Rostul culturii românești, mai ales în aceste momente critice pentru democrația românească, este acela să ne mângâie de ruptura care s-a produs între România și țările civilizate din Europa și America. De a ne ridica pe noi, cei care mai credem în spiritualitatea ancestrală românească, în adevăratele modele și valori naționale, deasupra culturii de gang promovate de politrucii care au fost și sunt încă la guvernarea țării.
Așadar, de câțiva ani buni, Asociația „Ecologia Bunului Simț”, al cărei președinte este ziaristul Dumitru Sârghie, alături de Editura și Tipografia „Hoffman”, al căror conducător este fizicianul Andy Barcan, de Cenaclul și Editura „Arena Artelor”, aflate în grija aceluiași Dumitru Sârghie, dar și de Societatea Culturală „Anton Pann”, din Rm. Vâlcea, condusă, până de curând, de poetul Nicu Cismaru, a girat o serie de apariții editoriale și evenimente culturale, care vor rămâne, de-a pururi, în memoria timpului și a celor cărora acestea s-au adresat.
Să începem, deci, cu anul de grație 2012, când Asociația „Ecologia Bunului Simț” lansează pe piață cărțile privindu-l pe fostul deținut politic și revoluționar post-decembrist, slătineanul Constantin Soare. Anume volumele intitulate „AM FOST DUȘMAN AL POPORULUI (Editura Tipocart) și „MĂ ÎNDEAMNĂ MORȚII SĂ ROSTESC ADEVĂRUL (Editura Hoffman), cărți îngrijite și prefațate de Dumitru Sârghie, conținând povestea vieții de deținut politic și revoluționar a lui Soare. Cele două cărți au avut rezonanță în mass-media românească și, mai mult decât atât, traduse fiind de o rudă din SUA, a sus-numitului fost deținut politic și revoluționar, au ajuns și în Congresul American, după cum au confirmat anumite agenții de presă. A urmat, în 2013, în aceleași condiții editoriale și tipografice excelente, editarea unui volum de inimă pentru caracaleni, anume „POVEȘTILE CARACALULUI”, scris de prof. Dumitru Botar, cu poveștile fascinante ale caselor de patrimoniu din municipiul Caracal.
Următorul pas a fost editarea și lansarea cărții „ÎN SPATELE ZIDURILOR” – POVEȘTI ȘI POVESTIRI SLĂTINENE”, volum semnat de Elena Sîrghie, proiect finanțat de Primăria Slatina și Asociația Ecologia Bunului Simț, o adevărată frescă a istoriei caselor de patrimoniu din Municipiul Slatina, cu poveștile cutremurătoare care s-au derulat în spatele zidurilor acestor case, atunci când tăvălugul bolșevic le-a naționalizat și, mai grav, în unele cazuri strigătoare la cer, le-a ras de pe fața pământului, așa cum s-a întâmplat și în fosta capitală a județului Romanați, Caracalul nostru de toate zilele și nopțile.
Un alt proiect editorial, derulat sub egida Primăriei Slatina și a Asociației Ecologia Bunului Simț, a fost editarea și lansarea unei cărți importante pentru comunitatea slătineană, scoasă de sub tiparul aceleiași edituri, carte numită CONDUCĂTORII ORAȘULUI SLATINA, DE LA VINTILĂ VODĂ (1530) ȘI PÂNĂ ÎN ZILELE NOASTRE”, semnată de prof. Cornel Manolescu. Aici au fost prezentați conducătorii/primarii Slatinei, începând cu anul 1530, până la mandatul primarului interimar al Slatinei de la acea oră, prof. Emil Popa.
O altă carte care a suscitat interesul slătinenilor, dar și al românilor aparținând diasporei românești din Germania, a fost „ANTONIUS NICOLESCU – UN ARTIST SLĂTINEAN PE SCENELE LUMII”. Aici sunt reflectate, cu dragoste față de Slatina, dar și cu profesionalismul deja cunoscut al prof. Elena Sîrghie, viața și cariera muzicală ale unui celebru tenor slătinean, Antonius Nicolescu, care a emigrat în Germania, în anii puterii populare.
Tot în parteneriat cu Primăria Slatina și tot la Tipografia Hoffman, dar, de data aceasta, la Editura Arena Artelor, aflată sub jurisdicția Societății Observator SRL, cea care editează și Ziarul Linia Întâi, și tot sub semnătura prof. Elena Sîrghie, vede lumina tiparului un volum de mare rafinament și de patriotism local, anume „DASCĂLI SLĂTINENI: PROFESORUL TRAIAN BIJU”. Protagonistul acestei cărți importante pentru istoria educației din Județul Olt este celebrul profesor Traian Biju, întemeietorul Liceului „Radu Greceanu”, azi Colegiul Național „Radu Greceanu”, lăcaș de spirit și de învățătură care a dat țării și lumii oameni celebri…
Trebuie amintite aici și alte cărți de spiritualitate locală, de poezie sau cu referire la alte domenii, editate, lansate și finanțate integral fie de SC Observator, din Slatina, fie de SC Riposta, cu sediul la Mălaia–Vâlcea, la Editura Hoffman, respectiv la Editura Arena Artelor. Toate, însă, la Tipografia Hoffman, cu generozitatea cunoscutului tipograf Andy Barcan.
Iată care sunt acestea, într-o ordine aleatorie… Antologia de poezie „RAIUL CUCERIT”, editată sub egida Cenaclului Arena Artelor, condus la acea vreme de scriitorul slătinean Nicolae Zărnescu, astăzi aflat sub oblăduirea ziaristului și poetului Dumitru Sârghie. Volumul de poezie este semnat de un grup de poeți slătineni, la care se adaugă și câțiva din Drăgășani și Rm. Vâlcea.
Urmează o serie de volume de poezie, semnate de Dumitru Sârghie, după cum urmează: „ABCDETC–POEME”, „CĂZÂND SPRE CER”, și „CU O SĂPTĂMÂNĂ ÎNAINTE DE NICIODATĂ…” De același autor a apărut și volumul de epigrame „TEZA DE DOCTORAT A LUI DUMNEZEU”, dar și o antologie despre arta populară din județul Olt, intitulată „TREI MARI ARTIȘTI AI JUDEȚULUI OLT…” Urmează o carte de interviuri, cu fostul deținut politic, țărănistul Paul Popescu, sub titlul: „ADIO, DOMNULE PREȘEDINTE. TRĂIASCĂ REGELE!”
Trebuie amintite aici reeditarea romanului „FATA DOCTORULUI AMBROZIE”, de Demetru Iordana, fost deținut politic, ucis de o mașină a Securității, în 1979, pe trecerea de pietoni, dar și apariția volumului „ORDINEA POSIBILULUI. CARTEA LUI ANDREI”, o carte despre moravurile și năravurile politice ale dr. Andrei Iordache, fost liberal, fost uneperist, fost pedelist, fost pesedist, apoi iar liberal și, în sfârșit, azi pesedist și director al DSP OLT.
O carte cu valoare politică, dar și sentimentală este cea intitulată
„ATUNCI, ACOLO, AICI – ION COSTEL MOISESCU”, o culegere de interviuri și editoriale din ziarele Linia Întâi și Ziarul de Olt, semnate de Dumitru Sârghie și, respectiv, Alin Dorobanțu, cu privire la activitatea politică a celui care a fost președintele PNL Olt, Ion Costel Moisescu, politician local care a plecat prea devreme la… stele.
Un gest îmbucurător, pentru conștiința noastră de publiciști și scriitori locali, îl constituie editarea a două valoroase volume de proză scurtă, lăsate posterității în manuscris de scriitorul și jurnalistul Nicolae Tița: „SUB ARȘIȚA SOARELUI” și „LA PORȚILE LUMINII”! Acestea au apărut, recent, la Editura Arena Artelor, cu o prefață semnată de Dumitru Sârghie. A fost pentru acesta o datorie morală și o responsabilitate confraternă, de breaslă.
Mai trebuie menționate aici și antologia de poezie „MONEDE ȘI MONADE”, coordonată de Dumitru Sârghie, sub semnătura poetelor Mădălina Bărbulescu, Alina Neagoe, Andreea Gușe, precum și sub cea a lui Dumitru Sârghie. Apoi, cartea de poeme „VERSURI ȘI MĂTĂSURI CONSONANTE”, un duet în oglindă, semnat de Dumitru Sârghie și Alina Neagoe, cartea de poeme „OPRIȚI TIMPUL”, de prof. Marieta Mihalache, cartea de poezie „TOTU-I TRECĂTOR”, de Elena Barb, culegerea de versuri „CALEA DIN VIS”, de Aurelia Manea, volumul de poezie naționalistă, „LACRIMI PENTRU NEAM ȘI ȚARĂ”, semnat de seniorul Ion Anuța, cel care a suferit, la rându-i, rigorile pușcăriei comuniste, cărțile de poeme ale frumoasei poete Luminița Valciuc, „RĂSFOIND IUBIREA” și „RĂTĂCEAM SPRE DEPARTE”, dar și volumele mai puțin romantice „TEORIA M A UNIVERSULUI”, sub semnătura lui Nicolae Zărnescu, precum și „NATO – O PROVOCARE PENTRU ROMÂNIA”, de Patricia Purcel.
Nu trebuie uitată reeditarea cărții „VORBE CU TÂLC”, scrisă de un mare naționalist român, Vasile Militaru, deținut politic, mort în timpul detenției, la Ocnele Mari, el nedorind sub nicio formă să treacă la comuniști și chiar spunându-le acestora că, în concepția lui, „poporul nu rimează niciodată cu tractorul”.
Unele dintre aceste apariții editoriale au avut parte de lansări generoase, la care au participat autorități locale și personalități culturale din Slatina, Rm. Vâlcea, Curtea de Argeș, Bârlad, Sibiu, Caracal, Corabia, București, Craiova etc., personalități printre care s-au aflat actrița și poeta Ioana Crăciunescu, scriitorul George Stanca, criticul și scriitorul Nicolae Marinescu, poeții Gusti Jianu, Eleanor Mircea, Camelia Radulian, Nicu Cismaru, rapsozii populari Ion Crețeanu și Cornel Popescu, muzicianul Mircea Suchici și mulți alții.
Editura Arena Artelor are în lucru cartea „ANOTIMPURILE SLATINEI”, „ANOTIMPURILE LUI TRAIAN ZORZOLIU” și „ZECE POEȚI VÂLCENI – 100 DE POEME”, toate dedicate ANULUI CENTENAR AL MARII UNIRI…
Nu trebuie uitată lansarea de zile mari, la Slatina, a cărții „PURGATORIUL NEBUNILOR”, scrisă de celebra scriitoare și jurnalistă Carmen Dumitrescu, din Teleorman, lansare sub egida Editurii Arena Artelor, dar nici cronicile literare și prefețele semnate de Dumitru Sârghie la zeci de cărți apărute în Slobozia, Rm. Vâlcea, Arad, Slatina, Pitești, Drăgășani, Drăgănești, Craiova etc.
Acest mod de a trăi cultural este, măcar parțial, o metodă eficientă de a ieși de sub tirania acestor vremuri politice huliganice, conjugând astfel, în sfânta limbă românească, celebrul proverb german PRIN CULTURĂ, LA LIBERTATE!
Ionuț DUMITRESCU