Am mai spus vorbele acestea, dar acum le repetăm: Primarii rurali sunt sarea pământului! Ei sunt atât de necesari în procesul electoral și în aritmetica democrației noastre de toate zilele, tot atâta cât de indispensabilă este sarea în bucate.
Din păcate, în timp ce șefii lor politici se lăfăiesc în fotolii pufoase, localuri scumpe și limuzine de lux, primarii noștri rurali se zbat, în lipsuri și greutăți, pentru a face ceva pentru comunitatea care i-a recunoscut de primi-gospodari ai comunelor din județul nostru.
Dacă la vârf grangurii politici își dau mâna, din interes pecuniar și personal, indiferent de partidul din care fac parte, acolo – în cătunele respective, primarii noștri rurali, părăsiți de parlamentarii și de șefii lor politici, fac adevărate acte de eroism, pentru ca fiecare să-și poată menține comuna, administrativ vorbind, pe linia de plutire.
Fie că sunt pesediști, liberali ori – mai nou – membri ai PPDD, primarii noștri de toate zilele, în marea lor majoritate, au un autentic spirit comunitar și de solidaritate cu semenii lor, cum rar ai să întâlnești printre politicienii de la oraș care sunt egoiști, indiferenți, cămătari, devalizatori ai banului public și – mai ales – indiferenți la suferințele poporului.
Vom vorbi astăzi despre alți zece primari rurali care fac cinste județului nostru și ale căror calități morale și profesionale sunt deasupra tuturor însușirilor întunecate pe care le au cei 13 parlamentari ai județului Olt, care fac umbră pământului degeaba.
Ianca! Mirel Pascu lucrează în Primărie din 1981!
Primarul Mirel Pascu lucrează în Primăria Ianca din anul de „grație” 1981. Până în 1989, domnia-sa a fost viceprimarul comunei, iar după Revoluție și până astăzi, a fost și este primarul, fără drept de apel, al unei localități cu oameni mândri și harnici, frumoși la gând și la faptă…
Ca să vă convingeți de vrednicia lui Mirel Pascu, e obligatoriu să vedeți drumurile comunale, dispensarul medical, școlile, comunitățile de rromi, alimentările cu apă curentă din Ianca și Potelu și atunci – cu siguranță – veți spune: OMUL SFINȚEȘTE LOCUL!
____________________________
Să nu mă laud, să nu mint și să nu vorbesc mult!
Peste șapte decenii de viață, petrecute la turație maximă, Constantin Stănescu de la Vișina îl întrece în înțelepciune pe însuși fiul său, Paul Stănescu, președintele CJ Olt. Sprinten la trup și la minte, seniorul Stănescu și-a îndeplinit toate profețiile în cele aproape trei mandate de primar al comunei Vișina.
O localitate curată și administrată după regulile civilizației moderne. Principiul lui de viață și-l exprimă cu voce tare: „În viață, țin cont de trei chestii: să nu mă laud, să nu mint și să nu vorbesc mult!” Iată un model pentru actuala generație tânără din politică, incapabilă să-și jertfească interesele personale, în slujba interesului general.
_______________________
Comuna Leleasca – cea mai curată comună din județul Olt
În primăvara anului trecut, am avut ocazia să vedem cea mai curată comună din județul nostru: Leleasca! În fruntea ei, primarul Ion Negreanu dovedește consătenilor săi, fără niciun dubiu, că este cel mai potrivit pentru a conduce destinele acestei localități. Părul său alb reprezintă, în mod cert, înțelepciunea și spiritul gospodăresc cu care domnia-sa păstorește frumoasele plaiuri nordice ale comune Leleasca, alcătuită din șapte sate, care de care mai pitoresc: Leleasca, Tonești, Urși, Afumați, Mierlicești, Tufaru, Greierești.
Întinsă pe o suprafață de 57 km2, comuna Leleasca întruchipează prototipul așezărilor din perioada interbelică, având o populație de 1500 de suflete, din care 1200 au drept de vot. Credința în Dumnezeu a oamenilor de aici se manifestă plenar în comportamentul și cuviința lor de zi cu zi, dar, mai ales, prin aportul lui Dumnezeu, aici fiind cinci biserici de tradiție. Între aceste lăcașuri ale Domnului, se află și Biserica Adormirea Maicii Domnului din Leleasca (cătunul Ștefănești), un locaș aparte, construit din lemn, în anul 1549, care strălucește maiestuos în razele de sticlă ale soarelui din luna martie. Și care ne amintește de creștinismul absolut al veacurilor de odinioară…
__________________
Ion Cheroiu, primarul comunei Brâncoveni:
Sunt sufletul meu și le voi fi mereu alături
Pe Ion Cheroiu, primarul renumitei comune Brâncoveni, l-am găsit la Centrul Cultural Brâncoveni, alături de un grup de copii și de doi instrumentiști ai Ansamblului „Doina Otului”, participând activ la o repetiție a formației de dansuri populare, mai nou înființată și desprinsă generic din Ansamblul Mugurașii Brâncovenilor.
Deși această treabă nu mai este în fișa postului său, încă de la alegerile locale din vara anului trecut, când a fost ales primar, primul-gospodar al Brâncovenilor (fost director al Căminului Cultural din localitate) nu poate să aibă liniște, până nu-și rezervă un timp și pentru această îndeletnicire dragă inimii sale. „Nu e în fișa postului meu, dar ei, acești mici dansatori, sunt sufletul meu și le voi fi mereu alături. Voi găsi toate mijloacele financiare, ca să-i promovez pe acești copii minunați”, ne-a declarat cu un fel special de mândrie patriotică locală.
_______________________________________
Marius Preoteasa, primarul comunei Stoicănești:
Liberalii ar trebui să-și impună ideile în USL!
L-am cunoscut mai îndeaproape pe Marius Preoteasa, primarul comunei Stoicănești, străveche vatră românească despre a cărei atestare documentară se amintește și într-un hrisov domnesc din 23 iulie 1512/1513, vremea de domnie a lui Neagoe Basarab.
Liberal prin definiție, vrednicie și exprimare, primarul Marius Preoteasa ne-a surprins lăcut prin modul direct de a-și exprima convingerile despre lume și viață, despre politica ctuală și despre cum ar trebui să se comporte șefii lui politici. „Liberalii ar trebui să-și mpună ideile în USL”, ne-a spus cu curaj primarul Marius Preoteasa.
______________________
Iulian Preda, primarul comunei Pleșoiu:
Sunt un fel de servitor al oamenilor, adică sunt în serviciul lor!
Primar cu o bună experiență în administrație, deși destul de tânăr, Iulian Preda este, cu adevărat, primul gospodar pe care și l-au dorit locuitorii comunei Pleșoiu. Domnia-sa se află la cea de-a treia legislatură în fruntea obștilor rurale care alcătuiesc această comună cu o îndelungă tradiție în cultivarea legumelor, însă nu trebuie uitat că înainte de a ocupa pentru prima dată postul de primar, Iulian Preda a funcționat ca viceprimar al aceleași administrații.
Legat sufletește de locurile sale natale, Iulian Preda le-a demonstrat sătenilor, cale de aproape două „cincinale”, că este omul potrivit la locul potrivit. Grijuliu cu banii strânși din sudoarea localnicilor, dar și întreprinzător de forță în ceea ce privește accesarea proiectelor pe bani europeni, Iulian Preda și-a administrat și își administrează cu chibzuință și dragoste comuna, declarând, fără falsă modestie, că este servitorul oamenilor. Felicitări!
______________________
Alexandru Taifas, primarul comunei Vâlcele:
Înțelepciune și spirit gospodăresc
L-am vizitat, după alegerile din 2012, e primarul comunei Vâlcele, d-l Alexandru Taifas. Apreciem la acest om înțelepciunea, spiritul gospodăresc și organizatoric, experiența administrativă bogată și, nu în ultimul rând, capacitatea – rar întâlnită pe aceste meleaguri românești, aceea de a administra o localitate, cu resurse financiare limitate, cu oameni săraci, dar demni și morali totodată. Păi cum să vorbești altfel despre o personalitate publică precum este primarul Taifas, care părăsește conducerea Spitalului Schitu-Greci, unde avea un salariu substanțial, și vine la Primăria Vâlcele, unde câștigă de trei ori mai puțin? Și cu bătaie de cap, având în vedere situația economico-financiară dezastruoasă pe care a lăsat-o fostul primar… Nemaivorbind de criza care străbate România, de la un capăt la altul.
________________________
Matei Tudor – un primar cu demnitate
Nu știu alții cum gândesc, dar părerea noastră este că viața unui primar rural este una dintre cele mai grele, între demnitățile pe care democrația ni le-a pus pe tavă după 1989. Politicile incoerente și măsurile politicianiste care ne-au fost hărăzite după Revoluție au făcut ca satele și localitățile județului Olt să fie comunitățile cele mai greu de condus, datorită crasei nefinanțări, dar și datorită dezinteresului total al autorităților centrale și locale, fie că au fost reprezentate de țărăniști, pedeseriști, pesediști, pediști, conservatori etc. Toată povara a căzut pe spinarea și pe umerii primarilor, care au avut pumnul în gură, de fiecare dată când s-a schimbat puterea politică.
Cu toate acestea, primarul pesedist al comunei Oboga, Matei Tudor, este un conducător care și-a păstrat demnitatea și care a reușit, cu puținele-i resurse, să mențină echilibrul și minima bunăstare ale acestei localități. Prin perseverență și prin credința că numai jertfindu-te pentru comunitate poți contribui la instalarea definitivă a democrației și pe aceste meleaguri sudice.
_________________________
La Voineasa, primarul Vasile Ion a primit o moștenirea rea și… grea!
Patru ani de zile (2008-2012), pitoreasca și frumoasa comună Voineasa (dacă ne referim la peisajul natural în care a așezat-o Dumnezeu) a fost în derivă… Finanțele administrației locale s-au găsit într-o debandadă totală, ceea ce construise fostul primar Vasile Ion căzuse în ruină și uitare, nereguli și încălcări ale legii – la tot pasul. Iată, dragi cititori, cum s-a caracterizat mandatul de primar al lui Constantin Costache, care – în momentul de față – dă cu subsemnatul în fața oamenilor legii.
Zarurile aveau să se rostogolească în favoarea lui Vasile Ion, care a revenit la conducerea comunei cu dorința de a reface încrederea oamenilor din comună în instituția primăriei și de a corecta marile nereguli înfăptuite în legislatura 2008-2012.
__________________________
Vergil Gealapu, primarul comunei Bărăști, omul care spune lucrurilor pe nume
Unul dintre cei mai curajoși primari rurali ai județului Olt este, fără îndoială, Vergil Gealapu, primul-gospodar al comunei Bărăști. Inginer agronom de profesie, primarul Gealapu este un om legat sufletește de glia și de oamenii comunei Bărăști, fiind – iată – la al cincilea mandat în funcția de primar. Deși în astfel de vremuri tulburi a spune adevărul este o crimă în ochii politrucilor de toate culorile, Vergil Gealapu se exprimă liber, spunând lucrurilor pe nume, domnia-sa mizând, probabil, pe popularitatea în fața oamenilor și pe experiența sa administrativă destul de bogată.
Dumitru SÂRGHIE