Print this Post


  PRIMARUL EMIL MOȚ ÎȘI RESPECTĂ ANGAJAMENTELE FAȚĂ DE SLĂTINENI

  Primarul municipiului Slatina, d-l Emil Moț, ne-a prezentat, recent, în cadrul unei conferințe de presă, faptul că Executivul străvechiului nostru oraș, cel pe care domnia-sa îl reprezintă cu cinste și demnitate, vizează trei proiecte importante, prin care urbea noastră cea de toate zilele și nopțile poate să intre, cu brio, în rândul centrelor urbane civilizate. Aceste proiecte sunt: Proiectul parcului de la fosta Unitate Militară, Schimbarea a cca 90 de lifturi, pentru blocurile cu 10 etaje și Continuarea reabilitării, în baza Ord. 18, a celor 306 blocuri rămase în „cursă”. Dar să dăm cuvântul domnului primar în exercițiu…

  emil mot 4 li 743PARCUL DE LA FOSTA UNITATE MILITARĂ

  „Proiectul parcului de la Unitatea Militară este un proiect asumat de mine, în campania electorală, iar astăzi, după doi ani, am ajuns la stadiul în care avem un câștigător. Într-o săptămână și jumătate, o să dăm ordinul de începere a lucrărilor.

  Valoarea totală este de 14.743.839 lei. Durata de execuție este de 26 de luni, dar după ce am vorbit cu constructorul, probabil că, undeva, la primăvară, o să fie gata, cu totul. Dacă lucrările se întârzie, cel mai târziu, la toamnă, lucrările vor fi gata, deoarece, așa cum știți, perioada de plantare a pomilor este primăvara sau toamna.

  Suprafața totală este de 35.800 mp și totalul lucrărilor vor fi următoarele: spațiu verde – 23.000 mp, alei betonate; piste de alergare din tartan; două locuri de joacă pentru copiii din Slatina; un tren de sport multifuncțional, de 500 mp; iluminat – nocturnă și o gradenă, de unde părinții își pot supraveghea copiii; arbori – stejar, platani, tei și foarte multe flori. Foarte important, va fi supraveghere video în absolut fiecare colțișor al parcului. Va fi și o parcare de 2400 mp, aproximativ 200 de locuri de parcare.

  Pe lângă toate acestea, în cadrul acestui proiect, vom construi și o stradă cu 2 benzi, care va străpunge, din strada Artileriei, până în strada Tunari.

  Nu ne-am gândit cum se va numi strada, nu ne-am gândit cum se va numi parcul. O să lansăm o dezbatere publică, pentru denumirile acestea. Vom lăsa cetățenii Slatinei să decidă asupra numelui.

  90 DE LIFTURI VOR FI SCHIMBATE, FĂRĂ NICIO COFINANȚARE DIN PARTEA LOCATARILOR

  „Foarte multe blocuri cu 10 etaje au avut și au probleme, în continuare, cu liftul. Lifturile sunt în proprietatea persoanelor care locuiesc în aceste blocuri și, până acum, nu am avut o bază legală prin care primăria să poată face un program de intervenție asupra acestor lifturi.

  Până acum, primăria nu putea să facă lucrări de intervenție decât în baza unei legi sau a unui program. Prin Ordonanța 18, care ne dă nouă baza legală să facem aceste intervenții, a fost modificată, prin Legea 231 și au fost introduse două aliniate. Repararea, înlocuirea, după caz, a mecanismelor de acționare electrică a ascensoarelor de persoane. În baza unui raport tehnic de specialitate, acest alineat ne-a dat posibilitatea ca noi, Primăria Slatina, să putem să facem un program prin care să expertizăm toate lifturile din Slatina și să putem ă le schimbăm.

  La fel ca la anvelopări, în Ordonanța 18, există o parte de cofinanțare a proprietarilor și o parte a primăriei.

  În mod normal, contribuția primăriei este de 90%, iar cea a cetățenilor de 10%. În momentul în care o să avem licitat programul, o să intru în Consiliul Local cu o hotărâre și o să-i rog pe consilieri să aprobe ca și cota de 10% de cofinanțare a cetățenilor să fie suportată tot de Primăria Slatina.

  Mai concret, vom schimba lifturile gratis. Adică, va fi suportată toată suma de către Primăria Slatina. Noi am identificat 90 de lifturi. Am prins bani în buget, pentru expertiză și pentru licitația efectivă.

  Nu știu cât va dura expertizarea lifturilor, este o lucrare foarte importantă, chiar trebuie niște experți. Sperăm ca, în luna decembrie, să fie gata expertiza și dăm drumul la licitația propriu-zisă pentru aceste lifturi.

  Mai avem nevoie de asociațiile de proprietari, care trebuie să lucreze cu noi. Noi vom trimite toate actele necesare  și trebuie să înțeleagă că avem nevoie și de asociațiile de proprietari și de proprietari.

  Toate lifturile vor fi gratis, nu va fi parte de cofinanțare din partea locatarilor. Sper ca și consilierii locali să aprobe aceste lucruri. Dar sunt încrezător că nu vor fi costuri din partea cetățenilor. Avem o estimare a sumei, de 10 milioane lei toate cele 90 de lifturi.”

  REABILITAREA CELOR 306 BLOCURI RĂMASE ÎN „CURSĂ”

  „La această oră, avem în stadiu de proiectare 58 de noi blocuri. Sunt împărțite în șapte cereri de finanțare. Programul este numai pe buget local. La sfârșitul lunii noiembrie, se va termina proiectarea blocurilor, după care, noi vom ridica în SEAP, licitația pentru acestea.

  Vom face un contract cadru, prin care constructorii să preia, pentru patru ani, blocurile din Slatina. De ce patru ani? Pentru că noi am inventariat, până la această oră, 306 blocuri construite înainte de 1990. Deci, 306 blocuri mai trebuie reabilitate în Slatina, pe Ordonanța 18.

  58 din cele 306 blocuri sunt aproape gata, la partea de proiectare și aceste 58 de blocuri, dacă totul va merge bine, în vară, vor intra, efectiv, în execuție.

  În primăvară, la aceste 58 de blocuri, pentru care avem proiectarea gata, vor începe lucrările. Între timp, vom continua cu proiectarea și pentru celelalte blocuri, până ajungem la finalul de 306.

  Este un contract destul de mare, pe patru ani și noi vrem ca în acest timp, să terminăm toate locurile construite înainte de 1990.

  Am de adăugat un lucru foarte important: blocurile trebuie, neapărat, să aibă asociații de proprietari. Din păcate, nu putem face lucrări de reabilitare, acolo unde nu există asociație de proprietari, pentru că nu avem cu cine să încheiem contract. Aceasta este legislația din România.

  Am venit în sprijinul cetățenilor cu o variantă, am vorbit și cu diferiți președinți de asociații de proprietari. Există varianta ca să fie preluați doar pentru anvelopare, după care ies din asociația respectivă.

  Cetățenii trebuie să înțeleagă că, atâta timp cât nu sunt într-o asociație de locatari, noi nu putem să facem lucrările de anvelopare.”

  LINIA ÎNTÂI

  Permanent link to this article: https://linia1.ro/primarul-emil-mot-isi-respecta-angajamentele-fata-de-slatineni/