D-le Pavelescu, problemele românilor sunt de stânga sau de dreapta? În fapt, mai contează astăzi ideologiile?
Problemele românilor nu sunt de stânga sau dreapta, în schimb, soluțiile da. Soluțiile nu pot fi decât de dreapta: nu stat asistențial și clientelar, ci oameni activi, care produc plus-valoare, sprijiniți de stat prin legi bune și impozite mici, așa încât poporul să prospere prin munca lui, iar nu prin mila unui stat abuziv și rapace.
D-le președinte, după cum se vede, stânga a ratat, cot la cot cu dreapta liberală a lui Crin Antonescu. E adevărat că ideea dvs. de a revigora PNȚCD devine una de bun-simț, însă vă întreb tranșant: pe cine și pe ce vă bazați în această misiune dificilă, având în vedere că țara este, de la un cap la altul, pesedizată?
Mă bazez pe oamenii de dreapta, cu simț patriotic, activi, care pun preț pe morală și pe valori, care produc cea mai mare parte a PIB și care sunt astăzi discriminați de stat și copleșiți de taxe și impozite: sunt milioane care au nevoie de o altă clasă politică, iar PNȚCD este partidul care are această vocație. Singurul partid care, după 1990 nu a făcut compromisul de a se alia cu foștii comuniști.
Politica economică social-democrată nu numai că amână rezolvarea problemelor economice, dar afundă și mai mult România în haos. Care e mesajul PNȚCD, în acest sens, atât din punct de vedere teoretic, dar și din punct de vedere al abordării realității?
PNȚCD trebuie să răspundă agendei cetățenilor: economia trebuie scoasă de sub controlul statului, mecanismele pieței trebuie repuse în funcțiune prin scăderea puternică a fiscalității și încurajarea liberei inițiative. Pe de altă parte, este nevoie de o adevărată revoluție în agricultură, prin promovarea fermei țărănești și creditului agricol, într-o strategie națională bazată pe obiectivul: „suveranitatea alimentară a României”, în condițiile în care importam 70% din alimente, noi, românii, care putem produce alimente de cea mai bună calitate pentru 100 de milioane de oameni; este nevoie de agricultură și de industrializarea acesteia, s-ar rezolva, în bună măsură, și problema locurilor de muncă. În același timp, resursele României trebuie folosite în interes național, trebuie oprită hemoragia de resurse în afara țării.
Spuneți-ne și nou, celor din Olt, care sunt alianțele pe care le veți face și ce poziție va avea PNȚCD în aceste alianțe?
PNȚCD a dorit de la bun început coagularea dreptei. PDL refuză. FC și PMP se află în proces de fuziune. În aceste condiții de blocaj, este probabil ca PNȚCD să aibă propriul său proiect.
Pentru a deveni o forță capabilă să preia conducerea țării, Dreapta pe care domnia-a voastră o visați are nevoie de viziune, de unitate internă și de sprijinul societății civile. Ce aveți deocamdată din toate acestea?
O dreaptă unită trebuie să se fondeze, în primul rând, pe valori și principii comune. Din păcate, partidele care se intitulează de dreapta se raportează la valori și principii diferite. PNȚCD pune, înainte de toate, patria, familia, credința – în ordine morală –, libera inițiativă, dar și dreptatea socială și solidaritatea umană. PNȚCD nu are nevoie să inventeze sau să reinventeze, nici să justifice: avem un secol și jumătate în spate de fapte politice și istorie.
Ambiguitățile de comportament și de mesaj ale partidelor și inițiativelor de Dreapta (PNȚCD, PDL, IRL, Forța Civică, PMP) derutează electoratul. Este o capcană să crezi că toți cei care au făcut parte din guvernele Boc și care și-au pierdut ciolanul sunt oameni de bună credință. Aveți criterii de selecție în alegerea celor care vin astăzi la PNȚCD, de pe toate „miriștile” politice?
Avem criterii de selecție, persoane corupte sau care au responsabilități guvernamentale negative nu vor fi acceptate.
Dacă vrei să deosebești Dreapta de Stânga trebuie să vorbești de capitalism, de stat minimal, de autoritate. Care este poziția PNȚCD în acest sens?
Pe scurt, dreapta este morală și se fondează pe familie, credință, patriotism, libertate (în sens creștin). Stânga este imorală, atee (o laicitate formală), și se fondează pe colectivism și asistențialism, statul fiind folosit de o pătură de oligarhi în interes propriu, care se mențin la putere prin corupție și populism.
Dacă, în viitorul apropiat sau mai îndepărtat, va fi o dreaptă în România, e moral ca ea să se formeze în jurul PDL sau PMP, formațiuni alcătuite din foarte multe personaje compromise?
O dreaptă reală nu se poate defini decât ca o dreaptă morală. Singurul partid-reper rămâne PNȚCD, prin fapte istorice și modele, dar și prin cei 400.000 de crucificați în închisorile comuniste. Celelalte partide de pe eșichierul dreptei sunt contextuale, mai devreme sau mai târziu vor dispărea prin fuziuni sau alte modalități, pentru că nu au rădăcini.
Ce ne puteți spune despre PNȚCD Olt?
PNȚCD Olt a trecut printr-o perioadă extrem de dificilă, filiala practic nu a mai funcționat. Preluarea organizației județene de d-l Florescu, cu sprijinul unor vechi țărăniști, va relansa partidul, în mod cert și acest lucru se va vedea nu târziu, ci la europarlamentare. Le doresc succes!
Dumitru SÂRGHIE
Un oportunist mediocru……. Un nimeni
Tu alt prost, crezi ca aici renaste partidul asta mort cu prostii? Pai asta e un umflat prost gramada!