AcasăOra SatuluiPrimăria Izvoarele versus societatea Marsilva

Primăria Izvoarele versus societatea Marsilva

Când puterea politică, într-un stat, se schimbă, noua conducere invocă „greaua moștenire” lăsată de cei care au fost în fruntea bucatelor. Toate relele de pe fața pământului sunt trecute în contul celor care au condus până mai ieri. Tot așa se întâmplă și în cazul comunităților mai mici, în fruntea cărora vin alți primari ca să le păstorească…

Bunăoară, primarul comunei Izvoarele, d-l Constantin Florian „ales, în vara anului trecut, de oameni și în folosul oamenilor”, ne spune că a găsit aici o stare economico-financiară deplorabilă. Cu situații de lucrări de zeci de miliarde de lei vechi, avizate de veche administrație, “lucrări începute și lăsate în paragină, lucrări executate de-a dreptul în bătaie de joc, pe banii statului”, așa cum ne spune d-l primar Constantin Florian.

constantin florianÎn niciun caz, nu poți să iei bani, fără să faci lucrarea

 „Atunci când s-au putut verifica lucrurile, după documentele cumulative și după ordinele de plată făcute, am văzut că, pentru alimentarea cu apă din satul Alimănești, s-au plătit 9 miliarde de lei vechi, în condițiile în care nu s-au băgat în pământ decât vreo 3-4 km de țeavă, fără nisip, fără pânză de protecție… Satul a fost transformat într-o mocirlă, pentru că nu s-au mai astupat, așa cum trebuia, găurile și șanțurile, unde s-a săpat.

Vreau să vă spun că au venit 14 miliarde lei vechi de la guvern, cerute la arierate, nefiind arierate. Pentru că la un arierat trebuie să treacă 90 de zile de la terminarea lucrării, numai atunci se pot cere banii. După 90 de zile de la terminarea lucrării, ai situația de lucrări și atunci poți cere banii. Ce am găsit eu? Am găsit în acte că, în anul 2011, luna decembrie, era făcută o situație cu 24 de cămine, cu multă țeavă băgată în pământ și cu multe alte lucrări realizate. În realitate, aceste lucrări menționate acolo erau făcute doar pe hârtie. Pentru asta se cereau banii. Deci nu se cereau banii pentru o lucrare făcută în 2012, ci se cereau banii pentru o situație de lucrări făcută în 2011, semnată de fostul primar și de toată conducerea care era atunci. Dar lucrările nu erau făcute… Pur și simplu, au venit, la sfârșitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie, fără să mă anunțe, așa de capul lor, au săpat și au băgat țeavă pe două ulițe, țeavă tip colac, care este foarte proastă și se sparge imediat la presiune. Au băgat 1100 de metri, au luat buldoexcavatorul de la noi din comună, oameni de la noi din comună, au băgat țeava fără pânză de protecție și pentru asta vroiau 14 miliarde de lei vechi. Nu se poate așa ceva… Mă refer, bineînțeles, la societatea Marsilva… Am fotografii de la fața locului, nu vorbesc prostii. În cazul în care erau 9 miliarde luate, nu puteam să dau încă 14 miliarde, pentru că nu aveam pe ce. Acești bani nu erau meritați și mi-a fost foarte frică să-i dau acestei societăți.

izvoarele 1Aș vrea ca d-l Florescu (patronul acestei societății) să-mi prezinte situația celor 9 miliarde pe care i-a luat deja, pentru alimentarea cu apă. Proiectul este estimat la 45 de miliarde de lei vechi, iar dacă eu îi dădeam și pe acești 14 miliarde se ajungea la 23 de miliarde, ceea ce ar fi însemnat peste jumătate din proiect. Trei sferturi din satul nostru trebuia să aibă apă la robinet. În niciun caz nu poți să iei niște bani, fără să faci lucrarea…”

 A investit 200 de milioane și a luat 3,8 miliarde lei

Aceeași situație dezastruoasă, ne spune d-l primar, este și în cazul bazei sportive (Stadionul „Recolta Izvoarele”) din localitate. E vorba de un proiect contractat de vechea administrație cu aceeași companie, condusă de d-l Marian Florescu. Un proiect de 5,1 miliarde de lei, din care constructorul a primit 3,8 miliarde.

„Au luat acești bani și pentru ei au turnat o fundație de 10/4 și au făcut 50 de metri de gard. Vreau să vă spun că, de doi ani de zile, plătim om ca să păzească acest gard și această fundație. Numai cu banii plătiți la paznic, puteam să ne turnăm și noi fundația și să facem și gardul. Deci, în situația la actuală, la 80% bani luați la baza sportivă, trebuia să avem tribune, trebuia să avem vestiare. Ceea ce a făcut această societate nu cred că a costat mai mult de 200 milioane lei vechi și ei au luat 3,8 miliarde.”

izvoarele 2

Nu ne jucăm cu banii statului

Despre Drumul Comunal (DC) 39, lucrarea de 23 de miliarde, făcută de același „meseriaș”, d-l primar ne spune:

„La această lucrare, pe o porțiune de 2800 de metri, trebuia făcută asfaltare pe două benzi, cu o bandă de 7 cm și a doua bandă cu o grosime de 4 cm, dar mai mult de 7 cm nu există la ambele benzi. S-a făcut o pietruire în 2010, pentru care s-au cerut la fosta conducere 4,6 miliarde lei vechi, facturi, situații de lucrări… Am fost pe teren, împreună cu d-l Florescu, am luat târnăcopul și împreună cu inginerul de șantier, am făcut săpături. De la Horă și până la Școala Veche. N-am găsit ce trebuia, trebuia să avem 20 de cm cu 25 de cm pe creastă. Am găsit undeva la 12 cm, iar la marginea drumului, 7-8 cm de piatră. Nu vă mai spun de găuri și ce era acolo…

Apoi, s-a apucat d-l Florescu de pus asfaltul. Între timp s-a apucat și de șanțuri în Andreești, spre Furculești. Au turnat șanțurile, în jur de 500 metri, stânga-dreapta. I-am spus d-lui Florescu că dacă face treaba cum trebuie, eu nu am de ce să nu îi dau banii. În situația în care toată lumea îmi spunea să mă feresc de d-l Florescu, că trage plasă, că nu face lucruri de calitate și că o să am probleme…

A zis că-mi face 13 podețe… Am avut o înțelegere cu dânsul, ca să-i dau banii pentru pietruirea pe care au făcut-o în luna mai a anului 2012, pe deal la Izvoare. Au făcut o pietruire pentru care au cerut 600 de milioane de lei vechi, cu situație de lucrări, cu recepție făcută și vreau să vă spun că mai mult de 6-7 mașini de piatră n-au pus. Iar când a venit vijelia aia mare, atunci la sfârșitul lui mai, a luat-o pe toată și a dus-o la vale. Erau situații de lucrări făcute, erau semnate de vicele de atunci. I-am spus să-mi facă 13 podețe în banii ăștia… A zis că el e om de cuvânt și că tot ceea ce am fost informat despre el sunt numai minciuni și invidii. N-a făcut nici podețele. Uitați-vă la șanțurile de beton că au început să se spargă. Asfaltul l-a pus de 7-8 cm și nu de 11. Acum eu cu ce sunt vinovat? Nu ne jucăm cu banii statului. El credea că suntem toți dobitoci. A luat aproape 4 miliarde la stadion și 9 miliarde la alimentarea cu apă și n-a făcut mai nimic. Păi, nu se poate așa ceva!

A luat acești bani și n-a făcut mai nimic. Aceștia nu sunt banii mei, sunt banii guvernului. Nu mă aștept la liniște, pentru că acest gen de oameni sunt oameni care s-au învățat cu bani luați degeaba și sunt în stare să facă orice pentru a lua banii fără să muncească. Trebuie să scăpăm de acest Florescu de la Marsilva și să ne apucăm de treabă.

Nu știu cum poate să vină dirigintele de șantier Popa Gheorghe să semneze și să pună ștampila pe ceva care nu e făcut. Fosta administrație a semnat situațiile de lucrări fără ca lucrările să fie făcute. Așa ceva este inadmisibil.”

                             Audiatur et altera pars               

Marian Florescu răspunde prompt acuzațiilor:

 Domnule, ai bani, de ce nu plătești?

marian florescuPatronul firmei Marsilva răspunde prompt acuzațiilor  primarului, spunând că acesta i-a stopat plățile fără nicio justificare, fapt pentru care l-a acționat în instanță, cerându-i și penalități la sumele restante, de circa 5,4 miliarde de lei vechi.

 „Noi, societatea Marsilva, avem un contract de alimentare cu apă pe teritoriul comunei Izvoarele. Acest contract de alimentare cu apă a fost încheiat și, din cauza lipsei de fonduri, lucrările au fost sistate. În contract este stipulată o clauză care spune că la emiterea unei facturi, după 28 de zile, mai lucrăm încă 14 zile și, dacă nu sunt fonduri alocate de către guvern, se sistează lucrările. Lucrarea este prevăzută pe Ordonanța 577…

Noi am efectuat lucrări, am făcut situații de lucrări… Contractul a fost încheiat în luna ianuarie 2007. La art. 18.1 se precizează că achizitorul are obligația de a efectua plata către executant în termen de 10 zile de la emiterea facturii de către constructor, în funcție de sumele alocat prin buget. Dacă nu au fost fonduri alocate până în decembrie anul trecut, nici noi nu am cerut bani. Pentru că așa scrie în contract.

Tot în contract, art. 18.6, spune că respectivul contract nu va fi considerat terminat până când procesul-verbal de recepție finală nu va fi semnat de către comisia de recepție care să confirme că lucrările au fost executate conform contractului. Recepția finală se va efectua conform prevederilor legale, după expirarea perioadei de garanție. Toate aceste clauze mă obligă ca eu să fac lucrări în funcție de plățile alocate. Lucrarea constă în alimentare cu apă, rețea și gospodăria de apă.

La momentul când vorbim, rețeaua există, este băgată în pământ. Urmând ca partea a doua, pe restul de lucrare, în funcție tot de alocațiile bugetare de care vorbim, să executăm… Noi vroiam să încasăm ce aveam de încasat acum, cât ne-a alocat guvernul. Cu acești bani să venim ca să efectuăm din nou lucrări, astfel încât să ducem investiția la final. Și banii îi luam tot la fel, într-un an sau nu știu când, în funcție de bugetul țării care este așa cum este. Dar noi lucram pentru cetățean, ca să aibă apă. Investiția este de 40 de miliarde și nu pot eu ca firmă să bag 40 de miliarde, să-i vină apa d-lui primar în curte și să încasez banii peste un an și jumătate sau chiar doi. Vă dați seama că, din 2007, banii au venit în 2012. Am avut situații de lucrări executate și confirmate de 14 miliarde.

Am avut aceste lucrări  confirmate și executate în 2011. Eu către Primăria Izvoarele am făcut două adrese și i-am înștiințat că dacă nu se va efectua plata în cuantum de peste 13 miliarde, debit restant conform facturilor fiscale, reprezentând lucrări efectuate și nedecontate, se vor constitui penalități de 0,1% pe fiecare zi întârziere, conform contractului. Am mai menționat că nu înțelegem atitudinea primăriei și refuzul de plăti, deși primăria dispune de banii necesari pentru achitarea lucrărilor efectuate. Domnule ai bani, de ce nu plătești? Nu ne-a răspuns la adresă. Văzând reaua intenție, i-am mai făcut o nouă adresă și i-am pus în vedere să ne dea banii, nu cât avea d-lui prevăzuți de la guvern, adică 13,95 miliarde lei vechi, ci să ne dea toți banii înscriși pe factura semnată de către delegata primăriei, în valoare de 14,84 miliarde lei vechi.

Un timp a zis că ne dă banii. După aceea, fără niciun fel de justificare, nu ne-a dat banii. Banii fiind acolo și în condițiile în care situațiile de lucrări au fost semnate de dirigintele de șantier și de către toți care erau la ora actuală în primărie. Noi avem și acum organizarea de șantier la fața locului, avem și stocuri de țeavă… Calculul penalităților este de 5,4 miliarde, dar nu făceam acest lucru dacă găseam înțelegere.”

 Pentru DC 39, din 10 miliarde ni s-au decontat doar șase…

 „Tot în comuna Izvoarele, societatea a câștigat un drum, DC 39. Datoria noastră este să nu stăm să primim bani, ci să lucrăm. Lucrăm, înaintăm situații de lucrări, iar în momentul în care vedem că aceste situații de lucrări nu se decontează, atunci ne oprim, conform contractelor. Am făcut lucrări în valoare de 12 miliarde de lei vechi. Acum, când s-a schimbat conducerea primăriei, acest drum, care trece întâmplător și pe la poarta d-lui primar, era făcut la stadiu de terasament. În momentul când au venit banii, în prima fază venind 10 miliarde lei vechi, primarul a refuzat 5 miliarde și mi-a dat doar 5 miliarde. Am luat pe cei cinci miliarde pe lucrări executate. După ce am luat acești bani, i-am băgat în asfalt și am mai lucrat de încă 10 miliarde. Cu toate că dumnealui ne-a refuzat cinci miliarde. Din cei 10 miliarde, ni s-au decontat numai 6 miliarde de lei vechi. Restul de 4 miliarde au rămas în debit și la data asta.

 Eu cât am avut bani, am făcut…

„Stadionul, sau baza sportivă, este pe Ordonanța 7. Am lucram exact pe câte fonduri au fost alocate. Am făcut terasamentul tot, am făcut împrejmuirea cu stâlpi și cu plasă Metrou. Eu plătesc paznic la campus, pentru că am organizare de șantier. Baza sportivă nu are prevăzută organizare de șantier. Nu pot să fac palate, dacă nu am bani pentru ele. Ce au făcut băieții de la Izvoarele? Au furat gardul și stâlpii. Eu am făcut sesizare la timpul oportun, nimeni nu mi-a răspuns. Se vede că țevile sunt tăiate și smulse. Am turnat fundația… Eu cât am avut bani, am făcut… Am tribunele, dar nu le duc acolo pentru că le fură.”

 Eu spun că e rea voință…

„Pe toate lucrările, la ora asta, am de încasat peste 20 de miliarde. L-am acționat în instanță pentru că a avut banii și a refuzat să ne plătească. Cineva a mințit. Că n-a dat el banii, să răspundă. Refuzul dumnealui de a plăti este nejustificat. Asta e părerea mea. Dumnealui nu prea vrea să țină cu comuna.

Eu în comuna Izvoarele m-am dus să fac treaba, dar dumnealui refuză fondurile. Situațiile de lucrări erau semnate de către persoane abilitate, dumnealui trebuia doar să semneze un ordin de plată, având în spate situațiile de lucrări. Eu spun că e rea voință. La o factură de șapte miliarde, noi dăm către stat 1 miliard și ceva. Cum credeți că rezistăm noi? Că nu-i convine d-lui primar de ochii mei, asta este altă problemă. Încheiem contractele, dar le încheiem legal. Nu le punem capăt, le finalizăm, pentru că eu mi-am făcut niște stocuri de materiale acolo. Dacă vă duceți în comuna Izvoarele, veți vedea că am paznic acolo plătit, pentru a păzi 7000 de cărămizi și 10 tone de oțel-beton.

Eu vreau să-mi duc la bun sfârșit contractele pe care le am în derulare și să-mi recuperez banii care mi se cuvin. În rest, d-l primar să fie sănătos!”

Nota redacției:

Mai sunt și alte probleme legate de Campusul școlar din localitatea Izvoarele, însă din lipsă de spațiu amânăm acest subiect.

 LINIA ÎNTÂI

1 COMENTARIU

  1. Un cap mare si o palarie de trei ori mai mare decit acesta.Urla ca nu sa facut nimic in comuna si acum nu poate sa duca nvestitiii cit ia lasat fostul primar.Intelegem ca a refuzat 14 miliarde.Pai cand mai primit banii astia domnule Primar.Ziceati ca bagati apa in Alimanesti,pai cu ce daca ati refuzatnbanii.In comuna se vorbeste ca ne desfintam.Asa este, ca daca esteasta saa ales prafu de votu nostru.

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments