, măsurile de prevenire individuale și colective care trebuie luate;

Elaborarea unui buletin de informare zilnic privind evoluția situației la nivel internațional și eventualele măsuri suplimentare luate de autoritățile române.

Până în prezent, nu sunt raportate de către autoritățile italiene cazuri de cetățeni români simptomatici cu noul coronavirus, însă dinamica călătoriilor cetățenilor pe rute terestre și aeriene dintre cele două țări impune adoptarea de către cetățenii județului Olt a măsurilor de prevenire a posibilelor îmbolnăviri cu coronavirus.

Orice persoană care consideră că se încadrează în definiția de caz suspect trebuie să solicite înregistrarea la Direcția de Sănătate Publică Olt – Departamentul de Sănătate Publică (tel: 0372394714).

Ionuț Dumitrescu

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments