Mi-a fost dat să văd în comuna Lungești ceea ce nu credeam că mai e posibil în acest început de secol XXI. Nu credeam că mai există cozi de topor într-un Consiliu Local, care să se opună progresului unei localități văduvită ani de zile de un edil destoinic. Era poate printre puținele comune din județul Vâlcea în care timpul rămăsese în loc, datorită unor primari care n-au știut niciodată pentru ce au fost aleși și datorită unor cetățeni care n-au știut ce să aleagă. Anul 2012 a fost pentru locuitorii comunei Lungești unul de trezire, după un somn atât de îndelungat. Poate că un merit l-a avut și USL-ul nimerind un candidat destoinic în persoana lui Tiberiu Costea. Cert este că acesta a fost ales primar și, în următorii patru ani, el a știut să-și facă simțită prezența prin mai toate coclaurile comunei, unde a reușit să aducă un plus de confort și civilizație locuitorilor. Și toate astea le-a făcut având majoritatea unor consilieri ostili, care au pus mai presus de binele comunei pe cel personal, sau de partid. În aceeași barcă a lătrătorilor s-a poziționat și vicele primar, astfel că, pe cale de consecință, Tiberiu Costea a rămas ca să lupte singur cu birocrația statului pentru a aduce banii necesari modernizării localității, dar și cu opoziția celor șapte consilieri, purtători de ochelari de cal, care n-au văzut cu ochi buni realizările excepționale ale primarului Costea.
HUIDUIȚI ȘI BEȘTELIȚI CA LA UȘA CORTULUI
Ziua de 8 februarie, s-a dovedit una cu ghinion pentru cei șapte magnifici consilieri locali, care au venit umflați ca niște baloane la ședința de Consiliu Local, gata-gata să dea pe-afară ura lor împotriva primarului. S-au dezumflat rapid când au văzut că sunt așteptați de o sală plină de plătitori de taxe și impozite, din banii cărora își iau și ei lunar indemnizațiile. Cel mai important punct pe ordinea de zi a fost dezbaterea bugetului pe 2016, amânată de două ori prin ”bunăvoința ” vajnicilor consilieri, care au reușit să pună în pericol investițiile din localitatea Lungești, aflate în derulare. Și nu sunt puține. Bugetul pe 2016 trebuia dezbătut și aprobat până pe data de 2 februarie, iar ei încă mai veneau cu amendamente absurde care puneau în evidență crasa lor nepregătire. A fost nevoie de intervenția consilierului județean Ștefan Prală care le-a explicat ce înseamnă previziunea unui buget local și că sumele prevăzute în acest buget nu înseamnă neapărat bani cheltuiți. O lecție pentru niște elevi repetenți sau pentru niște îndărătnici care doreau să lase comuna fără fondurile necesare dezvoltării? Aceasta a fost întrebarea care a stat pe buzele celor aproximativ 300 de locuitori ai comunei Lungești, veniți, la îndemnul primarului, să asiste la circul pus la cale de cei șapte consilieri din opoziție. Aceștia au luat atitudine, huiduindu-i și înjurându-i ca la ușa cortului pe cei șapte, acuzându-i de piedicile puse investiților din comună, cât și de dorința lor de îmbogățire pe spinarea cetățenilor, dându-l exemplu pe fostul primar, actual consilier local, care și-ar fi luat apartament la oraș de pe urma unui mandat în care n-a făcut nimic pentru localitate. Înregistrările video stau mărturie în acest sens. Prezența locuitorilor comunei Lungești la această ședință, a unor consilieri județeni, cât și a presei, a făcut ca de data aceasta bugetul să fie aprobat, cei șapte fiind obligați să facă pasul înapoi în lipsa argumentelor.
COZILE DE TOPOR DIN CONSILIUL LOCAL LUNGEȘTI
Este important să nominalizăm aici pe cei șapte consilieri, pentru a ”ajuta” alegătorii să fie mai responsabili în fața urnelor de vot, atunci când urmează să încredințeze destinele lor în mâinile aleșilor. O să începem cu vicele primar, Ion Iordăchescu, despre care am aflat că de la venire în Primărie și până la plecare, stă în biroul său închis cu cheia pe dinăuntru. Nimeni nu știe ce face el acolo într-o totală izolare de cele lumești. Un alt Gică-contra este Silvestru Marica, fost PDL-ist, actual consilier independent, urmat întru ineficiență de Ionuț Dumitrașcu, învățătorul consilier pesedist care s-a opus angajării unui șofer pe cel de-al doilea microbuz al școlii, în condițiile în care elevii sunt aduși ca sardinele la școală. În această strânsă cârdășie, se află și un alt pesedist consilier local, Mihai Cojocaru, alături de un PMP-ist, fost PDL-ist, Ion Chesnoiu și Aurel Carcadia, tot din partidul Elenei Udrea, după ce și el a făcut ucenicie pe la partidul lui Băse. Dar cel mai cu „experiență politică” dintre toți este pesedistul Gheorghe Carcadia. Acesta ar putea candida cu succes la premiul pentru ”Cel mai traseist consilier local”, dacă ar exista așa ceva. Această baracudă politică a trecut pe la PDL, PRM, PSD, PNȚCD, s-a întors la PRM pentru a candida pe listele lor, după care i-a băgat din nou în mă-sa pe peremiști și iată-l consilier PSD. E tare, nu-i așa!?
Dacă acești dulăi politici au ajuns să decidă destinele unei localități cum este Lungești, nu e vina lor. O parte din vină o au cei care i-au votat, mai ales că trăind acolo au știut cu cine se încurcă. Cea mai mare vină, însă, o au partidele politice care i-au pus pe liste fără să le întocmească un curiculum vitae. Din dorința de a avea cât mai mulți consilieri locali, liderii politici județeni nu s-au interesat cine le calcă pragul, ajungând să acumuleze sub preșul propriu gunoaiele altor partide. Astfel că în cloaca politică pesedistă, girată de Costi Rădulescu – și el la rându-i un luzer politic – au intrat o serie întreagă de șnapani cu dosare penale la purtător, sau lichele politice de joasă speță. Ori, din acest punct de vedere, locuitorii localităților județului ar trebui să fie mult mai atenți pe cine pun ștampila. Suntem convinși că pentru cei șapte de la Lungești, mandatele se vor termina definitiv aici. Această convingere ne-a creat-o opinia localnicilor prezenți la ședința cu cântec și huiduieli în loc de refren.
NICU CISMARU