AcasăActualitatePrețul apei este generat de investițiile în derulare și de creșterea costurilor...

Prețul apei este generat de investițiile în derulare și de creșterea costurilor de operare!, a declarat Cătălin Ușurelu directorul Companiei de Apă Olt

Marți, 21 martie a.c., cu o zi înainte de Ziua Mondială a Apei, Cătălin Ușurelu, directorul Companiei de Apă Olt, alături de reprezentanți ai Unității de Implementare Proiecte din cadrul unității, precum și de reprezentanți ai firmei care se ocupă de promovarea proiectului de înlocuire și extindere a rețelelor de apă și canal din județ, a susținut o conferință de presă în care a explicat, pe înțelesul tuturor, stadiul celui mai mare proiect european de investiții care a fost făcut vreodată în județul Olt, precum și motivele care au dus la creșterea prețului la apă.

Proiect în valoare de peste 241 milioane de euro

Reprezentanții Companiei de Apă Olt au făcut o scurtă prezentare a „Proiectului Regional de dezvoltare a infrastructurii de Apă și Apă Uzată din Județul Olt, în perioada 2014-2020”, proiect în valoare de 241.076.986 euro, unde Compania de Apă are o cofinanțare de 14.464.619 euro, bani pe care trebuie să-i împrumute și pe care îi va rambursa, din veniturile viitoare, generate din tariful de apă și apă uzată.

„Toate lucrările de investiții, care duc la îmbunătățirea calității apei,  nu putem să le facem din bugetul propriu sau al acționarilor majoritari, ci le facem cu ajutorul acestor fonduri care vin, în mare parte, de la Uniunea Europeană. Pe lângă acestea, avem și noi o contribuție care nu este mică. Vorbim de 14,4 milioane de euro, bani pe care trebuie să-i împrumutăm și care vor fi rambursați, pe o perioadă de 10 ani, tot din tarif. Toate acestea au generat costuri, pentru că vom extinde rețeaua, vom moderniza, și atunci trebuie să acoperim costurile din tarif.

Investițiile presupun, printre altele,  reabilitarea a opt sisteme de alimentare cu apă existente (Slatina, Caracal, Balș, Corabia, Drăgănești-Olt, Scornicești, Potcoava, Bălteni-Perieți-Schitu) și construirea a șase sisteme de alimentare cu apă noi (Gostavățu-Băbiciu-Scărișoara, Dobrosloveni-Fărcașele, Rusănești, Giuvărăști-Izbiceni, Tudor Vladimirescu și Vârtopu).

Se lucrează și în Slatina, intervenim pe cel puțin 100 de străzi, în momentul actual, având în plan ca, până la finalul anului acesta, să încheiem acest exercițiu financiar. De aceea, în această perioadă, a trebuit să punem în aplicare această strategie tarifară, care a fost corelată și cu inflația.”

Creșterea tarifului la apă – determinată de semnarea contractului de investiții și de creșterea costurilor de operare

Directorul Cătălin Ușurelu a explicat care sunt factorii care au dus la această creștere de tarif, precizând că aceasta este limita de suportabilitate a cheltuielilor gospodăriilor, adoptată de către ANRSC.

 „De ce am mărit tariful? Și din cauza costurilor de operare ale noastre. Cheltuielile materiale au crescut, în anul 2022, față de anul 2021, cu 11 la sută, cheltuielile cu carburanții au crescut cu 68%, cheltuielile cu energia electrică au crescut, în aceeași perioadă, cu un procent de 57%, cheltuielile cu lucrările și serviciile prestate de terți au crescut cu un procent de 65%, cheltuielile cu salariile, inclusiv taxele, au crescut, cu 10%. Aici mă refer la salariile noastre, salarii care au crescut de la 1 ianuarie, o dată cu majorarea salariului minim pe economie. Nu avem salarii mari, nu putem concura cu ceea ce există pe    platforma industrială și, de aceea, avem și un deficit de personal. Încercăm să angajăm oameni, dar, din păcate, nu prea vin către noi, din cauza salariilor.

Eu înțeleg, în același timp, că orice creștere afectează pe toată lumea. Toți, ca familie, vrem ca, în coșul lunar, să ne rămână cât mai mulți bani. Dar nu puteam să mergem mai departe cu acest tarif și, în același timp, să putem să realizăm și investițiile pe care ni le-am propus. Suntem monitorizați de cei de la Uniunea Europeană, de la minister, trebuie să punem în aplicare toate aceste condiții, pentru a merge mai departe. Aveam de ales între a rămâne la același tarif și a nu investi sau a investi și a crește un pic tariful.

În ultimul timp, au apărut, în spațiul public, câteva partide de buzunar, care vor să-și facă campanie, pe seama prețului la apă, lucru care nu mi se pare normal. Sunt niște indivizi, de care n-a auzit nimeni sau cel puțin eu n-am auzit. Am văzut că lucrul acesta se practică și în alte județe, dar nu sunt de acord ca să se întâmple și la Slatina, nu pe investițiile noastre și pe munca noastră. Nu spun că suntem perfecți, dar acolo tindem și, de aceea, avem în plan să facem aceste investiții, să scăpăm de aceste probleme legate de turbiditate, de întreruperi și de calitatea apei. Compania de Apă nu a preluat «la cheie» sistemul de canalizare și apă. În cele opt orașe unde operăm, în prezent, avem instalații care sunt vechi și de zeci de ani și care trebuie înlocuite sau reabilitate și, în unele locuri, extinse, pentru că nu existau.”

Costul apei în Olt – pe locul cinci la nivel de țară

Întrebat dacă apa din județul Olt este cea mai scumpă din țară, Cătălin Ușurelu a răspuns:

„Nu! Oltul este pe un loc cinci, privind tariful pentru serviciul de apă și canal. Vreau să vă spun că, până la sfârșitul  anului, vom coborî, așa cum am fost și înainte, undeva pe locul 20, având în vedere că alte județe încă mențin un tarif scăzut la acest serviciu, pentru că nu au semnate contracte de finanțare, pentru investiții de modernizare și extindere a sistemului. Ulterior semnării acestor contracte de finanțare cu bani europeni, toate județele vor fi nevoite să crească prețul.”

 A consemnat Dragoș Sîrghie 

 

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments