Marian Negrilă, primarul comunei Traian
Disciplină financiară, ordine și respect pentru valorile tradiționale
Fostul colonel de aviație, d-l Marian Negrilă, a intrat în politică îndată ce patria română s-a spălat pe mâini de tot ceea ce a însemnat pentru țară Baza Aviatică de la Deveselu. A optat pentru Partidul Național Liberal, în primul rând datorită înaintașilor săi din neam, care au făcut, în perioada interbelică, politica lui I.C. Brătianu, și apoi grație aptitudinilor sale pentru disciplina financiară, ordine și respect pentru valorile tradiționale.
Se află la cea de-a treia legislatură în fruntea comunei Traian, fapt care se vede cu ochiul liber, dacă ai curiozitatea ca ziarist, politician ori – pur și simplu – ca simplu cetățean, să faci diferența între ceea ce a fost comuna Traian până în 2004 și ceea ce reprezintă ea astăzi. Școli echipate și renovate la standardele vremii, drumuri pietruite, curățenie și ordine, așa cum – probabil – n-a mai fost chiar de pe vremea Brătienilor, în raport cu acele vremuri…
O trăsătură importantă a acestui primar cu caracterul intact, nealterat sub vreo formă sau alta, este aceea că domnia-sa nu a oscilat niciodată în ceea ce privește doctrina liberală. Indiferent de presiunile la care a fost supus, de-a lungul vremii, de puterile socialiste, care s-au perindat la cârma acestui județ nefericit.
Am spus mai devreme că respectă valorile tradiționale. Trebuie să adăugăm și faptul că Marian Negrilă, ca bun intelectual, îi prețuiește pe dascălii adevărați, care nu fac politică în școală, pe cei care nu mint și nu fură, în general, pe toți cei care respectă legile țării și învățăturile Bisericii noastre strămoșești. Este împotriva popilor care jefuiesc oamenii pentru poftele lor nemăsurate, împotriva medicilor care nu-și fac meseria și adversar de temut al profesorilor care fac politică în școală.
Iată un model de primar care poate fi preluat nu numai de către ceilalți primari liberali din Olt, dar și de cei socialiști, dintre care unii amestecă vorbele cu faptele și, în loc să-și numere oile, numără picioarele acestora, apoi împart la patru. Ca să complice și mai mult lucrurile…
Lui Ion Ciocan nu i-a plăcut niciodată acel simbol comunist al Secerii și Ciocanului
Un alt primar de calibru, tot liberal, aflat tot la al treilea mandat, în fruntea comunei Osica de Sus este Ion Ciocan. Inginer, absolvent al Facultății de Electrotehnică – Mașini și aparate electrice, dar și un bun cunoscător în domeniul agriculturii, Ion Ciocan este un liberal deplin, integral, fără rest…. Este foarte prețuit în cercurile liberale naționale și reprezintă cu cinste Asociația Comunelor din România, fiind vicepreședinte al acestui organism la nivel județean. Este harnic până la epuizare, patriot și cheltuitor cu mare chibzuință al banului public.
Realizările din Osica de Sus, făcute sub sceptrul său, își spun cuvântul: Centru de Promovare a Sănătății, Centru de Permanență Medicală, canalizare și apă în toată comuna (cu cheltuieli de circa 180 miliarde de lei vechi), drumuri pietruite și asfaltate (45 km), Post de Jandarmi, Gardă de Pompieri, școli întreținute și dotate în mod corespunzător vremurilor în care trăim, parc fotovoltaic de 8MGW. Printr-un proiect al Asociației GAL, căminul cultural al comunei va fi modernizat în această vară.
De remarcat activitatea culturală intensă desfășurată, sub patronajul primăriei Osica de Sus, de către Asociația ProMemoria, aflată sub președinția fostului deținut politic, țărănistul Ioan Paul Popescu, care – prin manifestările de înaltă ținută morală, intelectuală, istorică și culturală, a depășit granițele județului Olt. Astfel, Revistei Rădăcini (editată de ProMemoria), dar și celor două reviste al Liceului „Ion Gh. Roșca” le-au fost înmânat, la București, trofeul Corneliu Leu. Poeți de marcă, precum Marian Drăghici, Paul Aretzu și Nicolae Coande au recitat la Osica de Sus, în fața unui public care – iată – s-a întors la valorile autentice.
Sunt multe lucruri pozitive de spus despre Osica de Sus și despre primarul liberal Ion Ciocan, lucruri pe care, cu siguranță, le veți citi într-un alt număr al publicației noastre. Un fapt este obligatoriu, totuși, să-l spunem acum: în ciuda tuturor presiunilor la care a fost supus de-a lungul timpului de către puterile cripto-comuniste, domnia-sa n-a cedat niciodată. Adică, nu s-a vândut ca târfa-n piață, așa cum – din păcate – au făcut-o alți primari, fie că au fost obligați, fie că au făcut acest lucru din interese materiale… Deși numele său conține acest substantiv cu rezonanță proletară – Ciocan – lui Ion Ciocan nu i-a plăcut niciodată acel simbol comunist al Secerii și Ciocanului…
Ion Șofaru sau Puterea exemplului
De la Revoluție încoace, locuitorii comunei Văleni au tot așteptat un om cu frica lui Dumnezeu, ca să le administreze, cu cinste și onoare, destinul străvechii lor așezări. Le-a fost dat ca să-și îndeplinească această dorință abia în vara anului de grație 2012 când, în fruntea obștii, a fost ales inginerul mecanic Ion Șofaru.
Fiu al satului, înzestrat cu simțul dreptății și al dragostei pentru semenii săi, Ion Șofaru este liberal prin gândire, simțire și atitudine, dar și liberal cu carnet la PNL Olt. Profesionalismul demonstrat în toată cariera sa, recunoașterile unanime cu privire la munca sa în agricultură, comportamentul său față de oamenii din comună demonstrează, dacă mai este nevoie, puterea unui exemplu de care orice comună a județului Olt are nevoie. Lăsată în paragină de la din 1989 încoace, condusă fiind de un demn urmaș al fostului PCR, comuna Văleni risca să iasă din istorie, dacă Ion Șofaru nu câștiga alegerile din iunie 2012. De atunci, noul primar n-a stat nicio clipă locului, s-a înhămat la treabă, reușind, într-un timp relativ scurt, să desăvârșească o investiție lăsată baltă cu mult timp în urmă: alimentarea cu apă a comunei! Astfel, sistemul de apă a ajuns până la ultima uliță a comunei Văleni. Iată că un lucru, care nu s-a făcut în patru cincinale, s-a înfăptuit doar în câteva luni de la preluarea mandatului.
Tot la capitolul investiții rapide, se poate înscrie și finalizarea lucrărilor (cu bani puțini ce-i drept) la o grădiniță ce se află în curtea școlii. Amărăciunea d-lui primar este întregită și de faptul că locașul Căminului Cultural a fost abandonat ani și ani de zile, domnia-sa întocmind un proiect de modernizare și renovare în acest sens, prin Grupul de Acțiune Locală (Gal), în valoare de 60 de mii euro. De asemenea, ca prioritate, pentru acest an, Ion Șofaru a depus o documentație la Ministerul Dezvoltării privind canalizarea zonei centrale a localității. Împreună cu parlamentarii aleși pe colegiul din care comuna Văleni face parte (între care, la loc de cinste, se află deputatul liberal Gigel Știrbu), administrația locală speră ca acest vis al locuitorilor să se împlinească…
Povara e grea, moștenirea administrațiilor anterioare este la fel de grea… Cu ajutorul lui Dumnezeu, dar și cu priceperea sa, dovedită în administrarea propriei sale firme în agricultură, Ion Șofaru are posibilitatea să direcționeze comuna Văleni pe drumul drept al civilizației.
Dumitru Sârghie
care ma, astia? Astia fac cinste numai la alegeri, cu mici si bere, iar dupa, ura si la gara!