D-le primar, aveți deasupra capului Sabia lui Damocles. Mă refer la problema pe care o aveți cu ANI. Cum vă situați din punct de vedere mental, al optimismului pe care l-ați avut până acum?
Optimismul îl am în continuare. Nu am deasupra capului nicio sabie și nicio emoție. Pentru că, în momentul de față, consider că mandatul meu nu poate fi încetat, din mai multe puncte de vedere. Avem precedentul cazul Mircea Diaconu, în care sesizarea ANI trimisă către Parlamentului European a fost respinsă de către Comisia Juridică a PE. Nu există nicio prevedere legală, în Constituția României, pentru încetarea mandatului unui primar, în cazul unei incompatibilități anterioare. Cel mult, mi se poate aplica sancțiunea, dar după încetarea mandatului de drept.
Nu am emoții, pentru că nicio administrație centrală, nici Prefectura nu poate să-și asume o responsabilitate atât de mare. Încetarea mandatului unui primar ales ar reprezenta anularea votului cetățenilor. Din punct de vedere administrativ, ce se va întâmpla? Las o administrație într-un haos general, cu proiecte europene începute, cu lucrări de canalizare aflate în mijlocul desfășurării? Nu se poate face așa ceva. Nu înseamnă că dacă niște nebuni vor să destabilizeze țara asta, trebuie și pusă în practică.
Ați avut un mandat prolific. Încă nu s-a terminat. Aveți un mandat în care ați făcut lucruri importante. Ați putea, să ne spuneți, pe scurt, de când ați preluat fotoliul de primar, ce obiective importante ați făcut pentru Scornicești?
Am realizat, în proporție de 80% tot ceea ce mi-am propus în campania electorală, începând de la un sistem de iluminat public performant, am reușit să ducem la bun sfârșit proiectele privind școlile. Avem școli europene, cu centrale foarte moderne, pe paleți, la două dintre școli. Am reușit să introducem Campusul Școlar într-un proiect european și se află în plină desfășurare. Am asfaltat și reparat străzile și am reușit, cel mai important lucru, prin presiuni fantastice, să reiau lucrările de canalizare, abandonate în 2011. Avem un termen concret, în 6 mai se va termina acest proiect. Eu cred, în continuare, că, până la terminarea mandatului, în 2016, voi realiza, în proporție de 100% toate obiectivele pe care mi le-am propus. Dar, cel mai important obiectiv a fost să scap primăria de datorii. În momentul de față, primăria Scornicești nu are niciun leu datorie, e fruntașă în județ, din acest punct de vedere. Am reușit să măresc bugetul cu aproape 50% în trei ani de zile. Asta înseamnă performanță. Suntem, ca și grad de colectare, peste 90%, suntem în primele zece primării din județ.
Cu siguranță, inamicii d-voastră politici comentează asiduu, în jurul problemelor juridice pe care le aveți, și au început să vă atace, au început campania electorală împotriva d-voastră. Ce știți despre aceste lucruri și cum răspundeți la atacurile sub centură?
Într-o viață politică agitată și într-o piață publică, în Olt, din punct de vedere politic agitată, sunt lucruri normale. Nu mă interesează. După cum am mai declarat și la începutul mandatului, eu nu sunt într-o campanie electorală. Momentan, sunt șeful administrației locale și mă ocup de problemele din administrație. Sunt un liberal autentic și am aplicat și voi aplica, întotdeauna, măsuri de dreapta și că nu sunt de acord cu măsurile luate, este o altă poveste. Nu există campanie și nu va exista campanie la Scornicești decât în iunie 2016, la alegerile la termen. Adversarii mei politici trebuie să dea dovadă de respect și, dacă vor competiție, trebuie să învingă prin vot electoral, nu prin diferite măsuri mârșave și atacuri sub centură. Întotdeauna mi-a plăcut competiția, accept orice duel electoral, pe voturi, nu pe vorbe și pe reclamații.
Deși sunteți intransigent și radical uneori, s-a dus vestea, totuși bună, că sunteți într-o relație bună cu viceprimarul PSD de la Scornicești. Este posibilă o colaborare cu un pesedist?
Așa cum v-am spus, nu sunt într-o campanie electorală. Atunci, relația administrativă cu viceprimarul, nu are nicio legătură cu politica. Fiecare își urmărește ideile și-și duce la bun sfârșit practicile politice. Dar, din punct de vedere administrativ, avem un interes comun: binele acestei localități. Iar atâta timp cât nu suntem în campania electorală, trebuie să colaborăm. Eu am fost dispus la colaborare și cu autoritățile județene PSD, numai că avem idei total diferite și eu nu pot să le accept. Întotdeauna ei au premiat și au ajutat nemunca și, prin această măsură, au făcut o construcție bugetară cu care eu nu am fost de acord, prin acea finanțare directă de la primării, în care au finanțat primăriile leneșe. Cu ce este Scorniceștiul de vină că alte comune nu și-au strâns taxele și impozitele decât în proporție de 40-50%? De ce trebuie populația să sufere, iar anumiți primari care, bineînțeles, că este foarte ușor să lași populația liberă, să nu plătească, pentru a aduna voturi, să primească bani degeaba. Nu sunt de acord cu așa ceva. Premiază pe cel care muncește, pe cel care colectează bani, pe cel care se dezvoltă, nu pe cel care stă cu mâna întinsă. Dar asta e politica de stânga, nu avem ce să facem, decât să s-o criticăm și să sperăm că, viitorul Guvern de dreapta va elimina și va îndrepta aceste erori comise de actualul guvern.
D-le primar, ați avut, vorbind la nivel general, o victorie zdrobitoare asupra stângii, prin câștigarea fotoliului de președinte al țării, de către Klaus Iohannis. Care a fost atmosfera aici, la Scornicești, declarată, cândva, ca fiind o localitate roșie, în acea perioada alegerilor pentru președinție?
Localitate roșie era demult, oamenii din Scornicești sunt de dreapta, sunt liberali convinși. A fost o perioadă foarte agitată, o campanie foarte grea și foarte murdară, în care bolovanul roșu a adus aproximativ 2000 de persoane din afara localității, care au votat în Scornicești, pentru a demonstra și a arăta lumii că, uite domne’, putem să învingem primarul PNL de la Scornicești. Dar, dovada a fost contrar invers. Rezultatul a fost mulțumitor, a fost bun, am obținut un număr de voturi impresionant pentru PNL. Iar dând jos voturile pe care activul de partid al PSD, cei zece directori de deconcentrate au fost distribuiți în zonă, a arătat că suntem net superiori PSD, cel puțin pe această zonă. Un om politic care nu acceptă realitatea, înseamnă că nu va mai izbuti nimic. Eu consider că și ei au recunoscut că au greșit, au recunoscut înfrângerea indirectă și cred că este un nou început pentru acest județ. Eu cred că ei au greșit și greșesc în continuare.
Nu aveați sentimente măgulitoare față de un adversar politic al d-voastră, redutabil, spun unii, și mă refer la Darius Vâlcov. Acum, de când este ministru al Finanțelor, cum îl catalogați? Ce puteți spune despre el?
Lucrurile sunt simple. Într-adevăr, am recunoscut întotdeauna că este cel mai abil politician și cel mai isteț din județul Olt. Categoric și timpul a demonstrat că a ocupat cea mai înaltă funcție pe care un om politic din Olt a ocupat-o, cel puțin în ultimii 25 de ani. Asta nu înseamnă că nu am idei diferite față de d-l ministru și faptul că îi reproșez mereu că, fiind senator pe acest colegiu, nu a dat ajutat absolut deloc Scorniceștiul și nu a trecut prin zonă. Cel puțin de la preluarea mandatului, eu nu l-am văzut prin Scornicești. Acestea sunt reproșurile mele față de el. Aveam convingerea că este un om de dreapta, totuși, chiar dacă a nimerit, întâmplător, în barca de pe partea stângă, dar, prin această formulă de calcul a bugetului către primării, pesediștii cred că au puterea de a schimba mințile oamenilor și este ca o boală care se propagă peste toți membrii ai acestui partid. Cred, totuși, că Vâlcov va lua niște măsuri bune, va îndrepta erorile pe care le-a comis și va reveni la linia pe care a avut-o în 2004-2012.
În cazul în care partidul din care faceți parte va prelua guvernarea, îl vedeți pe Vâlcov în barca d-voastră de dreapta?
Nu, nu îl văd în barca de dreapta. Îl văd conducând PSD la Olt, îl văd un lider important al Opoziției, pentru că cineva, în țara asta, trebuie să facă și Opoziție și cred că a venit și rândul d-lui ministru să stea în opoziție. Este o părere personală și consider că este liderul, de fapt și de drept, al PSD la Olt. El este adversarul principal pentru 2016 și cel care construiește asiduu pentru preluarea și schimbarea generațiilor din PSD. Cred că se află, la o aruncătură de băț, de victoria finală. Prin mișcarea pe care a făcut-o, a reușit să-și atingă visul. N-a putut să-i învingă pe pesediști în 2008, n-a reușit nici ulterior, dar a reușit să preia PSD. Aceasta este părerea mea și, pentru asta, îl stimez.
Transmiteți un mesaj către locuitorii d-voastră, pentru că ei sunt mulțumiți de ceea ce ați făcut, dar sunt dezinformați, că veți pleca, că nu veți mai fi primarul lor.
Eu le transmit un singur lucru. În 2012, am promis că orașul Scornicești va fi un oraș liber și ei sunt niște oameni liberi. Am dovedit și cred că sunt primarul tuturor. Am fost ales prin vot și voi fi dat jos tot prin vot. Consider că ei trebuie să stea liniștiți și să nu asculte prostiile celor care, de fapt, vor destabilizare și vor distrugerea acestui oraș. Să aibă încredere în mine că voi duce acest mandat până la capăt.
Dragoș Sîrghie