AcasăPrinos de lumină și har. Crez și mărturii... – eveniment cultural inițiat...
Array

Prinos de lumină și har. Crez și mărturii… – eveniment cultural inițiat de PNL Olt!

La sfârșitul săptămânii trecute, Centrul Cultural „Eugen Ionescu” din Slatina a fost gazda unui amplu eveniment cultural organizat de PNL Olt, Asociația „Salvați Identitatea Satului”, Asociația Culturală „Nicolae Truță” și Biblioteca Comunală Vulpeni, Olt. Aflat la prima ediție, proiectul „Prinos de lumină și har. Crez și mărturii…” a adus un omagiu lui Ion Minulescu – „scriitorul de porțelan”, cel care a transpus decoruri citadine în scrierile sale și Nicolae Truță – „creator de umbre”, iubitor al decorului rural.

Totodată, au avut loc scurte recitaluri, susținute de tineri talentați, dintre care îi amintim pe tânărul pianist Adrian Emanuel Radu, chitaristul Radu Ionescu, pianistul Răzvan Pantelie, precum și soprana Maria Mirela Vlad.

proiect cultural pnlÎNCERCĂM SĂ-I GĂSIM PE ACEIA CARE VOR DEVENI EMBLEME ALE CULTURII ȘI INOVAȚIEI

Marian Radu, de profesie economist, membru în Comitetul Județean Executiv al PNL, membru în comisia de specialitate Administrație, Ordine Publică și Siguranța Cetățeanului a PNL, la nivel central, este unul dintre inițiatorii proiectului cultural „Prinos de lumină și har. Crez și mărturii…”.

Ideea acestui proiect a apărut din lipsa activităților culturale, de acest gen, organizate la nivelul județul Olt. A fost o provocare pentru tinerii de la PNL, Filiala Olt, privind derularea acestor activități, în colaborare cu Asociația Renaștem Împreună, Biblioteca Comunală Vulpeni, Asociația Nicolae Truță, unde Marian Radu are calitatea de  vicepreședinte, și, nu în ultimul rând, cu bunăvoința și sprijinul oamenilor de cultură, care se ocupă de Centrul Cultural „Eugen Ionescu”.

radu marian dobretuMarian Radu ne-a vorbit  despre acest proiect, dar și   despre proiectele puse în practică cu ajutorul regretaților artiști olteni Nicolae Truță și Traian Zorzoliu:

«Aceste activități se desfășoară mai mult în școli, cu sprijinul profesorilor care au inițiativa și pun foarte mult suflet în ceea ce fac. Dorim să poată avea acces și publicul larg la aceste spectacole. Ce am organizat, în Slatina, este o continuitate a unui proiect început la Dobrețu, împreună cu regretatul pictor Nicolae Truță, în urmă cu zece ani, și susținut de profesorul Viorel Călugăru, în localitățile din zona orașului Balș, începând cu anul 2011.

În anul 2005, în localitatea natală, la inițiativa d-lui Truță, am organizat prima tabără de pictură națională „Prietenii Dobrețului”. În anii ce au urmat, am organizat mai multe tabere internaționale de pictură, la care au participat pictori, profesori și elevi, din Bulgaria și Basarabia. În anul 2010, am început un parteneriat cu Asociația „Salvați Identitatea Satului”, d-l Truță și d-l Traian Zorzoliu, pentru un proiect amplu, cu scopul de a păstra tradițiile, obiceiurile din mediul rural și de promovare a valorilor. A fost un proiect de suflet, care ne-a făcut să speram în renașterea satului românesc și promovarea valorilor autentice. Am organizat multe seri de poezie și muzică clasică, cu invitați de mare ținută și valoare.

Am încercat să dăm posibilitatea, în special tinerilor, pentru stabilirea unor repere corecte și la un nivel cât mai ridicat de cultură și educație. Prin puterea exemplului și prin comparații, în tot ce este bun, putem să găsim, printre noi, adevăratele modele. Aici trebuie să recunosc că Nicolae Truță, pentru mine, a fost un model. Un artist complet și, în același timp, complex. A avut mai multe calități pe care eu le-am găsit, în calitățile sale de om, pictor, poet și, de ce nu, filozof. A fost un om de o modestie care nu știu dacă mai poate fi găsită la cineva.

Încercăm să-i găsim pe aceia care vor deveni embleme ale culturii și inovației.

În țara noastră au existat și există printre noi, foarte multe persoane cu un potențial ridicat, în diverse domenii de activitate. În Europa și pe întreg mapamondul, au plecat români care au excelat în diverse domenii și au arătat lumii că România are foarte mulți oameni de valoare, elite și chiar genii; Brâncuși, Cioran, Eliade, Vuia, Coandă, Celibidache… și lista poate continua.

Ar trebui să nu uităm niciodată numele acestor „Nemuritori” care au rostit numele acestei țări, cu mândrie și onoare. Foarte mulți au uitat ce înseamnă să fii patriot. Nu ne costă nimic să ne iubim țara. Din păcate, nu există educație în acest sens. Nu stabilește nimeni strategii la nivel de guvern, nu există coerență. Există, însă, un lucru foarte profund în sufletele românilor „SPERANȚA”.

Când vezi pe scenă tineri de excepție, la un eveniment cultural, trăiești sentimentul că lucrurile se vor schimba. Noi încercăm să căutam și să promovăm oameni cu suflet frumos, plini de energie și curaj, pentru a schimba, în bine, societatea în care trăim.

Trebuie să valorificam potențialul existent. Personal, cred că România are resurse inepuizabile, în toate domeniile, singura problemă este gestionarea lor.

Fiind într-o vizită în Austria, am întrebat un profesor de vioară, care plecase din România și se stabilise acolo de mulți ani, dacă ar dori să revină în țară. Mi-a răspuns că nu vrea să mai fie umilit în țara lui. Sincer, a trebuit să îi dau dreptate.

Este dureros ce se întâmplă, astăzi, cu societatea românească care se degradează, în fiecare zi, și, cu regret, vedem că majoritatea oamenilor de valoare se retrag din spațiul public sau sunt marginalizați.

Numai luptând, putem să realizăm ce ne dorim, abandonul nu este o rezolvare a situației existente. Să fim sănătoși și să ne ajute Bunul Dumnezeu!»

Ediții viitoare

Proiectul „Prinos de lumină și har. Crez și mărturii…” se va desfășura, la Slatina, pe parcursul a doi ani, fiind structurat în 12 ediții, în care vor fi omagiați mari oameni ai culturii românești. Astfel, ediția a II-a va fi dedicată lui Pan M. Vizirescu și lui Nicolae Truță (pictură); ediția a III a – Nicolae Titulescu și Spiru Vergulescu; ediția a IV-a – George Poboran și Ion Popescu Negreni; ediția a V-a – Virgil Carianopol și Marius Bunescu; ediția a VI-a – Ion Marin Iovescu și Sabin Bălașa; ediția a VII-a – Nicolae Truță (poezie) și Traian Zorzoliu; ediția a VIII-a – Petre S. Aurelian și Paul Tudor; ediția a IX-a – Alexe Marin și Marcel Duțu; ediția a X-a – Ion Conea și Emilian Nuțu; ediția a XI-a – Eugen Ionescu și Virgiliu Dan Dimulescu, iar ediția a XII-a va conține un remember.

Ionuț DUMITRESCU

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -