AcasăPartidul Popular EuropeanPreședintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul: „Unitate și să muncim împreună...

Președintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul: „Unitate și să muncim împreună – este ceea ce trebuie să facem”

Malta, martie-aprilie 2017

 La finele lunii martie, mai exact pe 29, Regatul Unit a declanșat articolul 50, marcând începutul unor lungi negocieri cu UE. Una dintre cele mai importante chestiuni este situația britanicilor ce locuiesc în UE și cea a cetățenilor UE care locuiesc în Regatul Unit. Propunerea de rezoluție ce a fost deja votată cere un tratament corect al acestora și spune că interesele oamenilor ar trebui să fie prioritare în cadrul negocierilor. Statutul și drepturile acestora trebuie să se supună principiilor reciprocității, echității și nediscriminării, mai arată textul.

La sfârșitul lunii martie a avut loc Congresul PPE, în Malta. Timp de două zile, pe faimoasa insulă malteză, în localitatea Saint Julians, 2000 de invitați din 40 de țări, au dezbătut viitorul Uniunii Europene. Gazdele evenimentului au fost: liderul Partit Nazzjonalista – Simon Busuttil, președintele PPE – Joseph Daul, secretarul general al PPE – Antonio Lopez-Isturiz și, nu în ultimul rând, președintele Grupului PPE din Parlamentul European – germanul Manfred Weber. PPE este cel mai mare și cel mai influent partid politic la nivel european , care include în prezent 79 de partide și parteneri din 41 de țări.

congres epp linia intai 1Congresul de la Malta a fost unul dedicat adoptării unor documente ce vizează poziția PPE cu privire la viitorul Europei, cu accent pe politica externă și de securitate precum și pe realitățile economice și digitale. Deschiderea Congresului  PPE a coincis cu activarea Art. 50 privind Brexit, pe 29 martie fiind declanșat oficial procesul de părăsire a UE de către prim-ministrul  Marii Britanii, Theresa May. Drept urmare mulți dintre liderii prezenți la eveniment au vorbit despre acest subiect.

manfred weber 1 linia intai 706Manfred Weber, președintele Grupului PPE din cadrul Parlamentului European, a subliniat importanța proiectului european pentru menținerea păcii în Europa timp de 60 de ani, o dovada clară a succesului acestui demers. Referindu-se la Turcia, Președintele Weber a transmis un mesaj clar: „Adevărul este că Turcia nu va putea niciodată să devină membru plin al Uniunii Europene”. Turcia și UE vor putea deveni „parteneri apropiați”.

Liderul opoziției din Malta, Simion Busuttil, a întărit atașamentul fața de UE: „Să ne întrebăm dacă avem încă nevoie de UE. Desigur, știți cu toții răspunsul meu. Iar motivul pentru care se datorează convingerea mea este faptul că UE reprezintă principiile în care cred. Dar un motiv major este faptul că situația Maltei este foarte bună, de asemenea, datorită UE. Acesta este motivul pentru care sunt încrezător în  UE și mândru să fiu maltez și european“.

Președintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, și secretarul său general, Antonio López-Istúriz, au cerut țărilor Uniunii Europene să fie unite în fața Brexit-ului, declanșat acum oficial de premierul britanic Theresa May, în timp ce negociatorul-șef al Comisiei Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a subliniat că „astăzi ( n.r 29 martie a.c) este prima zi a unui drum foarte dificil”. „În ultima perioadă a trebuit să facem față multor confruntări și am ieșit nevătămați. Unitate și să muncim împreună – este ceea ce trebuie să facem”, a spus Joseph Daul în timpul unei conferințe de presă desfășurate în Malta, unde are loc Congresul PPE.  El s-a referit atunci și la alte provocări cărora UE trebuie să facă față în perioada următoare, dintre care a subliniat alegerile din Franța și Germania, precum și implicațiile rezultatului acestor alegeri pentru ansamblul blocului comunitar.  „Până în septembrie, după alegerile germane, nu vom putea ști care este drumul pe care va merge Europa, dar vom face totul ca să nu triumfe populiștii”, a indicat Joseph Daul.

La rândul său, secretarul general, Antonio López-Istúriz a semnalat că „tradiția istorică a diplomației britanice este să divizeze țările europene”, dar s-a declarat sigur că în cazul Brexit-ului acest lucru nu se va întâmpla.

Prezent și el în Malta, negociatorul-șef al Comisiei Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a spus că ziua de astăzi, când guvernul britanic a activat articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, „este prima zi a unui drum foarte dificil”, dar în același timp este și un „moment-cheie” pentru UE.  El a subliniat că, în negocierile care vor urma, pentru blocul comunitar este important să obțină „un acord corect” nu doar în ceea ce privește condițiile ieșirii Marii Britanii din UE, ci și pentru viitorul pe termen lung al blocului comunitar însuși.

AU FOST DISCUTATE ȘI VOTATE 16 REZOLUȚII PRIVIND:

• securitatea și apărarea;

• Balcanii de vest;

• stadiul negocierilor din Cipru;

• planul de sprijin pe termen lung pentru Ucraina;

• agricultura inteligentă;

• provocările societății în epoca digitalizării;

• situația din Libia;

• creșterea favorabilă a incluziunii ;

• dezinformările Rusiei;

• combaterea corupției;

• viitorul european al comerțului;

• masacrele din nordul Irakului;

• Cuba și cazul Dr. Eduardo Cardet;

• prevenirea migrației ilegale către Europa;

• drepturile sociale;

• antreprenoriatul inovativ.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments