AcasăAdministrațiePrimarul Eduard Claudiu Ciocăzanu și proiectele sale pentru modernizarea Municipiului Caracal

Primarul Eduard Claudiu Ciocăzanu și proiectele sale pentru modernizarea Municipiului Caracal

Așa cum am mai spus și cu alte ocazii, dacă actuala putere va ține cont de interesul general al acestei țări, care poartă un nume atât de melancolic – România –, atunci Municipiul Caracal își va recăpăta prestigiul și noblețea de odinioară. Noul primar al Caracalului, d-l Eduard Ciocăzanu, ne-a întregit această speranță, semnalizându-ne, prin faptele sale administrative, renașterea străvechii capitale a Romanațiului…

Dacă vechea administrație a Caracalului a fost tributară unui sistem administrativ primitiv, care a ținut pe loc dezvoltarea acestei urbe înmiresmate altădată, iată că – odată cu instalarea la pupitru a lui Eduard Ciocăzanu, lucrurile au luat o întorsătură pozitivă. Un     Dumnezeu al acestui oraș legendar, care are un teatru pe scena căruia au jucat și joacă marii artiști ai României, a făcut în așa fel încât, în vara anului de grație 2012, printr-un act popular de voință, Municipiul Caracal să înceapă a-și rescrie istoria…

ciocazanu
Eduard Ciocăzanu

Moștenire grea…

Moștenirea grea pe care primarul Eduard Ciocăzanu a primit-o în „dar” de la fosta administrație a fost una de natură financiară, materializată într-o „gaură” de peste 500 miliarde de lei vechi, nemaivorbind de moștenirile legate de imoralitatea personalului din Primăria Caracal. Conturile primăriei au fost blocate, la un moment dat, iar Compania Gaz de France i-a dat noii administrații un ultimatum, pentru achitarea unei datorii de 51 miliarde lei vechi. Mai mult, unele companii pretindeau bani foarte mulți pe lucrări nefăcute sau pe lucrări făcute anapoda.

Cu calm, dar și cu o grijă aparte asupra cheltuirii banului public, Eduard Ciocăzanu, dimpreună cu echipa sa, a întreprins demersurile juridice legale pentru deblocarea conturilor, reușind apoi – într-un timp relativ scurt – să achită datoriile istorice către Gaz de France.

Apă – 24 de ore din 24

Finalul anului 2012 și începutul anului 2013 aveau să fie favorabile caracalenilor, în privința furnizării apei 24 de ore din 24. S-au luat măsuri ferme în privința salubrizării municipiului, operațiunile de deszăpezire, de curățenie și de ridicare a gunoaielor menajere desfășurându-se într-un mod civilizat, așa cum nu se mai desfășurase de mult timp. S-au montat centrale termice de furnizare a căldurii, în instituțiile subordonate primăriei. S-au depus proiecte serioase pentru modernizarea Caracalului, cu privire la extinderea rețelelor de apă și canal, astăzi această operațiune fiind în plin proces de realizare, pe mai multe străzi: Aleea Carpați, Str. Viilor, Str. Bistriței, Str. Doamna Stanca, Str. Maior Crantea, Str. Mărăști (etapa I) și Str. Nicolae Grigorescu.

„În prezent, 30-40% din suprafața municipiului este acoperită de canalizare. Eu zic că, după atragerea fondurilor europene, vom termina și, în 2020, tot orașul va fi canalizat”, declară, cu optimism, Eduard Ciocăzanu.

Trebuie subliniat faptul că fosta administrație caracaleană a refuzat, cu obstinație, ca municipiul să fie membru cu drepturi depline în Asociația Intercomunitară Oltul, pierzând astfel peste 27 de  milioane de euro, bani care puteau fi investiți în acest domeniu. În luna aprilie 2013, Caracalul a devenit însă membru cu drepturi depline în sus-numita asociație, fapt care-i permite să acceseze  fonduri europene.

Parcul Poroineanu – capodopera municipalității

Primarul Eduard Ciocăzanu ne-a vorbit și despre anveloparea blocurilor, despre modernizarea centrului medico-social și a unor unități de învățământ, precum și despre modernizarea celebrului Parc Poroineanu și o parte dintre străzile Caracalului, prin proiecte depuse la Guvern, finanțate de Guvern dar și din surse proprii. Unele dintre aceste lucrări au și fost demarate.

„Parcul Poroineanu este capodopera municipalității și piesa etalon pentru toți caracalenii. Vom dezvolta, în special, zona de agrement. Vom decolmata lacul și vom pune hidrobiciclete. Vom face terenuri de sport și alte amenajări sportive, pe baza unor studii, finanțate de Ministerul Mediului. Am asfaltat deja o parte dintre alei și am făcut instalații ornamentale de iluminare. Locurile de joacă pentru copii sunt în atenția noastră. Vom instala tobogane, poduri de lemn și alte accesorii moderne pentru joaca prichindeilor”, ne-a spus, în primăvară, edilul caracalului și – iată – s-a ținut de cuvânt.

Era marilor glaciațiuni a trecut

Siguranța cetățenilor a fost realizată prin montarea de camere video, de înaltă fidelitate, în punctele cheie din Caracal. S-au început modernizarea pieței, fluidizarea circulației, în centru și în zona HCC, prin construcția unui sens giratoiu, în zona pieței centrale. A crescut astfel numărul de parcări, fapt care a permis lărgirea arterelor de circulație, creșterea în suprafață a spațiilor verzi și a locurilor de joacă.

primaria caracal
Primaria Municipiului Caracal

Într-o mișcare continuă se află și operațiunea de montare a centralelor termice, în toate instituțiile care merg încă pe combustibil solid și se continuă acțiunile de înfrumusețare și salubrizare ale Caracalului. Referitor la frigul pe care l-au suportat elevii școlilor din Caracal, în anii trecuți, un cetățean hâtru a spus: „Era marilor glaciațiuni a trecut… Ducă-se pe pustii!”

Proiect comun cu Mișcarea de Rezistență

În ceea ce privește domeniul cultural, noua administrație a dat un alt sens festivalului de teatru de la Caracal, semnând un proiect comun cu mișcarea de rezistență, condusă de Marius Tucă. Luna mai a acestui an avea să fie luna teatrului românesc, festivalul de teatru din Caracal reunind pe cei mai mari actori ai României.

Noul director al Centrului Cultural, Florin Teodorescu, va încheia anumite parteneriate între instituțiile de cultură și cele din învățământ, astfel încât elevii din Caracal să fie pătrunși de acel patriotism local, să fie mândri că trăiesc în acest municipiu de tradiție.

Tot pe tărâmul culturii, trebuie să amintim că s-au instalat centrale termice atât la Muzeu cât și la Biblioteca Municipală, schimbându-se și tocăria în cele două lăcașe de cultură. Există înțelegeri cu Ministerul Culturii pentru finanțarea lucrărilor de restaurare a cel puțin șase clădiri declarate monumente istorice (Policlinica Militară, Muzeul Romanațiului, Casa Nicolae Titulescu, Bibluioteca „Virgil Carianopol”, Casa „Negru Vodă”, Casa din strada Plevnei nr. 1 și Casa Iancu Jianu). Tot în această ordine de idei, până la finele anului, se vor finaliza restaurarea altor două monumente istorice: Casa Hagiescu și Muzeul Iancu Jianu. Au început modernizările pentru Teatrul de Vară și pentru Centrul de Zi „Cristina”, un alt proiect guvernamental important.

„Împreună cu parlamentarii de Olt, eu sper să avem mai multe proiecte pentru a reda demnitatea vechii capitale a Romanațiului, în folosul caracalenilor, lipsiți atâta vreme de o     administrație responsabilă. Oamenii trebuie să știe însă că lucrurile se fac în etape, fiindcă nimeni nu poate să facă totul peste noapte”, a conchis primarul Ciocăzanu.

LINIA ÎNTÂI


RELATED ARTICLES

1 COMENTARIU

  1. apa era si pana sa vina edilul, sa nu si mai asume merite care n au nicio legatura cu el.daca nu are bani la buget, banii pentru panselute de unde ii scoate;mortii ies seara la plimbare de le a pus atatea becuri pe alei?si echipa daca stia ca nu e a c.l. de ce a mai invitat consilierii la meci si banchet.vanzatoarea de la igo de ce dadea bani pentru echipa. pana acum n au stiut a cui este, s au vor sa gadeasca tap ispasitor? sa ti fie rusine, ca ai promis locuri de munca dar vad ca sunt numai pentru activistii de partid pe care ii angajezi tot la igo dar spre deosebire de anghel ,pe posturi de directori si cu salarii mari…asta da pretentie.da pregatire…IOC

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments